stdClass Object ( [id] => 1166281 [title] => Umjesto da nakon uspješne sezone familija Ružnić ode na skijanje ili na Maldive, oni i dalje ‘šljakaju‘ na rubu isplativosti, ali ono što nude je prvoklasno! A cijene nisu ‘paprene‘ [alias] => umjesto-da-nakon-uspjesne-sezone-familija-ruznic-ode-na-skijanje-ili-na-maldive-oni-i-dalje-sljakaju-na-rubu-isplativosti-ali-ono-sto-nude-je-prvoklasno-a-cijene-nisu-paprene [catid] => 270 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U najljućoj koronagodini dobiti priznanje izvrsnosti platforme Restaurant Guru za rad - složit će se čitatelji - pravi je pothvat. Ako tomu pridodamo činjenicu da je nagrađeni lokal jedini koji tijekom cijele godine - pa i ledene ličke zime - radi u rečenoj zoni, sam opstanak pravo je herojstvo.

Govorimo u bistrou "Old Shatterhand", "mlađem bratu" nedalekog objekta "Winnetou"; oba se po definiciji naslanjaju na činjenicu da se na lokalitetima obližnjeg Nacionalnog parka "Plitvička jezera" snimao serijal filmova o Winnetou još šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Nedirnuta priroda nacionalnog parka i danas je jednako lijepa i nedirnuta, a zahvaljujući toj "svjetskoj, a našoj" destinaciji i okolna mjesta - poput Selišta Drežničkog, gdje radi "Old Shatterhand" - izgledaju kao Švicarska. Skockana su, s lijepim okućnicama, i mahom - pusta...

Mladi i entuzijastični

Ako i nisu u pitanju samo kuće izgrađene za sezonski (ljetni) odmor, restorani zimi uglavnom - ne rade. Chiuso, rekli bi Talijani, tek jedni iz brojne palete gostiju koji na Plitvicama brojku ljeti "nabildaju" i do deset tisuća posjetitelja dnevno!

Zimi, pak, "knjiga padne na dva slova", točnije gosti se broje na desetke, do najviše koju stotinu njih za dana kad je nacionalni park uopće otvoren. E, pa za tu šačicu gostiju i u cičoj zimi radi "Shatterhand"; pa sad recite da ne zaslužuju nagradu?!

Umjesto da nakon uspješne ljetne sezone familija Ružnić, koja ga vodi, ode negdje na skijanje ili na Maldive, oni i dalje "šljakaju" na rubu isplativosti.

No, to je ognjište koje se ne gasi, štoviše privuče domaći svijet željan barem nekakvog zimskog društvenog života, ako već ne dolaze na čuveni Old Shatterhandov burger, dođu makar na čašicu razgovora.

Vatrene vode, kako u šali zovu šljivovicu koju domaćin lokala Zlatko Ružnić nudi svim namjernicima besplatno i u neograničenim količinama, ali uz uvjet da ih doma vozi - netko drugi.

---

image
Priznanje platforme Restaurant Guru
Josko Šupić/Cropix
---


Dakle, ovo nije priča o "fine dining" mjestu, takve je "Old Shatterhand" također potukao do nogu u recenzijama doduše, jer bistro iz ove priče odredište je gdje se jede jeftino, dobro i obilno, a ne "finćukasto" i papreno.

Ovo je priča o preživljavanju u ledenoj ličkoj preriji, a to vjerojatno čak ni marljivim Ružnićima ne bi bilo izvedivo da Zlatkov otac nije svemu udario temelje - u Austriji.

- Kad sam imo pet godina, moji su roditelji otvorili najprije "Winnetou" zahvaljujući dobrim prihodima od krvavog rada u dijaspori - prisjeća se 37-godišnji Zlatko, oženjen nekoliko godina mlađom Almirom iz Bihaća.

---

image
Almira i Zlatko Ružnić u svome 'Old Shatterhandu'
Josko Šupić/Cropix
---


Roditelji su triju djevojčica, tako su "nabildali" posrnulu ličku demografsku statistiku (i hrvatsku općenito), nadaju se da će imati još djece; mladi su, entuzijastični, vole raditi i eto, imaju svoj obiteljski prostor. Da moraju plaćati najam, vjerojatno ne bi uspjeli preživjeti, priznaju.

Petero za čistu peticu

Zlatko je i sam živio u Austriji većinu života, uspomene iz mladosti i djetinjeg vremena još ga vežu za Štajer. Ipak, kad se naumio oženiti, vratio se na rodnu grudu - bilo je to prije šesnaest godina - našao lijepu djevojku "iz komšiluka" (Bihać je udaljen svega petnaestak kilometara od njegova sela u općini Rakovica, Karlovačka županija), i zasnovao obitelj.

Najprije su radili u "Winnetouu", a onda su se osamostalili. Točnog informiranja radi, "Winneotu" smo tijekom našeg posjeta zatekli pod ključem; roditelji Zlatkovi, umirovljenici, otišli su prezimiti u Zadar, gdje imaju stan.

Zlatko i Almira, pak, nisu ugasili vatricu na svom ognjištu u divljini, "Shatterhand" radi i zimi. Eto, i nagrade niže, i to u (cjelogodišnjoj radnoj) konkurenciji s hotelskim objektima koji imaju i četrdesetak zaposlenika! A Ružnića i njihovih radnika je - petero.

---

image
Nagrađeni hamburger 'Big Manitu'
Josko Šupić/Cropix
---


U kontekstu života u demografski posrnuloj Lici moglo bi se skoro pa reći da su Ružnići kao vlasnici "Winnetoua" i "Old Shatterhanda" manje ugostitelji, a više - posljednji Mohikanci. Rade na rubu isplativosti, kad unosne ljetne mjesece preliju na pustu zimu, rentabilnost je na vagi. No, žilava je to čeljad...

- Upisali smo djevojčice ovdje u školu, nema više za nas ni Njemačke, ni Austrije. Ostajemo dokle god izdržimo; ovo je naš dom, mi ovaj posao ne odrađujemo, nego živimo.

Stan nam je poviše gostionice, jedemo u kuhinji ili zajedno s gostima, a tri sobe za iznajmljivanje nalaze se poviše našeg stana; taj je dio poslovanja prilično naporan jer se gosti rijetko zadržavaju dulje od dana, pa treba svakodnevno čistiti i mijenjati posteljinu, a cijena je stvarno jako povoljna čak i u špici sezone.

---

image
'Old Shatterhand' u ličkoj preriji
Josko Šupić/Cropix
---


Ipak, moramo imati spremne sobe ako se nekome jako osladi naša besplatna šljivovica, a to je često - smijulji se Almira, bosanska nevjesta, po formalnoj profesiji frizerka. I majstorica za pizzu; i to kakvu! Bolja joj je od one gnjecave kakvu smo kušali u Veneciji, a tajna je u tankom tijestu i tajnom začinu: ličkoj papričici.

Simfonija od baklave

Almira radi i baklavu, ne, ona radi simfoniju od baklave; kušali smo onu sa pistacijama i aromom limuna. Kakva cura!

- To se mi još više trudimo jer nismo školovani majstori, nego samouki; ja sam informatičar po struci, ona frizerka ko što vam je pošteno priznala - napominje Zlatko, najsrdačniji domaćin kojega smo ikad upoznali.

I maher za najveće ukusne burgere koje smo ikad vidjeli, i to za cijenu koja je najblaže rečeno popularna. Ljudski faktor, ljubav prema gostu i obilne ukusne porcije recept su koji jednostavno ne može ostati nenagrađen.

Ipak, svakodnevica Ružnića nije uvijek "ukusna".

---

image
Josko Šupić/Cropix
---


- Evo jutros sam išo u Bihać kod automehaničara; ne toliko jer je povoljniji, nego jer ovdje majstora - nema! Nema ko da popravi auto, ako ga i nađeš, taj nema dijelove koji ti trebaju - žali se Zlatko.

Nadopunjava ga Almira, njoj smeta nedostatnost sadržaja za djecu.

- Najbliže cinestar kino za djecu nam je isto u Bihaću. Kazalište lutaka? Kakvo kazalište? - čudi se našim dodatnim pitanjima.

Ne, kultura ne stanuje tu, nije joj poznato niti da postoji neko lokalno folklorno društvo. Ženska klapa "Plitvice" također je ugašena, srećom pa je to barem ženski kuglaški klub Plitvice. I istoimeni muški nogometni klub, kao i NK "Eugen Kvaternik" iz Rakovice.

- Otvorile su se Slunjske mažoretkinje, pa smo u njih odmah upisali najstariju Vanessu, jedanaest joj je godina. Ide u mažoretkinje i srednja nam kćer, šestogodišnja Nea - veli Almira.

- Nea kao: "Nea tata para, sine" - pojašnjava duhoviti Zlatko. Najmlađa Una je još beba, dvije su joj godinice...

Iako ima puno posla oko djece i bistroa, Almira je njegovana mlada žena. No, za većinu tretmana uljepšavanja odlazi također u drugu državu, u svoj rodni Bihać; majstorica u Rakovici baš i nema.

---

image
Almirinoj baklavi nema premca
Josko Šupić/Cropix
---

- Ima za nokte, djevojka iz Zagreba došla je ovdje i otvorila salončić! - veselo priopćava.

Ferderber ne želi u Irsku

Škola je za djevojčice relativno blizu, koji kilometar dalje, a dobra okolnost u raseljenim/nenaseljenim sredinama poput ove je što se susjedi drže zajedno. Lijepo se gledaju, jedni su drugima pri ruci, poznaju se dobro čak i oni iz udaljenijih mjesta.

Iz jednog takvog svakodnevno na posao u "Old Shatterhand" dolazi konobar Davor Ferderber (41), rodom iz Smoljanca, nastanjen u Sunji koja je od Selišta Drežničkog udaljena otprilike koliko i Trogir od Splita. Sretan je što ima poslodavce koji mu daju plaću cijelu godinu, te vazda slobodan dan u tjednu, čak i ljeti kad se od posla pada s nogu!

---

image
Konobar Davor Ferderber: Imam više prijatelja u Dublinu, Corku i Galwayu, nego u Lici; mlađi odlaze u Irsku, stariji više u Njemačku
Josko Šupić/Cropix
---


Dobije i nagradu, priznaje, ovaj posao mu je sidro koje ga još drži u Hrvatskoj. Ima i on staža u dojč-pečalbi, ali Lika je njegov dom i dok u njoj ima posla, ostaje tu. Manje, ali slađe, i na svom. Ipak, društvo mu se osipa...

- Imam više prijatelja u Dublinu, Corku i Galwayu, nego u Lici; mlađi odlaze u Irsku, stariji više idu u München, Ausburg. Dokle god je čovjek radno sposoban, može otići; izdrži li koji godinu u Njemačkoj, penziju će podići za pokoju stotinu eura. Mnogima to znači doslovce preživljavanje, pa se odlučuju i u šezdesetima za rad vani - tužno primjećuje konobar Ferderber, prezimena austro-ugarskog porijekla.

Eh, da car Franz Jozef uskrsnuti može, pa da Liku pustu vidi i "carski" burger, šljivovicu u "Old Shatterhandu" kuša...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POSLJEDNJI MOHIKANCI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => POSLJEDNJI MOHIKANCI 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-22 11:03:21 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-09 11:28:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-02-09 11:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 89 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 270 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz gastro svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, putovanja, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Hrana [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/22\/20627412.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/22\/20627416.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/22\/20627414.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/22\/20627410.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/22\/20627402.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/22\/20627388.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/22\/20627396.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/22\/20627350.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/22\/20627342.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/22\/20627334.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/22\/20627330.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/22\/20627312.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Josko \u0160upi\u0107\/Cropix","Josko \u0160upi\u0107\/Cropix","Josko \u0160upi\u0107\/Cropix","Josko \u0160upi\u0107\/Cropix","Josko \u0160upi\u0107\/Cropix","Josko \u0160upi\u0107\/Cropix","Josko \u0160upi\u0107\/Cropix","Josko \u0160upi\u0107\/Cropix","Josko \u0160upi\u0107\/Cropix","Josko \u0160upi\u0107\/Cropix","Josko \u0160upi\u0107\/Cropix","Josko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Nema boljega od Zlatkova shutterburgera","Priznanje platforme Restaurant Guru","Pljeskavica za istinske gurmane","","Nagra\u0111eni hamburger 'Big Manitu'","","","'Old Shatterhand' u li\u010dkoj preriji","Konobar Davor Ferderber: Imam vi\u0161e prijatelja u Dublinu, Corku i Galwayu, nego u Lici; mla\u0111i odlaze u Irsku, stariji vi\u0161e u Njema\u010dku","Almirinoj baklavi nema premca","Almira i Zlatko Ru\u017eni\u0107 u svome 'Old Shatterhandu'","Almira i Zlatko Ru\u017eni\u0107 u svome 'Old Shatterhandu'"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2876","hd_20627412_1920.jpg":"1920x1080","k_20627412_1280.jpg":"1280x1280","k_20627412_1024.jpg":"1024x1024","k_20627412_640.jpg":"640x640","k_20627412_480.jpg":"480x480","k_20627412_340.jpg":"340x340","k_20627412_220.jpg":"220x220","o_20627412_1280.jpg":"1280x1917","o_20627412_1024.jpg":"1024x1533","o_20627412_640.jpg":"640x958","o_20627412_480.jpg":"480x719","o_20627412_340.jpg":"340x509","o_20627412_220.jpg":"220x329","h_20627412_1280.jpg":"1280x854","h_20627412_1024.jpg":"1024x683","h_20627412_640.jpg":"640x427","h_20627412_480.jpg":"480x320","h_20627412_340.jpg":"340x227","h_20627412_220.jpg":"220x147","pp_20627412_1280.jpg":"1006x1280","pp_20627412_1024.jpg":"805x1024","pp_20627412_640.jpg":"503x640","pp_20627412_480.jpg":"377x480","pp_20627412_340.jpg":"267x340","pp_20627412_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2786","hd_20627416_1920.jpg":"1920x1080","k_20627416_1280.jpg":"1280x1280","k_20627416_1024.jpg":"1024x1024","k_20627416_640.jpg":"640x640","k_20627416_480.jpg":"480x480","k_20627416_340.jpg":"340x340","k_20627416_220.jpg":"220x220","o_20627416_1280.jpg":"1280x1857","o_20627416_1024.jpg":"1024x1485","o_20627416_640.jpg":"640x928","o_20627416_480.jpg":"480x696","o_20627416_340.jpg":"340x493","o_20627416_220.jpg":"220x319","h_20627416_1280.jpg":"1280x854","h_20627416_1024.jpg":"1024x683","h_20627416_640.jpg":"640x427","h_20627416_480.jpg":"480x320","h_20627416_340.jpg":"340x227","h_20627416_220.jpg":"220x147","pp_20627416_1280.jpg":"1006x1280","pp_20627416_1024.jpg":"805x1024","pp_20627416_640.jpg":"503x640","pp_20627416_480.jpg":"377x480","pp_20627416_340.jpg":"267x340","pp_20627416_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_20627414_1920.jpg":"1920x1080","k_20627414_1280.jpg":"1280x1280","k_20627414_1024.jpg":"1024x1024","k_20627414_640.jpg":"640x640","k_20627414_480.jpg":"480x480","k_20627414_340.jpg":"340x340","k_20627414_220.jpg":"220x220","o_20627414_1280.jpg":"1280x854","o_20627414_1024.jpg":"1024x683","o_20627414_640.jpg":"640x427","o_20627414_480.jpg":"480x320","o_20627414_340.jpg":"340x227","o_20627414_220.jpg":"220x146","h_20627414_1280.jpg":"1280x854","h_20627414_1024.jpg":"1024x683","h_20627414_640.jpg":"640x427","h_20627414_480.jpg":"480x320","h_20627414_340.jpg":"340x227","h_20627414_220.jpg":"220x147","pp_20627414_1280.jpg":"1006x1280","pp_20627414_1024.jpg":"805x1024","pp_20627414_640.jpg":"503x640","pp_20627414_480.jpg":"377x480","pp_20627414_340.jpg":"267x340","pp_20627414_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1221","hd_20627410_1920.jpg":"1920x1080","k_20627410_1280.jpg":"1280x1280","k_20627410_1024.jpg":"1024x1024","k_20627410_640.jpg":"640x640","k_20627410_480.jpg":"480x480","k_20627410_340.jpg":"340x340","k_20627410_220.jpg":"220x220","o_20627410_1280.jpg":"1280x814","o_20627410_1024.jpg":"1024x651","o_20627410_640.jpg":"640x407","o_20627410_480.jpg":"480x305","o_20627410_340.jpg":"340x216","o_20627410_220.jpg":"220x139","h_20627410_1280.jpg":"1280x854","h_20627410_1024.jpg":"1024x683","h_20627410_640.jpg":"640x427","h_20627410_480.jpg":"480x320","h_20627410_340.jpg":"340x227","h_20627410_220.jpg":"220x147","pp_20627410_1280.jpg":"1006x1280","pp_20627410_1024.jpg":"805x1024","pp_20627410_640.jpg":"503x640","pp_20627410_480.jpg":"377x480","pp_20627410_340.jpg":"267x340","pp_20627410_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1165","hd_20627402_1920.jpg":"1920x1080","k_20627402_1280.jpg":"1280x1280","k_20627402_1024.jpg":"1024x1024","k_20627402_640.jpg":"640x640","k_20627402_480.jpg":"480x480","k_20627402_340.jpg":"340x340","k_20627402_220.jpg":"220x220","o_20627402_1280.jpg":"1280x776","o_20627402_1024.jpg":"1024x621","o_20627402_640.jpg":"640x388","o_20627402_480.jpg":"480x291","o_20627402_340.jpg":"340x206","o_20627402_220.jpg":"220x133","h_20627402_1280.jpg":"1280x854","h_20627402_1024.jpg":"1024x683","h_20627402_640.jpg":"640x427","h_20627402_480.jpg":"480x320","h_20627402_340.jpg":"340x227","h_20627402_220.jpg":"220x147","pp_20627402_1280.jpg":"1006x1280","pp_20627402_1024.jpg":"805x1024","pp_20627402_640.jpg":"503x640","pp_20627402_480.jpg":"377x480","pp_20627402_340.jpg":"267x340","pp_20627402_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1635","hd_20627388_1920.jpg":"1920x1080","k_20627388_1280.jpg":"1280x1280","k_20627388_1024.jpg":"1024x1024","k_20627388_640.jpg":"640x640","k_20627388_480.jpg":"480x480","k_20627388_340.jpg":"340x340","k_20627388_220.jpg":"220x220","o_20627388_1280.jpg":"1280x1090","o_20627388_1024.jpg":"1024x872","o_20627388_640.jpg":"640x545","o_20627388_480.jpg":"480x408","o_20627388_340.jpg":"340x289","o_20627388_220.jpg":"220x187","h_20627388_1280.jpg":"1280x854","h_20627388_1024.jpg":"1024x683","h_20627388_640.jpg":"640x427","h_20627388_480.jpg":"480x320","h_20627388_340.jpg":"340x227","h_20627388_220.jpg":"220x147","pp_20627388_1280.jpg":"1006x1280","pp_20627388_1024.jpg":"805x1024","pp_20627388_640.jpg":"503x640","pp_20627388_480.jpg":"377x480","pp_20627388_340.jpg":"267x340","pp_20627388_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_20627396_1920.jpg":"1920x1080","k_20627396_1280.jpg":"1280x1280","k_20627396_1024.jpg":"1024x1024","k_20627396_640.jpg":"640x640","k_20627396_480.jpg":"480x480","k_20627396_340.jpg":"340x340","k_20627396_220.jpg":"220x220","o_20627396_1280.jpg":"1280x854","o_20627396_1024.jpg":"1024x683","o_20627396_640.jpg":"640x427","o_20627396_480.jpg":"480x320","o_20627396_340.jpg":"340x227","o_20627396_220.jpg":"220x146","h_20627396_1280.jpg":"1280x854","h_20627396_1024.jpg":"1024x683","h_20627396_640.jpg":"640x427","h_20627396_480.jpg":"480x320","h_20627396_340.jpg":"340x227","h_20627396_220.jpg":"220x147","pp_20627396_1280.jpg":"1006x1280","pp_20627396_1024.jpg":"805x1024","pp_20627396_640.jpg":"503x640","pp_20627396_480.jpg":"377x480","pp_20627396_340.jpg":"267x340","pp_20627396_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1167","hd_20627350_1920.jpg":"1920x1080","k_20627350_1280.jpg":"1280x1280","k_20627350_1024.jpg":"1024x1024","k_20627350_640.jpg":"640x640","k_20627350_480.jpg":"480x480","k_20627350_340.jpg":"340x340","k_20627350_220.jpg":"220x220","o_20627350_1280.jpg":"1280x778","o_20627350_1024.jpg":"1024x622","o_20627350_640.jpg":"640x389","o_20627350_480.jpg":"480x291","o_20627350_340.jpg":"340x206","o_20627350_220.jpg":"220x133","h_20627350_1280.jpg":"1280x854","h_20627350_1024.jpg":"1024x683","h_20627350_640.jpg":"640x427","h_20627350_480.jpg":"480x320","h_20627350_340.jpg":"340x227","h_20627350_220.jpg":"220x147","pp_20627350_1280.jpg":"1006x1280","pp_20627350_1024.jpg":"805x1024","pp_20627350_640.jpg":"503x640","pp_20627350_480.jpg":"377x480","pp_20627350_340.jpg":"267x340","pp_20627350_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_20627342_1920.jpg":"1920x1080","k_20627342_1280.jpg":"1280x1280","k_20627342_1024.jpg":"1024x1024","k_20627342_640.jpg":"640x640","k_20627342_480.jpg":"480x480","k_20627342_340.jpg":"340x340","k_20627342_220.jpg":"220x220","o_20627342_1280.jpg":"1280x854","o_20627342_1024.jpg":"1024x683","o_20627342_640.jpg":"640x427","o_20627342_480.jpg":"480x320","o_20627342_340.jpg":"340x227","o_20627342_220.jpg":"220x146","h_20627342_1280.jpg":"1280x854","h_20627342_1024.jpg":"1024x683","h_20627342_640.jpg":"640x427","h_20627342_480.jpg":"480x320","h_20627342_340.jpg":"340x227","h_20627342_220.jpg":"220x147","pp_20627342_1280.jpg":"1006x1280","pp_20627342_1024.jpg":"805x1024","pp_20627342_640.jpg":"503x640","pp_20627342_480.jpg":"377x480","pp_20627342_340.jpg":"267x340","pp_20627342_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1583","hd_20627334_1920.jpg":"1920x1080","k_20627334_1280.jpg":"1280x1280","k_20627334_1024.jpg":"1024x1024","k_20627334_640.jpg":"640x640","k_20627334_480.jpg":"480x480","k_20627334_340.jpg":"340x340","k_20627334_220.jpg":"220x220","o_20627334_1280.jpg":"1280x1055","o_20627334_1024.jpg":"1024x844","o_20627334_640.jpg":"640x527","o_20627334_480.jpg":"480x395","o_20627334_340.jpg":"340x280","o_20627334_220.jpg":"220x181","h_20627334_1280.jpg":"1280x854","h_20627334_1024.jpg":"1024x683","h_20627334_640.jpg":"640x427","h_20627334_480.jpg":"480x320","h_20627334_340.jpg":"340x227","h_20627334_220.jpg":"220x147","pp_20627334_1280.jpg":"1006x1280","pp_20627334_1024.jpg":"805x1024","pp_20627334_640.jpg":"503x640","pp_20627334_480.jpg":"377x480","pp_20627334_340.jpg":"267x340","pp_20627334_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_20627330_1920.jpg":"1920x1080","k_20627330_1280.jpg":"1280x1280","k_20627330_1024.jpg":"1024x1024","k_20627330_640.jpg":"640x640","k_20627330_480.jpg":"480x480","k_20627330_340.jpg":"340x340","k_20627330_220.jpg":"220x220","o_20627330_1280.jpg":"1280x854","o_20627330_1024.jpg":"1024x683","o_20627330_640.jpg":"640x427","o_20627330_480.jpg":"480x320","o_20627330_340.jpg":"340x227","o_20627330_220.jpg":"220x146","h_20627330_1280.jpg":"1280x854","h_20627330_1024.jpg":"1024x683","h_20627330_640.jpg":"640x427","h_20627330_480.jpg":"480x320","h_20627330_340.jpg":"340x227","h_20627330_220.jpg":"220x147","pp_20627330_1280.jpg":"1006x1280","pp_20627330_1024.jpg":"805x1024","pp_20627330_640.jpg":"503x640","pp_20627330_480.jpg":"377x480","pp_20627330_340.jpg":"267x340","pp_20627330_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1370","hd_20627312_1920.jpg":"1920x1080","k_20627312_1280.jpg":"1280x1280","k_20627312_1024.jpg":"1024x1024","k_20627312_640.jpg":"640x640","k_20627312_480.jpg":"480x480","k_20627312_340.jpg":"340x340","k_20627312_220.jpg":"220x220","o_20627312_1280.jpg":"1280x913","o_20627312_1024.jpg":"1024x730","o_20627312_640.jpg":"640x456","o_20627312_480.jpg":"480x342","o_20627312_340.jpg":"340x242","o_20627312_220.jpg":"220x156","h_20627312_1280.jpg":"1280x854","h_20627312_1024.jpg":"1024x683","h_20627312_640.jpg":"640x427","h_20627312_480.jpg":"480x320","h_20627312_340.jpg":"340x227","h_20627312_220.jpg":"220x147","pp_20627312_1280.jpg":"1006x1280","pp_20627312_1024.jpg":"805x1024","pp_20627312_640.jpg":"503x640","pp_20627312_480.jpg":"377x480","pp_20627312_340.jpg":"267x340","pp_20627312_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4603182 Threads: 2 Questions: 152399283 Slow queries: 65101 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4528179 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) ) [link] => /mozaik/hrana/umjesto-da-nakon-uspjesne-sezone-familija-ruznic-ode-na-skijanje-ili-na-maldive-oni-i-dalje-sljakaju-na-rubu-isplativosti-ali-ono-sto-nude-je-prvoklasno-a-cijene-nisu-paprene-1166281 [printLink] => /mozaik/hrana/umjesto-da-nakon-uspjesne-sezone-familija-ruznic-ode-na-skijanje-ili-na-maldive-oni-i-dalje-sljakaju-na-rubu-isplativosti-ali-ono-sto-nude-je-prvoklasno-a-cijene-nisu-paprene-1166281?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 666561 [name] => Zlatko Ružnić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-09 12:29:43 [main_article_id] => 0 [alias] => zlatko-ruznic [link] => /tag/zlatko-ruznic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 666562 [name] => Almira Ružnić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-09 12:29:44 [main_article_id] => 0 [alias] => almira-ruznic [link] => /tag/almira-ruznic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 666563 [name] => Old Shatterhand [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-09 12:29:44 [main_article_id] => 0 [alias] => old-shatterhand [link] => /tag/old-shatterhand ) [3] => stdClass Object ( [id] => 666564 [name] => Restaurant Guru [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-09 12:29:44 [main_article_id] => 0 [alias] => restaurant-guru [link] => /tag/restaurant-guru ) [4] => stdClass Object ( [id] => 530971 [name] => burger [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-15 16:11:00 [main_article_id] => 0 [alias] => burger [link] => /tag/burger ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POSLJEDNJI MOHIKANCI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Umjesto da nakon uspješne sezone familija Ružnić ode na skijanje ili na Maldive, oni i dalje ‘šljakaju‘ na rubu isplativosti, ali ono što nude je prvoklasno! A cijene nisu ‘paprene‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/22/20627412.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Josko Šupić/Cropix [mainImageDesc] => Nema boljega od Zlatkova shutterburgera [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/22/20627412.jpg [title] => Nema boljega od Zlatkova shutterburgera Josko Šupić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/22/20627416.jpg [title] => Priznanje platforme Restaurant Guru Josko Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/22/20627414.jpg [title] => Pljeskavica za istinske gurmane Josko Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/22/20627410.jpg [title] => Josko Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/22/20627402.jpg [title] => Nagrađeni hamburger 'Big Manitu' Josko Šupić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/22/20627388.jpg [title] => Josko Šupić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/22/20627396.jpg [title] => Josko Šupić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/22/20627350.jpg [title] => 'Old Shatterhand' u ličkoj preriji Josko Šupić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/22/20627342.jpg [title] => Konobar Davor Ferderber: Imam više prijatelja u Dublinu, Corku i Galwayu, nego u Lici; mlađi odlaze u Irsku, stariji više u Njemačku Josko Šupić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/22/20627334.jpg [title] => Almirinoj baklavi nema premca Josko Šupić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/22/20627330.jpg [title] => Almira i Zlatko Ružnić u svome 'Old Shatterhandu' Josko Šupić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/22/20627312.jpg [title] => Almira i Zlatko Ružnić u svome 'Old Shatterhandu' Josko Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U najljućoj koronagodini dobiti priznanje izvrsnosti platforme Restaurant Guru za rad - složit će se čitatelji - pravi je pothvat. Ako tomu pridodamo činjenicu da je nagrađeni lokal jedini koji tijekom cijele godine - pa i ledene ličke zime - radi u rečenoj zoni, sam opstanak pravo je herojstvo.

Govorimo u bistrou "Old Shatterhand", "mlađem bratu" nedalekog objekta "Winnetou"; oba se po definiciji naslanjaju na činjenicu da se na lokalitetima obližnjeg Nacionalnog parka "Plitvička jezera" snimao serijal filmova o Winnetou još šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Nedirnuta priroda nacionalnog parka i danas je jednako lijepa i nedirnuta, a zahvaljujući toj "svjetskoj, a našoj" destinaciji i okolna mjesta - poput Selišta Drežničkog, gdje radi "Old Shatterhand" - izgledaju kao Švicarska. Skockana su, s lijepim okućnicama, i mahom - pusta...

Mladi i entuzijastični

Ako i nisu u pitanju samo kuće izgrađene za sezonski (ljetni) odmor, restorani zimi uglavnom - ne rade. Chiuso, rekli bi Talijani, tek jedni iz brojne palete gostiju koji na Plitvicama brojku ljeti "nabildaju" i do deset tisuća posjetitelja dnevno!

Zimi, pak, "knjiga padne na dva slova", točnije gosti se broje na desetke, do najviše koju stotinu njih za dana kad je nacionalni park uopće otvoren. E, pa za tu šačicu gostiju i u cičoj zimi radi "Shatterhand"; pa sad recite da ne zaslužuju nagradu?!

Umjesto da nakon uspješne ljetne sezone familija Ružnić, koja ga vodi, ode negdje na skijanje ili na Maldive, oni i dalje "šljakaju" na rubu isplativosti.

No, to je ognjište koje se ne gasi, štoviše privuče domaći svijet željan barem nekakvog zimskog društvenog života, ako već ne dolaze na čuveni Old Shatterhandov burger, dođu makar na čašicu razgovora.

Vatrene vode, kako u šali zovu šljivovicu koju domaćin lokala Zlatko Ružnić nudi svim namjernicima besplatno i u neograničenim količinama, ali uz uvjet da ih doma vozi - netko drugi.

---

image
Priznanje platforme Restaurant Guru
Josko Šupić/Cropix
---


Dakle, ovo nije priča o "fine dining" mjestu, takve je "Old Shatterhand" također potukao do nogu u recenzijama doduše, jer bistro iz ove priče odredište je gdje se jede jeftino, dobro i obilno, a ne "finćukasto" i papreno.

Ovo je priča o preživljavanju u ledenoj ličkoj preriji, a to vjerojatno čak ni marljivim Ružnićima ne bi bilo izvedivo da Zlatkov otac nije svemu udario temelje - u Austriji.

- Kad sam imo pet godina, moji su roditelji otvorili najprije "Winnetou" zahvaljujući dobrim prihodima od krvavog rada u dijaspori - prisjeća se 37-godišnji Zlatko, oženjen nekoliko godina mlađom Almirom iz Bihaća.

---

image
Almira i Zlatko Ružnić u svome 'Old Shatterhandu'
Josko Šupić/Cropix
---


Roditelji su triju djevojčica, tako su "nabildali" posrnulu ličku demografsku statistiku (i hrvatsku općenito), nadaju se da će imati još djece; mladi su, entuzijastični, vole raditi i eto, imaju svoj obiteljski prostor. Da moraju plaćati najam, vjerojatno ne bi uspjeli preživjeti, priznaju.

Petero za čistu peticu

Zlatko je i sam živio u Austriji većinu života, uspomene iz mladosti i djetinjeg vremena još ga vežu za Štajer. Ipak, kad se naumio oženiti, vratio se na rodnu grudu - bilo je to prije šesnaest godina - našao lijepu djevojku "iz komšiluka" (Bihać je udaljen svega petnaestak kilometara od njegova sela u općini Rakovica, Karlovačka županija), i zasnovao obitelj.

Najprije su radili u "Winnetouu", a onda su se osamostalili. Točnog informiranja radi, "Winneotu" smo tijekom našeg posjeta zatekli pod ključem; roditelji Zlatkovi, umirovljenici, otišli su prezimiti u Zadar, gdje imaju stan.

Zlatko i Almira, pak, nisu ugasili vatricu na svom ognjištu u divljini, "Shatterhand" radi i zimi. Eto, i nagrade niže, i to u (cjelogodišnjoj radnoj) konkurenciji s hotelskim objektima koji imaju i četrdesetak zaposlenika! A Ružnića i njihovih radnika je - petero.

---

image
Nagrađeni hamburger 'Big Manitu'
Josko Šupić/Cropix
---


U kontekstu života u demografski posrnuloj Lici moglo bi se skoro pa reći da su Ružnići kao vlasnici "Winnetoua" i "Old Shatterhanda" manje ugostitelji, a više - posljednji Mohikanci. Rade na rubu isplativosti, kad unosne ljetne mjesece preliju na pustu zimu, rentabilnost je na vagi. No, žilava je to čeljad...

- Upisali smo djevojčice ovdje u školu, nema više za nas ni Njemačke, ni Austrije. Ostajemo dokle god izdržimo; ovo je naš dom, mi ovaj posao ne odrađujemo, nego živimo.

Stan nam je poviše gostionice, jedemo u kuhinji ili zajedno s gostima, a tri sobe za iznajmljivanje nalaze se poviše našeg stana; taj je dio poslovanja prilično naporan jer se gosti rijetko zadržavaju dulje od dana, pa treba svakodnevno čistiti i mijenjati posteljinu, a cijena je stvarno jako povoljna čak i u špici sezone.

---

image
'Old Shatterhand' u ličkoj preriji
Josko Šupić/Cropix
---


Ipak, moramo imati spremne sobe ako se nekome jako osladi naša besplatna šljivovica, a to je često - smijulji se Almira, bosanska nevjesta, po formalnoj profesiji frizerka. I majstorica za pizzu; i to kakvu! Bolja joj je od one gnjecave kakvu smo kušali u Veneciji, a tajna je u tankom tijestu i tajnom začinu: ličkoj papričici.

Simfonija od baklave

Almira radi i baklavu, ne, ona radi simfoniju od baklave; kušali smo onu sa pistacijama i aromom limuna. Kakva cura!

- To se mi još više trudimo jer nismo školovani majstori, nego samouki; ja sam informatičar po struci, ona frizerka ko što vam je pošteno priznala - napominje Zlatko, najsrdačniji domaćin kojega smo ikad upoznali.

I maher za najveće ukusne burgere koje smo ikad vidjeli, i to za cijenu koja je najblaže rečeno popularna. Ljudski faktor, ljubav prema gostu i obilne ukusne porcije recept su koji jednostavno ne može ostati nenagrađen.

Ipak, svakodnevica Ružnića nije uvijek "ukusna".

---

image
Josko Šupić/Cropix
---


- Evo jutros sam išo u Bihać kod automehaničara; ne toliko jer je povoljniji, nego jer ovdje majstora - nema! Nema ko da popravi auto, ako ga i nađeš, taj nema dijelove koji ti trebaju - žali se Zlatko.

Nadopunjava ga Almira, njoj smeta nedostatnost sadržaja za djecu.

- Najbliže cinestar kino za djecu nam je isto u Bihaću. Kazalište lutaka? Kakvo kazalište? - čudi se našim dodatnim pitanjima.

Ne, kultura ne stanuje tu, nije joj poznato niti da postoji neko lokalno folklorno društvo. Ženska klapa "Plitvice" također je ugašena, srećom pa je to barem ženski kuglaški klub Plitvice. I istoimeni muški nogometni klub, kao i NK "Eugen Kvaternik" iz Rakovice.

- Otvorile su se Slunjske mažoretkinje, pa smo u njih odmah upisali najstariju Vanessu, jedanaest joj je godina. Ide u mažoretkinje i srednja nam kćer, šestogodišnja Nea - veli Almira.

- Nea kao: "Nea tata para, sine" - pojašnjava duhoviti Zlatko. Najmlađa Una je još beba, dvije su joj godinice...

Iako ima puno posla oko djece i bistroa, Almira je njegovana mlada žena. No, za većinu tretmana uljepšavanja odlazi također u drugu državu, u svoj rodni Bihać; majstorica u Rakovici baš i nema.

---

image
Almirinoj baklavi nema premca
Josko Šupić/Cropix
---

- Ima za nokte, djevojka iz Zagreba došla je ovdje i otvorila salončić! - veselo priopćava.

Ferderber ne želi u Irsku

Škola je za djevojčice relativno blizu, koji kilometar dalje, a dobra okolnost u raseljenim/nenaseljenim sredinama poput ove je što se susjedi drže zajedno. Lijepo se gledaju, jedni su drugima pri ruci, poznaju se dobro čak i oni iz udaljenijih mjesta.

Iz jednog takvog svakodnevno na posao u "Old Shatterhand" dolazi konobar Davor Ferderber (41), rodom iz Smoljanca, nastanjen u Sunji koja je od Selišta Drežničkog udaljena otprilike koliko i Trogir od Splita. Sretan je što ima poslodavce koji mu daju plaću cijelu godinu, te vazda slobodan dan u tjednu, čak i ljeti kad se od posla pada s nogu!

---

image
Konobar Davor Ferderber: Imam više prijatelja u Dublinu, Corku i Galwayu, nego u Lici; mlađi odlaze u Irsku, stariji više u Njemačku
Josko Šupić/Cropix
---


Dobije i nagradu, priznaje, ovaj posao mu je sidro koje ga još drži u Hrvatskoj. Ima i on staža u dojč-pečalbi, ali Lika je njegov dom i dok u njoj ima posla, ostaje tu. Manje, ali slađe, i na svom. Ipak, društvo mu se osipa...

- Imam više prijatelja u Dublinu, Corku i Galwayu, nego u Lici; mlađi odlaze u Irsku, stariji više idu u München, Ausburg. Dokle god je čovjek radno sposoban, može otići; izdrži li koji godinu u Njemačkoj, penziju će podići za pokoju stotinu eura. Mnogima to znači doslovce preživljavanje, pa se odlučuju i u šezdesetima za rad vani - tužno primjećuje konobar Ferderber, prezimena austro-ugarskog porijekla.

Eh, da car Franz Jozef uskrsnuti može, pa da Liku pustu vidi i "carski" burger, šljivovicu u "Old Shatterhandu" kuša...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Josko Šupić/Cropix Josko Šupić/Cropix Josko Šupić/Cropix Josko Šupić/Cropix Josko Šupić/Cropix Josko Šupić/Cropix Josko Šupić/Cropix Josko Šupić/Cropix Josko Šupić/Cropix Josko Šupić/Cropix Josko Šupić/Cropix Josko Šupić/Cropix
Josko Šupić/Cropix
Nema boljega od Zlatkova shutterburgera
Josko Šupić/Cropix
Priznanje platforme Restaurant Guru
Josko Šupić/Cropix
Pljeskavica za istinske gurmane
Josko Šupić/Cropix
Nagrađeni hamburger 'Big Manitu'
Josko Šupić/Cropix
'Old Shatterhand' u ličkoj preriji
Josko Šupić/Cropix
Konobar Davor Ferderber: Imam više prijatelja u Dublinu, Corku i Galwayu, nego u Lici; mlađi odlaze u Irsku, stariji više u Njemačku
Josko Šupić/Cropix
Almirinoj baklavi nema premca
Josko Šupić/Cropix
Almira i Zlatko Ružnić u svome 'Old Shatterhandu'
Josko Šupić/Cropix
Almira i Zlatko Ružnić u svome 'Old Shatterhandu'
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/hrana/umjesto-da-nakon-uspjesne-sezone-familija-ruznic-ode-na-skijanje-ili-na-maldive-oni-i-dalje-sljakaju-na-rubu-isplativosti-ali-ono-sto-nude-je-prvoklasno-a-cijene-nisu-paprene-1166281 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d47c30880e70bc9f24fb0f1a8472afb9860ce8f4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Umjesto+da+nakon+uspje%C5%A1ne+sezone+familija+Ru%C5%BEni%C4%87+ode+na+skijanje+ili+na+Maldive%2C+oni+i+dalje+%E2%80%98%C5%A1ljakaju%E2%80%98+na+rubu+isplativosti%2C+ali+ono+%C5%A1to+nude+je+prvoklasno%21+A+cijene+nisu+%E2%80%98paprene%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fumjesto-da-nakon-uspjesne-sezone-familija-ruznic-ode-na-skijanje-ili-na-maldive-oni-i-dalje-sljakaju-na-rubu-isplativosti-ali-ono-sto-nude-je-prvoklasno-a-cijene-nisu-paprene-1166281 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fumjesto-da-nakon-uspjesne-sezone-familija-ruznic-ode-na-skijanje-ili-na-maldive-oni-i-dalje-sljakaju-na-rubu-isplativosti-ali-ono-sto-nude-je-prvoklasno-a-cijene-nisu-paprene-1166281 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POSLJEDNJI MOHIKANCI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HranaPOSLJEDNJI MOHIKANCI

Umjesto da nakon uspješne sezone familija Ružnić ode na skijanje ili na Maldive, oni i dalje ‘šljakaju‘ na rubu isplativosti, ali ono što nude je prvoklasno! A cijene nisu ‘paprene‘

9. veljače 2022. - 12:16

U najljućoj koronagodini dobiti priznanje izvrsnosti platforme Restaurant Guru za rad - složit će se čitatelji - pravi je pothvat. Ako tomu pridodamo činjenicu da je nagrađeni lokal jedini koji tijekom cijele godine - pa i ledene ličke zime - radi u rečenoj zoni, sam opstanak pravo je herojstvo.

Govorimo u bistrou "Old Shatterhand", "mlađem bratu" nedalekog objekta "Winnetou"; oba se po definiciji naslanjaju na činjenicu da se na lokalitetima obližnjeg Nacionalnog parka "Plitvička jezera" snimao serijal filmova o Winnetou još šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Nedirnuta priroda nacionalnog parka i danas je jednako lijepa i nedirnuta, a zahvaljujući toj "svjetskoj, a našoj" destinaciji i okolna mjesta - poput Selišta Drežničkog, gdje radi "Old Shatterhand" - izgledaju kao ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 11:07