stdClass Object ( [id] => 1024824 [title] => Napravite poslastice od ostataka hrane, čak i od starog kruha: splitski chef Duje Pisac užasava se bacanja spize, ima par recepata za nove obroke [alias] => napravite-poslastice-od-ostataka-hrane-cak-i-od-starog-kruha-splitski-chef-duje-pisac-uzasava-se-bacanja-spize-ima-par-recepata-za-nove-obroke [catid] => 270 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ponovit ćemo sto i prvi put: hranu koja vam je ostala nakon ručka ne bacajte u smeće. Nije samo grjehota zbog toliko gladnih ljudi, nego i zbog toga što je to direktni udar na novčanik. Stoga, da se ne biste ponašali kao pijani bogataši, a i zbog vremena u kojem je korona napravila atak na egzistenciju mnogih, radije se priklonite uštedama.

I umjesto da bacate hranu, od ostataka pripremite divan ručak. Donosimo vam i savjetnik kako to izvesti, a na ruku nam ide i proljeće puno svježeg, domaćeg, zdravog zelenila koje možete brati i tijekom obiteljskih izleta.

Domaći baškotin

Priroda se tu ponaša kao zdrava samoposluga u kojoj možete pronaći sve za mišanciju: divlje zelje, luk kozjak, šparoge, bljušt, koromač, maslačak... Možete od nje pripremati salate, juhe, lazanje, polpete, skuhati je kao blitvu. Dodajte kuhana jaja, mrkvu, i eto predjela. Možete složiti složenac ili napraviti pitu, nalik francuskom quicheu.

Chef Duje Pisac, koji je kuhao i za milijardere na jahtama diljem svijeta, užasava se trenda bacanja hrane. On smatra da se od ostataka mogu pripremiti poslastice. Oduševljava ga i vrijeme od artičoka, koje svakako treba iskoristiti, i to ne samo s bobom ili bižima, nego i u rižotima.

---

image
Privatni album
---

– Tu su i divlji poriluk i luk kozjak, koje možete pronaći u prirodi, i idealni su sa slanutkom. Od mišancije možete praviti i polpete, na način da bilje očistite, skuhate ga u zasoljenoj vodi, izmiksate, a zatim dodate jedno do dva jaja, malo brašna, češnjak, papar, malo feta sira ili gaude, poprženu kapulu te mrvice da zgusne masu. Žlicom oblikujte polpetice, ispržite ih na vrućem ulju, stavite ih na salvetu da se ocijedi masnoća i jedite uz fini umak – veli chef Duje.

Što ćemo s ostacima kruha? Jučerašnji se izreže na tanke fete, ubaci se u razmućena jaja u koja se doda malo mlijeka, dobro se namoče i potom se isprže u vrućem ulju. Pohani kruh je divna poslastica za jutro, desert poslije ručka ili užina, a prije posluživanja kriške se pospu šećerom ili cimetom. Stari tvrdi kruh ispecite u pećnici i ostavite ga kao domaći baškotin, ili ga izblendajte, čime dobivate domaće mrvice.

– Kruh se može i puniti ostacima mesa od ručka, kojima se doda majoneza ili začini. Ta se smjesa utisne u kruh, ostavi se da se ohladi, reže se na fete i eto nam odličnog predjela. Nikad ne bacajte ostatke mesa, ribe ili povrća od ručka, nema veće gluposti od toga. Od ostataka mesa ili ribe pripremite salatu, njima napunite tortilje, dodajte ih u rižot ili u lazanje. Meso sparite sa satarašem, iznimno ukusnim i osvježavajućim jelom. Od ostataka kuhane riže i povrća pripremite rižot, a od pire-krumpira i ribljih ostataka polpetice – kaže chef Pisac.

Tortilje i košarice

Većina domaćica ostatak pire-krumpira baca u smeće, ne razmišljajući o tome da se od njega mogu napraviti fenomenalni kroketi. Pire-krumpir zamiješa se s brašnom, začini se, napravi se tijesto, a od njega valjušci, u koje se može dodati sir, meso ili šunka. Kroketi se potom klasično paniraju i prže, i uz salatu napravljenu od ostataka graha ili neki krem umak funkcioniraju kao lagan objed. Ne bacajte ni tjesteninu. Sutradan je opet samo prokuhajte, stavite je u lim za pečenje, dodajte joj ostatke mesa, vrhnje za kuhanje i parmezan te zapecite.

Umak od pečenja povežite s pirjanim povrćem, nadopunite jušnim temeljcem i imat ćete savršen umak za rižu, palentu ili tjesteninu. Ostatke pečenog mesa možete staviti i u tortilje, ili njima puniti košarice, praviti mesne štruce ili musake. Od pilećeg mesa možete napraviti punjene palačinke ili ga iskoristiti za pripremu rižota. Od ostataka ribe napravite paštetu. A od preostalog povrća mogu se pripremiti vegetarijanske lazanje, ili složenac u kojem se redovi povrća slažu s pirjanim mljevenim mesom, kao musaka, ili se zapeku sa špagetima posutim sirom – govori chef Duje Pisac.

---

Koliko se što čuva u hladnjaku?

- piletina do 48 sati

- pečena riba do 1,5 dan, kuhana do dva dana

- ostaci povrća i nekoliko dana

- suhi kolači, poput makovnjače i orahnjače, mogu se podijeliti u manje porcije i zalediti na više mjeseci

- kremasti kolači mogu stajati maksimalno tri dana

Hranu držite u hladnjaku u plastičnim posudicama, ili je obložite plastičnom ili aluminijskom folijom.

---

---

Salate od ostataka

Mišanca sa starim kruhom

Mladu kapulicu, ljutiku, rotkvice, šparoge, bljušt, maslačak, koromač, divlje zelje, dobro operite i osušite. Kapulicu narežite na rezance, a rotkvicu na listiće, i umiješajte ih u zdjelu sa zelenilom koje ste ubrali na livadi ili u vrtu. Stari kruh narežite na kockice i ispržite ih na tavi u maslinovu ulju.

Skuhajte nekoliko jaja, ogulite ih i rasijecite na četvrtine. Ostatke piletine narežite na rezance, ispržite ih na tavi s maslacem i lagano posolite. Salatu začinite s malo maslinova ulja i domaće kvasine, dodajte kockice kruha, složite jaja i piletinu. Sve zajedno pospite mladom kapulicom.

Sataraš od ostataka riže

Sastojci:

- 500 g rajčice

- 500 g paprike

- 250 g mrkve

- 300 g kapule

- 50 g češnjaka

- 300 g balancana

- žlica ulja

- peršin

- ostaci riže

Priprema:

Na masnoći propirjajte kapulu narezanu na kockice, dodajte nasjeckani češnjak, još malo pirjajte, podlijte s malo vode, a potom počnite dodavati povrće idući od najtvrđeg prema najmekšem: prvo mrkvu, pa paprike, balancane, i na kraju rajčice. Lagano sve pirjajte dvadesetak minuta.

Kad je omekšalo, dodajte začine kako biste dotjerali ukus, te sjeckani peršin. Prije posluživanja u sataraš ubacite rižu te nastavite kuhati još osam do deset minuta. Cijelo vrijeme lagano miješajte kako se riža ne bi zalijepila za dno posude. Prije posluživanja pustite da odstoji nekoliko minuta.

Musaka od krumpira

Sastojci:

1 kg mljevenog mesa

1,5 kg krumpira

100 g kapule

30 g češnjaka

4 jaja

6 dl vrhnja za kuhanje

1 dl ulja

1 dl pasate

sol, papar

Priprema:

Kapulu narežite na kockice i pirjajte je na masnoći. Dodajte češnjak i još malo pirjajte. Ubacite meso, te podlijte vodom ili goveđim temeljcem, uz miješanje da se ne stvore grudice. Pirjajte pola sata uz lagano podlijevanje. Kad je meso gotovo, ulijte pasatu i pirjajte još nekoliko minuta. Krumpir narežite na ploške debljine do 1 cm, stavite ga u posudu, posolite, dodajte malo ulja i dobro izmiješajte. U limu ili vatrostalnoj posudi složite red krumpira, red mesa, i tako redom, s tim da zadnji sloj bude krumpir.

Pecite na 180 stupnjeva 35 minuta. Dok se musaka peče, izmiješajte jaja, vrhnje za kuhanje i malo sira ribanca, te posolite i popaprite. Musaku potom prelijte ovom smjesom, vratite u pećnicu i pecite dok se ne stvori korica, 8 do 10 minuta. Narežite na kocke i poslužite uz sezonsku salatu.

Pecipali

Sastojci:

- 1 kg brašna

- 2 vrećice suhog kvasa

- 1 žlica ulja za tijesto

- ulje za prženje

- topla voda

- sol

Priprema:

Pomiješajte brašno i ostale sastojke te podlijte toplom vodom uz stalno miješanje, dok se brašno ne počne odvajati od posude. Tijesto mora biti malo mekše nego za kruh. Stavite na toplo dok kvasac ne odradi dizanje, a potom izvadite iz zdjele i oblikujte pecipale. Pržite ih na zagrijanom ulju u tavi s obje strane do zlatnožute boje. Ocijedite ih od ulja na papirnatom ubrusu, te poslužite tople uz hladni narezak, kajmak ili domaći maslac. Možete ih posuti i šećerom ili cimetom pa ćete imati slatku poslasticu.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Savjeti stručnjaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [24] => stdClass Object ( [id] => 88 [name] => Headline C [value] => 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 27 [alias] => headline_c ) ) [extra_fields_search] => Savjeti stručnjaka 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-06-04 14:40:14 [created_by] => 3217 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-06-04 19:04:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-06-04 19:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 54 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 270 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz gastro svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, putovanja, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Hrana [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/06\/04\/13812776.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/04\/13509978.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1000x667","k_13812776_1280.jpg":"1280x1280","k_13812776_1024.jpg":"1024x1024","k_13812776_640.jpg":"640x640","k_13812776_480.jpg":"480x480","k_13812776_340.jpg":"340x340","k_13812776_220.jpg":"220x220","o_13812776_1280.jpg":"1280x853","o_13812776_1024.jpg":"1024x683","o_13812776_640.jpg":"640x426","o_13812776_480.jpg":"480x320","o_13812776_340.jpg":"340x226","o_13812776_220.jpg":"220x146","h_13812776_1280.jpg":"1280x854","h_13812776_1024.jpg":"1024x683","h_13812776_640.jpg":"640x427","h_13812776_480.jpg":"480x320","h_13812776_340.jpg":"340x227","h_13812776_220.jpg":"220x147","pp_13812776_1280.jpg":"1006x1280","pp_13812776_1024.jpg":"805x1024","pp_13812776_640.jpg":"503x640","pp_13812776_480.jpg":"377x480","pp_13812776_340.jpg":"267x340","pp_13812776_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1341","k_13509978_1280.jpg":"1280x1280","k_13509978_1024.jpg":"1024x1024","k_13509978_640.jpg":"640x640","k_13509978_480.jpg":"480x480","k_13509978_340.jpg":"340x340","k_13509978_220.jpg":"220x220","o_13509978_1280.jpg":"1280x894","o_13509978_1024.jpg":"1024x715","o_13509978_640.jpg":"640x447","o_13509978_480.jpg":"480x335","o_13509978_340.jpg":"340x237","o_13509978_220.jpg":"220x153","h_13509978_1280.jpg":"1280x854","h_13509978_1024.jpg":"1024x683","h_13509978_640.jpg":"640x427","h_13509978_480.jpg":"480x320","h_13509978_340.jpg":"340x227","h_13509978_220.jpg":"220x147","pp_13509978_1280.jpg":"1006x1280","pp_13509978_1024.jpg":"805x1024","pp_13509978_640.jpg":"503x640","pp_13509978_480.jpg":"377x480","pp_13509978_340.jpg":"267x340","pp_13509978_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7994406 Threads: 2 Questions: 1660401471 Slow queries: 4937645 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112018185 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) ) [link] => /mozaik/hrana/napravite-poslastice-od-ostataka-hrane-cak-i-od-starog-kruha-splitski-chef-duje-pisac-uzasava-se-bacanja-spize-ima-par-recepata-za-nove-obroke-1024824 [printLink] => /mozaik/hrana/napravite-poslastice-od-ostataka-hrane-cak-i-od-starog-kruha-splitski-chef-duje-pisac-uzasava-se-bacanja-spize-ima-par-recepata-za-nove-obroke-1024824?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 529381 [name] => ostaci hrane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ostaci-hrane [link] => /tag/ostaci-hrane ) [1] => stdClass Object ( [id] => 391592 [name] => duje pisac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => duje-pisac [link] => /tag/duje-pisac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 524315 [name] => recepti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => recepti [link] => /tag/recepti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Savjeti stručnjaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [headline_c] => stdClass Object ( [id] => 88 [name] => Headline C [value] => 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 27 [alias] => headline_c ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Napravite poslastice od ostataka hrane, čak i od starog kruha: splitski chef Duje Pisac užasava se bacanja spize, ima par recepata za nove obroke [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3217 [name] => Tanja Šimundić Bendić [username] => tanja-imundi-bendi [email] => tanja-imundi-bendi@sd.hr [password] => $2y$10$pUwQkXak8MBBFRZddgYi7O8lKWTvyopqB9.l9GaJ1mTnpzbpYht4O [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-simundic-bendic-3217 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1735 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/22fccec878c9560c0665062e0cc12aa5?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/04/13812776.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/04/13812776.jpg [title] => Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/04/13509978.jpg [title] => Privatni album ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ponovit ćemo sto i prvi put: hranu koja vam je ostala nakon ručka ne bacajte u smeće. Nije samo grjehota zbog toliko gladnih ljudi, nego i zbog toga što je to direktni udar na novčanik. Stoga, da se ne biste ponašali kao pijani bogataši, a i zbog vremena u kojem je korona napravila atak na egzistenciju mnogih, radije se priklonite uštedama.

I umjesto da bacate hranu, od ostataka pripremite divan ručak. Donosimo vam i savjetnik kako to izvesti, a na ruku nam ide i proljeće puno svježeg, domaćeg, zdravog zelenila koje možete brati i tijekom obiteljskih izleta.

Domaći baškotin

Priroda se tu ponaša kao zdrava samoposluga u kojoj možete pronaći sve za mišanciju: divlje zelje, luk kozjak, šparoge, bljušt, koromač, maslačak... Možete od nje pripremati salate, juhe, lazanje, polpete, skuhati je kao blitvu. Dodajte kuhana jaja, mrkvu, i eto predjela. Možete složiti složenac ili napraviti pitu, nalik francuskom quicheu.

Chef Duje Pisac, koji je kuhao i za milijardere na jahtama diljem svijeta, užasava se trenda bacanja hrane. On smatra da se od ostataka mogu pripremiti poslastice. Oduševljava ga i vrijeme od artičoka, koje svakako treba iskoristiti, i to ne samo s bobom ili bižima, nego i u rižotima.

---

image
Privatni album
---

– Tu su i divlji poriluk i luk kozjak, koje možete pronaći u prirodi, i idealni su sa slanutkom. Od mišancije možete praviti i polpete, na način da bilje očistite, skuhate ga u zasoljenoj vodi, izmiksate, a zatim dodate jedno do dva jaja, malo brašna, češnjak, papar, malo feta sira ili gaude, poprženu kapulu te mrvice da zgusne masu. Žlicom oblikujte polpetice, ispržite ih na vrućem ulju, stavite ih na salvetu da se ocijedi masnoća i jedite uz fini umak – veli chef Duje.

Što ćemo s ostacima kruha? Jučerašnji se izreže na tanke fete, ubaci se u razmućena jaja u koja se doda malo mlijeka, dobro se namoče i potom se isprže u vrućem ulju. Pohani kruh je divna poslastica za jutro, desert poslije ručka ili užina, a prije posluživanja kriške se pospu šećerom ili cimetom. Stari tvrdi kruh ispecite u pećnici i ostavite ga kao domaći baškotin, ili ga izblendajte, čime dobivate domaće mrvice.

– Kruh se može i puniti ostacima mesa od ručka, kojima se doda majoneza ili začini. Ta se smjesa utisne u kruh, ostavi se da se ohladi, reže se na fete i eto nam odličnog predjela. Nikad ne bacajte ostatke mesa, ribe ili povrća od ručka, nema veće gluposti od toga. Od ostataka mesa ili ribe pripremite salatu, njima napunite tortilje, dodajte ih u rižot ili u lazanje. Meso sparite sa satarašem, iznimno ukusnim i osvježavajućim jelom. Od ostataka kuhane riže i povrća pripremite rižot, a od pire-krumpira i ribljih ostataka polpetice – kaže chef Pisac.

Tortilje i košarice

Većina domaćica ostatak pire-krumpira baca u smeće, ne razmišljajući o tome da se od njega mogu napraviti fenomenalni kroketi. Pire-krumpir zamiješa se s brašnom, začini se, napravi se tijesto, a od njega valjušci, u koje se može dodati sir, meso ili šunka. Kroketi se potom klasično paniraju i prže, i uz salatu napravljenu od ostataka graha ili neki krem umak funkcioniraju kao lagan objed. Ne bacajte ni tjesteninu. Sutradan je opet samo prokuhajte, stavite je u lim za pečenje, dodajte joj ostatke mesa, vrhnje za kuhanje i parmezan te zapecite.

Umak od pečenja povežite s pirjanim povrćem, nadopunite jušnim temeljcem i imat ćete savršen umak za rižu, palentu ili tjesteninu. Ostatke pečenog mesa možete staviti i u tortilje, ili njima puniti košarice, praviti mesne štruce ili musake. Od pilećeg mesa možete napraviti punjene palačinke ili ga iskoristiti za pripremu rižota. Od ostataka ribe napravite paštetu. A od preostalog povrća mogu se pripremiti vegetarijanske lazanje, ili složenac u kojem se redovi povrća slažu s pirjanim mljevenim mesom, kao musaka, ili se zapeku sa špagetima posutim sirom – govori chef Duje Pisac.

---

Koliko se što čuva u hladnjaku?

- piletina do 48 sati

- pečena riba do 1,5 dan, kuhana do dva dana

- ostaci povrća i nekoliko dana

- suhi kolači, poput makovnjače i orahnjače, mogu se podijeliti u manje porcije i zalediti na više mjeseci

- kremasti kolači mogu stajati maksimalno tri dana

Hranu držite u hladnjaku u plastičnim posudicama, ili je obložite plastičnom ili aluminijskom folijom.

---

---

Salate od ostataka

Mišanca sa starim kruhom

Mladu kapulicu, ljutiku, rotkvice, šparoge, bljušt, maslačak, koromač, divlje zelje, dobro operite i osušite. Kapulicu narežite na rezance, a rotkvicu na listiće, i umiješajte ih u zdjelu sa zelenilom koje ste ubrali na livadi ili u vrtu. Stari kruh narežite na kockice i ispržite ih na tavi u maslinovu ulju.

Skuhajte nekoliko jaja, ogulite ih i rasijecite na četvrtine. Ostatke piletine narežite na rezance, ispržite ih na tavi s maslacem i lagano posolite. Salatu začinite s malo maslinova ulja i domaće kvasine, dodajte kockice kruha, složite jaja i piletinu. Sve zajedno pospite mladom kapulicom.

Sataraš od ostataka riže

Sastojci:

- 500 g rajčice

- 500 g paprike

- 250 g mrkve

- 300 g kapule

- 50 g češnjaka

- 300 g balancana

- žlica ulja

- peršin

- ostaci riže

Priprema:

Na masnoći propirjajte kapulu narezanu na kockice, dodajte nasjeckani češnjak, još malo pirjajte, podlijte s malo vode, a potom počnite dodavati povrće idući od najtvrđeg prema najmekšem: prvo mrkvu, pa paprike, balancane, i na kraju rajčice. Lagano sve pirjajte dvadesetak minuta.

Kad je omekšalo, dodajte začine kako biste dotjerali ukus, te sjeckani peršin. Prije posluživanja u sataraš ubacite rižu te nastavite kuhati još osam do deset minuta. Cijelo vrijeme lagano miješajte kako se riža ne bi zalijepila za dno posude. Prije posluživanja pustite da odstoji nekoliko minuta.

Musaka od krumpira

Sastojci:

1 kg mljevenog mesa

1,5 kg krumpira

100 g kapule

30 g češnjaka

4 jaja

6 dl vrhnja za kuhanje

1 dl ulja

1 dl pasate

sol, papar

Priprema:

Kapulu narežite na kockice i pirjajte je na masnoći. Dodajte češnjak i još malo pirjajte. Ubacite meso, te podlijte vodom ili goveđim temeljcem, uz miješanje da se ne stvore grudice. Pirjajte pola sata uz lagano podlijevanje. Kad je meso gotovo, ulijte pasatu i pirjajte još nekoliko minuta. Krumpir narežite na ploške debljine do 1 cm, stavite ga u posudu, posolite, dodajte malo ulja i dobro izmiješajte. U limu ili vatrostalnoj posudi složite red krumpira, red mesa, i tako redom, s tim da zadnji sloj bude krumpir.

Pecite na 180 stupnjeva 35 minuta. Dok se musaka peče, izmiješajte jaja, vrhnje za kuhanje i malo sira ribanca, te posolite i popaprite. Musaku potom prelijte ovom smjesom, vratite u pećnicu i pecite dok se ne stvori korica, 8 do 10 minuta. Narežite na kocke i poslužite uz sezonsku salatu.

Pecipali

Sastojci:

- 1 kg brašna

- 2 vrećice suhog kvasa

- 1 žlica ulja za tijesto

- ulje za prženje

- topla voda

- sol

Priprema:

Pomiješajte brašno i ostale sastojke te podlijte toplom vodom uz stalno miješanje, dok se brašno ne počne odvajati od posude. Tijesto mora biti malo mekše nego za kruh. Stavite na toplo dok kvasac ne odradi dizanje, a potom izvadite iz zdjele i oblikujte pecipale. Pržite ih na zagrijanom ulju u tavi s obje strane do zlatnožute boje. Ocijedite ih od ulja na papirnatom ubrusu, te poslužite tople uz hladni narezak, kajmak ili domaći maslac. Možete ih posuti i šećerom ili cimetom pa ćete imati slatku poslasticu.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Privatni album
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/hrana/napravite-poslastice-od-ostataka-hrane-cak-i-od-starog-kruha-splitski-chef-duje-pisac-uzasava-se-bacanja-spize-ima-par-recepata-za-nove-obroke-1024824 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=78986b9f672a52bbf444ed9f67619b564dace9a9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Napravite+poslastice+od+ostataka+hrane%2C+%C4%8Dak+i+od+starog+kruha%3A+splitski+chef+Duje+Pisac+u%C5%BEasava+se+bacanja+spize%2C+ima+par+recepata+za+nove+obroke&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fnapravite-poslastice-od-ostataka-hrane-cak-i-od-starog-kruha-splitski-chef-duje-pisac-uzasava-se-bacanja-spize-ima-par-recepata-za-nove-obroke-1024824 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fnapravite-poslastice-od-ostataka-hrane-cak-i-od-starog-kruha-splitski-chef-duje-pisac-uzasava-se-bacanja-spize-ima-par-recepata-za-nove-obroke-1024824 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Savjeti stručnjaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [24] => stdClass Object ( [id] => 88 [name] => Headline C [value] => 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 27 [alias] => headline_c ) )
StoryEditorOCM
HranaSavjeti stručnjaka

Napravite poslastice od ostataka hrane, čak i od starog kruha: splitski chef Duje Pisac užasava se bacanja spize, ima par recepata za nove obroke

4. lipnja 2020. - 21:04

Ponovit ćemo sto i prvi put: hranu koja vam je ostala nakon ručka ne bacajte u smeće. Nije samo grjehota zbog toliko gladnih ljudi, nego i zbog toga što je to direktni udar na novčanik. Stoga, da se ne biste ponašali kao pijani bogataši, a i zbog vremena u kojem je korona napravila atak na egzistenciju mnogih, radije se priklonite uštedama.

I umjesto da bacate hranu, od ostataka pripremite divan ručak. Donosimo vam i savjetnik kako to izvesti, a na ruku nam ide i proljeće puno svježeg, domaćeg, zdravog zelenila koje možete brati i tijekom obiteljskih izleta.

Domaći baškotin

Priroda se tu ponaša kao zdrava samoposluga u kojoj možete pronaći sve za mišanciju: divlje zelje, luk kozjak, šparoge, bljušt, koromač, maslačak... Možete od nje pripremati salate, juhe,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 22:30