Grah je hranjiva namirnica prepuna esencijalnih nutrijenata, ali unatoč tome neki je izbjegavaju. Smeta im. To je finiji način za reći da im izaziva nadutost. Takvima su na crnoj listi često i slanutak, leća i druge mahunarke, a za sve to krivi su oligosaharidi kojima te namirnice obiluju.
Oligosaharidi se teško probavljaju u tankom crijevu pa nedovoljno razgrađeni dospijevaju u debelo, gdje ih fermentiraju bakterije. Posljedica te pojave su plinovi, neugodnost koju je zapravo poprilično lako izbjeći, ako već ne u potpunosti, a onda barem poprilično ublažiti.
Ako se ubrajate u osobe kojima grah i druge mahunarke izazivaju probavne tegobe, ubuduće ih neizostavno namočite preko noći prije kuhanja (za leću će biti dovoljno i sat-dva), a zatim tu vodu bacite i stavite ih kuhati u svježu. Nemojte dodavati začine jer i tu ćete vodu prosuti nakon što uzavre.
Koristite li, pak, konzervirani oblik spomenutih mahunarki, temeljito ih isperite nakon otvaranja konzerve, kako bi se ispralo što više problematičnih spojeva.
Kako biste bili sigurni da će konzumacija ovakve hrane proći bez posljedica, dodajte im začine poput metvice i kima, jer dokazano ublažavaju nadimanje.