Idućeg tjedna u Splitu će se održati jubilarno izdanje festivala gastronomije Grand Gourmet, a središnja događanja međunarodnog natjecanja konobara, barmena, barista i restorana odvijat će se od 13. do 15. studenog u hotelu Amphora na Žnjanu.
Organizator ovog festivala, pokrenutog 2015. u Makarskoj, je udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) uz podršku Ministarstva turizma i sporta, TZ Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, TZ grada Splita i drugih partnera.
Grand Gourmet nudi jedinstvenu priliku za odmjeravanje znanja i vještina u ugostiteljstvu kroz raznolike pojedinačne i timske natjecateljske kategorije konobara, kuhara, barmena i barista. Ova manifestacija okuplja profesionalce te polaznike turističko-ugostiteljskih škola i učilišta, a posebno je važna za ugostiteljske objekte koji imaju priliku predstaviti svoje timove te demonstrirati posebnosti i ponudu pred medijima iz cijele regije.
„U kategoriji ‘Sinkronizirano postavljanje stola i posluživanje‘ tročlani timovi konobara pokazat će koordinaciju i profesionalnost u sinkroniziranom serviranju za goste uz glazbenu podlogu, dok će se u kategoriji ‘Chef’s Table‘ natjecati timovi sastavljeni od kuhara i konobara iz turističko-ugostiteljskih škola, fakulteta i ugostiteljskih objekata kako bi demonstrirali sinkronizirano pripremanje i posluživanje četiri slijeda jela žiriju, koji sjede kao gosti za stolom u objektu.
Tu je i natjecateljska kategorija ‘Sinkronizirani koktel‘ u kojoj se, pak, dvočlani timovi barmena natječu u pripremi koktela uz sinkroniziranu koreografiju i glazbu. Koktel može sadržavati najviše 7 sastojaka, a dopuštene su sve metode, bilo rapid infusion, milk wash, fat wash, stir i shake ili neke druge. Ukratko, ovo je jedinstvena manifestacija koja spaja izvrsnost u svim aspektima ugostiteljske struke, a kroz natjecanja i edukativne programe promovira nove standarde i trendove u HoReCa sektoru“ – poručila je Nives Delić, voditeljica natjecanja Grand Gourmet 2024.
Individualna natjecanja usmjerena su na specifične vještine konobara, barista i barmena. Konobari će se tako na ovogodišnjem Grand Gourmetu pojedinačno okušati u pripremi i posluživanju mesnog ili ribljeg tartara uz odgovarajuće vino, prigotovljavanju rakovog koktela pred gostom uz pjenušac, te prepoznavanju alkoholnih pića i sklapanju ubrusa u različite oblike. Baristi će se u individualnim kategorijama natjecati u latte art tehnici i izradi alkoholnog koktela s bazom od kave, a barmeni u pripremi long drink koktela.
Osim natjecanja, jubilarni Grand Gourmet nudi i bogat edukativni program. Svaki dan festivala uključuje besplatne masterclassove, predavanja i radionice koje vode domaći i inozemni stručnjaci iz HoReCa sektora. Poseban je naglasak na edukaciji mladih koji se pripremaju za izvrsnost u ugostiteljstvu, te na inovativnim rješenjima za predstojeću sezonu.
Između ostalog, bit će tu edukacija o modularnoj nastavi za ugostiteljstvo s profesorom i iskusnim ugostiteljem Marijem Pavićem, te radionice o sljubljivanju pršuta i kulena s vinima, kao i o izradi vinske karte uz vinskog eksperta Damira Zrna iz Osijeka. Enolog Hrvoje Cesarec predstavit će značajke vina Erdutskog vinogorja, dok će doc. dr. sc. Ivana Dugalić govoriti o revitalizaciji kavardarke.
Kulinarski masterclass "Octopus" vodi renomirani albanski chef Sokol Prenga, a po receptu kuharske legende Steve Karapandže, koji je i jedan od sudaca na natjecanju, pripremat će za publiku pileći curry sa jabukom i ananasom. Sve o tekilama i dominikanskim rumovima uputit će nas uz kušanje Dario Grabarić, vodeći hrvatski stručnjak za destilate, dok će Poetica, proizvođač najnagrađivanijih hrvatskih džinova iz Vrgorca, premijerno predstaviti konceptne likere i održati masterclass o njihovoj primjeni u miksologiji.
Na Grand Gourmetu nutricionistica Dragana Olujić Hudi stiže s edukacijom o pripremi smoothija za ugostiteljstvo te s masterclassom „Gluten free u Street foodu“, dok će pastry edukatorica Ivana Bradarić voditi radionice pripreme deserta s bundevom te slastica koje se savršeno uparuju s vinima. Sudionici će imati priliku prisustvovati panelu „Advent u funkciji gastro predstavljanja i brendiranja destinacije“, kao i predstavljanima domaćih i inozemnih renomiranih brendova.
Između ostalog, tu su prezentacije o francuskim kamenicama, premium maslinovim uljima i začinima, a svakako treba istaknuti masterclass „Ekspresija plavca malog s ‘velikih‘ položaja Dalmacije“ dr. sc. Ane Mucalo te specijal o sirevima uz certificiranu kušačicu sireva Marinu Selak koji pruža priliku polaznicima da steknu dublji uvid u svijet sireva, uključujući tehnike kušanja, rezanja, skladištenja i kombiniranje aroma.
Posljednjeg dana manifestacije, hrvatski barmenski prvak Tomislav Stančić demonstrirat će kako se radi „Latte art s čokoladom“, a chefovi Hrvoje Zirojević i Željko Neven Bremec pripremu morskih jela uz degustaciju.
„Studeni je mjesec kad sumiramo iskustva i rezultate glavne turističke sezone i možemo početi planirati slijedeću poslovnu godinu. Grand Gourmet i ove godine donosi nova znanja, vještine, ali i trendove koji nas čekaju u nadolazećem razdoblju te postaje mjesto okupljanja i razmjene iskustava najboljih. Preporučam sudjelovanje na svim edukacijskim dijelovima programa koje smo posebno pripremili, te napominjem da su prijave važne jer je broj mjesta ograničen. Unaprijed čestitam svim natjecateljima jer bez obzira na postignuti plasman i boju sjaja medalje, svi koji su se odlučili i odvažili natjecati se pokazuju svoju kvalitetu, kompetitivnost i dio su pobjedničkog tima!“ – dodala je Alma Harašić Bremec.
Prijave za praćenje natjecanja, sudjelovanje u žiriju ili edukativnim programima otvorene su online, s prednošću za predstavnike struke i ugostiteljskih objekata.