StoryEditorOCM
DubrovnikLAZARETI - NAJUKUSNIJE MJESTO U GRADU

Obišli smo Burger festival i provjerili ponudu: pronašli smo burgere koji se ističu po jednom bitnom ‘detalju‘, a i otkrili napitak Baby Lasagne i korejsku varijantu hot doga

Piše Bruno Lucić
20. lipnja 2024. - 17:47
DV Dubrovnik, 200624. Degustacija jela i pica povodom pocetka prvog dubrovackog Burger Festivala u Lazaretima.Foto: Tonci Plazibat/cropix/

Dolaskom ljeta, od 20. do 30. lipnja, na platou Lazareta održava se prvi dubrovački Burger festival, a Dubrovčani i njihovi gosti moći će probati čak 25 vrsta burgera. Okupili su se tako burger-entuzijasti: Institut za burgere by Mate Janković, Chef‘s burger by Ivan Pažanin, Guloso Burgers&More, Picnic - mingle&fun, kDogs, Takeaway by Branko Kusovac te Beg‘s Plant Based, dok su za osvježavajuću ponudu pića zaduženi Gingle Bells i Central bar. Za predstavnike sedme sile priređen je obilazak, degustacija a i upoznavanje s ponudom. Stigao je i direktor Turističke zajednice Grada Dubrovnika, Miro Drašković.

- Svakako je dobro da je turistička ponuda što raznovrsnija, burgeri su hrana koja je popularna u cijelom svijetu i stoga je dobro da je Burger festival stigao u Lazarete jer će sigurno imati veliku posjećenost, mislim da je to dobro za grad. Mi smo projekt podržali izrijekom, nismo davali nikakva sredstva, a dat ćemo podršku svakom događaju u gradu, ne samo u užem dijelu Grada, nego i na širem području, uključujući otoke. Čekamo razne organizatore da vidimo hoće li imati interes za događanja na širem području, izjavio je Drašković koji ističe kako je dobro što se ovako nešto događa u Dubrovniku.

Vrućina, toplinski val koji sve više pokazuje ‘zube‘ nisu spriječili posjetitelje da uživaju u dobrom zalogaju tijekom popodneva. 

- Dolazimo prvi put u Dubrovnik s korejskim hot dogom koji se zove K-dog. Imamo tri verzije, klasičnu hrenovku koja se uvalja u tijesto, to je kao ljepljivo posebno tijesto pa se ono uvalja u cornflakes i to pržimo u ulju. Osim toga, imamo slatku verziju slatkog burgera, takozvani brioche ice cream gdje ide nutella, sladoled od vanilije i to se tostira tako da je izvana toplo i hrskavo, a iznutra hladno i jako slatko. Osim toga, u ponudi imamo i sladolede s preljevom od voća, čokolade i karamele, a i dalgona sladoled s preljevom od kave, to bi bila naša verzija ledene kave. Htio bih spomenuti kako u Dubrovniku po prvi put imamo napitak Kultura Kombucha... Sad je Baby Lasagna to reklamirao, to je zdravi bezalkoholni napitak sa zdravim bakterijama koje su dobre za stomak, a ujedno jako dobro osvježava uz burgere, kaže voditelj Kdog kućice Igor Misirača.

Dubrovačke boje brane kućice Guloso Burgers&More te Takeaway by Branko Kusovac koji se specijalizirao na pastu.

- Već šest godina radim u Zagrebu i kad sam vidio popis sudionika Festivala, bilo mi je žao da ne sudjelujem i da jedini Guloso bude iz grada. Šteta što nema više ljudi iz grada. Svi smo mi kuhari koji znamo puno toga skuhati, a opredijelio sam se za izradu tjestenina da, kad netko reče ‘Branko Kusovac‘, da to bude sinonim za tjesteninu. Danas ‘svi znamo skuhati sve‘, ali lijepo se odrediti u jednom smjeru. A, burgeri su nastali tako što se čovjek zasiti paste, a mora nešto jesti! (smijeh) Posjetiteljima ćemo ponuditi pet burgera i mozzarella sticks, to je pržena mozzarella. Dakle, ovo nisu burgeri, nego smash, imamo ponudu od dva do pet komada mesa, koliko je tko gladan, toliko može naručiti! Cijene će biti od 10 do 17 eura, zavisi... Za pet komada mesa je skoro 400 grama i to je najskuplja varijanta. Bit će sve moguće kombinacije, govori Kusovac koji priznaje da još nije kombinirao pastu i burgere.

Tko želi malo drugačiji a isti burger, može doći na Beg‘s kućicu.

- Pripremili su sve plant based burgere, burgere na bazi biljnog porijekla što znači da su naše pljeskavice i plant based piletina napravljene od proteina graška. Imamo tri varijante burgera, naš Beg‘s Signature, Beg‘s Cheeseburger i Beg‘s Chicky Burger, posljednji je s plant based piletinom. To je dosta zanimljivo jer ljudi kad probaju, ne mogu vjerovati da jedu piletinu a da nije piletina, okus je identičan... To su vrhunski balansirani okusi, hrskavost, sočnost... Koristimo Kroštulino plant based brioche pecivo, a u Chicky Burger ide tzatziki umak, svježi krastavci, iceberg salata, dosta je osvježavajući, a uz to ide piletina i gouda sir. Signature Burger je dosta pikantan, ali i interesantan. Ljudi možda nemaju prilike to toliko probati, to je tek trend, ali sve više restorana ulazi u ovo. Kroz sljedećih pet godina, svaki će restoran na obali a i na kontinentu morati imati jedno plant based jelo: desert, glavno jelo ili predjelo, morat će biti jedna varijanta. Sva naša prehrana se lagano transferira na plant based, osjećate se lagano, nemate onaj osjećaj težine kad pojedete i tu jest najveća razlika. Doslovno možete pojesti dva burgera ali ‘letite‘ i puni ste energije, a pozitivan je benefit u tome svemu što u našem mesu nema antibiotika, steroida ili hormona koji se koriste u samom uzgoju...

- Globalno nije uopće poanta da se prijeđe na tu prehranu, nego da se počne koristiti, je li to jednom dnevno, tjedno ili mjesečno, svejedno, doprinijeli ste smanjenju pritiska na prehrambeni lanac, priča Eduard Beg koji je već sudjelovao na Bavarinu i Pizza festivalu i doživio veliku popularnost, a ističe kako ljudi dobro prihvaćaju ove varijante burgera, otvoreni su, vole isprobavati nove stvari, posebno Hrvati... 

Također, kad probaju, otvaraju im se vidici jer jedu drugačiji burger, a istog okusa kao i burgeri na koje su navikli. Zapravo, najvažnije je da ljudi ne osjete razliku, a Begu je cilj da hrana bude ukusna i balansirana.

Uz burgere i svakojaka zanimljiva jela i deserte, ponuda pića također je impresivna.

- Pošto nam je naziv Gingle Bells, baziramo se na koktelima od gina... No, proširili smo ponudu, napravili smo pet, šest house speciala koji također sadrže gin, ali smo ubacili bosiljak i passion fruit koji se radi od marakuje, a napravili smo i espresso martini s kavom... Napravili smo klasični Mojito, sve moguće muleove, napravili smo Skinny Bitch za ljude koji žele biti fit na plaži pa piju votku, cijeđeni limun i mineralnu, bez šećera. Od festivala očekujemo dobru zabavu i da nam svima bude dobra atmosfera. Bili smo na dosta festivala, dodali smo dosta bezalkoholnih koktela jer mislimo da će tu biti dosta potražnje za njima. Kod nas i trudnice mogu popiti piće, ne moraju piti vodu, mogu kupiti sodu s bosiljkom ili Virgin mojito koji smo napravili bez alkohola, dodaje Andrija Radovani koji poručuje kako je ipak najpopularniji Mojito, njega svi traže i na njemu na kraju svi završe!

Organizatori su najavili nastupe fantastičnih DJ-eva, svakog dana s početkom od 19 sati. Atmosferu će zagrijati DJ Maha, DJ Lane, DJ Speed i DJ Blaise. Na Lazarete stiže i omiljena hrvatska DJ-ica, DJ Rea. Omiljeno je glazbeno lice na brojnim partyjima, a i za dubrovačku publiku priprema glazbenu listu koja će rasplesati sve generacije.

Radno vrijeme festivala je svakog dana od 14 sati do ponoći. Ulaz je besplatan, a dodatne informacije možete potražiti na Facebooku i Instagramu festivala.

20. lipanj 2024 17:49