StoryEditorOCM

INTERVJUSrećko Gross, znanstvenik i zaljubljenik u masline: Moj ekstrakt lista ima 10 puta više polifenola od ulja! A kominu i koštice bacamo, neutralizirano ulje uvozimo iz Mađarske...

Piše Meri Šilović
12. travnja 2022. - 07:53

Mr. sc. Srećko Gross, magistar znanosti, diplomirani inženjer farmacije, jedan je od najzanimljivijih ljudi u maslinarskom svijetu Hrvatske. Autor je više patenata, pa i proizvoda od masline, među kojima i izvanrednog moćnog ekstrakta lista masline, daleko moćnijeg od maslinova ulja, a koji dobiva – ultrazvukom.

U najboljem razdoblju "Plive" bio je njezin direktor proizvodnje lijekova, pa radio u patentnom centru "Plive". Prije 30 godina osnovao je tvrtku "Magdis", u kojoj su razvili danas već poznati kozmetički brend Biobaza, koji se umnogome naslanja na zdravlje iz masline. Danas su, nakon što su prije tri godine kupili "Nevu", najveći proizvođači kozmetike u Hrvatskoj.

Mr. sc. Srećko Gross jedan je od utemeljitelja Zagrebačkog maslinarskog instituta. Najprije ćemo o jednom njegovu izvanrednom proizvodu – moćnom ekstraktu lista masline, koji radi njegov OPG Gross. Otkrila sam ga i oduševila se njime početkom ljeta, na Festivalu masline u Zagrebu. Veli:

– Ekstrakt lista masline nastaje tako da se skupi list od maslina iz ekološkog uzgoja, osuši i nakon toga ekstrahira pomoću ultrazvuka. To je patentirana tehnologija po kojoj ja radim već dosta dugo, imam više patenata na tu temu. To je vrlo dobra metoda jer na niskoj temperaturi dobivamo jako dobre iscrpine iz bilja.

Ekstrakcija ultrazvukom? Kako to možete laiku objasniti?

– Vrlo jednostavno. Zamislite biljnu stanicu kao jednu malu kuglu. Ona ima svoju membranu. Mi pomoću ultrazvuka, pomoću puno sitnih vibracija, radimo, recimo, na 40.000 kiloherca, dakle s 40.000 malih udaraca u sekundi razbijamo tu staničnu membranu. I onda pomoću odgovarajućih otapala izvučemo iz stanice lista masline ono što želimo.

image

Srećko Gross patentirao je ekstrakt lista maslina dobiven ultrazvukom

Ja nastojim da to otapalo uvijek bude voda, a u ovom slučaju imamo i sreće jer otapalo za polifenole i jest voda. Dakle, sitnim vibracijama razbijemo opnu stanice i onda vodom kao otopinom izvučemo iz nje polifenole.

Vi ste prvi i jedini koji to radi?

– Koliko znam, jesam. Patentirao sam taj postupak. Tom primjenom ultrazvuka bavim se već 35 godina. Na raznom bilju sam dokazao da je ultrazvuk vrlo moćna metoda. Kad smo radili na fakultetu, utvrdili smo da treba dva puta manje lista nečega kad radite ultrazvukom nego kad radite maceracijom, klasičnom metodom. Dakle, i u ovom slučaju trebam značajno manje lista nego da radim klasičnom metodom.

Koliko ovaj vaš ekstrakt lista masline ima antioksidansa polifenola u usporedbi s vrhunskim maslinovim uljima?

– Ovaj ekstrakt lista masline ima oleuropeina garantirano 10.000 miligrama po kilogramu, a vrlo kvalitetno maslinovo ulje ima desetke puta manje. To je moguće zbog te fizikalne činjenice da je oleuropein puno topiviji u vodi nego u ulju. Moj patentirani ekstrakt lista masline ima 40 do 60 puta više polifenola od odobrene zdravstvene tvrdnje EU i 7 do 10 puta više od najboljih maslinovih ulja.

Naime, Europska agencija za sigurnost hrane – Panel za dietetičke proizvode odobrila je 2012. godine zdravstvenu tvrdnju za polifenolne spojeve iz masline (maslinova ulja) EU 432/2012. Prema toj tvrdnji smatra se da polifenoli iz maslinova ulja pridonose zaštiti masnoća u krvnim žilama od pojave oksidacijskog stresa.

Ova tvrdnja može se koristiti isključivo za ekstra djevičanska maslinova ulja koja sadrže najmanje 5 mg hidroksitirazola i njegovih derivata – ukupno 11 spojeva (tirazol, oleuropein...) u 20 g maslinova ulja. Sličnu tvrdnju odobrila je i Američka agencija za hranu i lijekove FDA četiri godine kasnije.

Kako se ekstrakt konzumira?

– Na boci je jedna čašica od 20 ml, ulije se u čašu i razrijedi s decilitar ili dva vode, kako kome paše, jer je ekstrakt gorkast zbog polifenola. Može se konzumirati dnevno dvije do tri takve mjerice. Mi kemičari za sve spojeve koji postoje imamo mjere toksičnosti. Mjera toksičnosti zove se LD50, to je letalna doza koja ubije 50 posto pokusnih životinja. Tako od kuhinjske soli pa nadalje, za sve supstancije znamo koja je granica kad postaju otrovni, to je granica koja se u konzumaciji ne smije prijeći.

Ovdje, kod ekstrakta lista masline, ta letalna doza uopće nije utvrđena. To, dakle, nije toksičan spoj. Ono što može izazvati poteškoće je ako je netko bio jako izložen lošoj hrani, lošim uvjetima življenja pa ima jako puno toksina. Ekstrakt lista masline može pokrenuti detoksikaciju organizma i onda se osjećate umorno, onda mu je to previše izbacivanja odjednom.

Naime, svaki organ, pa i jetra, ima svoj određeni kapacitet i može izbaciti određeni broj toksina, ne može odjednom sve izbaciti. Zbog toga onda treba smanjiti dozu ekstrakta.

A smiju li ga uzimati ljudi koji imaju šećer ili visoki ili niski tlak?

– Nema kontraindikacije za ništa od toga. Oleuropein je biofenolni spoj koji pronalazimo u plodu i listu masline te je zaslužan za njihov karakterističan okus. Oleuropein je pet puta potentniji antioksidans od vitamina C. Zbog protuupalnog, antioksidativnog, antikancerogenog i antiviralnog djelovanja oleuropein ima djelotvoran učinak na kardiovaskularne, neurološke i maligne bolesti te kožna oboljenja.

Polifenoli su u maslinovu ulju prisutni u količinama od 100 do 2000 mg po kilogramu, a moj Oleamed Ekstrakt lista masline sadrži više od 25.000 mg polifenola po kilogramu. Znanstvena istraživanja potvrđuju da spojevi koje nalazimo u ekstraktu lista masline mogu smanjiti zaraznost virusom koji uzrokuje prehladu, gripu i druge srodne infekcije.

Dakle, ovaj ekstrakt lista masline ima antioksidativno djelovanje, antikancerogeno, dobar je protiv starenja, štiti kožu, ima protuupalno djelovanje, antimikrobno... On je je iznimno dobar antivirotik, djeluje protiv štetnih mikroorganizama u tijelu, djeluje protiv virusa...

image

Grossov Ekstrakt lista masline

Kad je izbila ptičja gripa, Japanci su napravili preparat koji je na bazi polifenola iz lista masline. Sad u vrijeme korone ja se nisam bojao, ponašao sam se normalno, naravno dezinficirao sam ruke i nosio masku kao svi, ali sam kontinuirano pio i ovaj ekstrakt lista masline.

Imali ste i svoje studente, gdje ste predavali?

– Uz svoj rad u "Plivi", 14 godina sam honorarno predavao industrijsku farmaciju na Farmaceutskom fakultetu. I moji studenti su radili diplomske radove uglavnom na ovu temu. Dokazali smo, recimo, da pomoću ultrazvuka možemo dobiti puno bolji ekstrakt gospine trave.

Jedan moj student je radio solanesol iz duhana. To je jedan neobičan spoj koji se nalazi u duhanu i koji smo izdvojili iz duhanske prašine, praktično iz otpada u duhanskoj industriji. To je spoj koji je ekstremno skup i koji se koristi kod preparata za liječenje raka želuca.

Neobično – iz duhana se dobiva spoj za liječenje raka želuca...

– Da. Na Farmaceutskom fakultetu su radili te pokuse i kad su htjeli kupiti taj spoj, ispostavilo se da jedan gram košta tisuću dolara. Proizvode ga, naravno, Japanci. I onda su se oni s Farmaceutskog fakulteta obratili meni da im ja to napravim. Tada je još bila tvornica duhana u Zagrebu i oni su meni dali te duhanske prašine koliko sam ja htio za pokuse, jer je to njima u to doba bio otpad. Dobili smo izvrsne rezultate ekstrakcijom tog spoja iz duhanske prašine pomoću ultrazvuka.

Nažalost, sve je ostalo je na tom diplomskom radu. Kad je Tvornica duhana iz Zagreba otišla u Kanfanar, bio sam zainteresiran da iskorištavam taj otpad, ali više tog otpada u duhanskoj industriji nema. Tehnologija je išla naprijed i oni svu tu duhansku prašinu voze u Francusku. U Francuskoj postoje posebna postrojenja gdje uspijevaju iz te duhanske prašine dobivati ponovno listove duhana i ponovno ide u cigarete.

Je li itko prije vas uspio ultrazvukom ekstrahirati taj dragocjeni spoj za lijek raka želuca iz duhanske prašine?

– Nije, mislim da ga Japanci dobivaju sintetski. Taj naš znanstveni rad je objavljen prije 25 ili 30 godina.

U vaše vrijeme Englezi su bili vrlo zainteresirani za "Plivinu" Cedevitu. Kako je to završilo?

– Jako se Englezima svidjela Cedevita, ali nisu htjeli da se ona boja sintetskim bojama, rekli su nađite prirodnu boju. Prirodna narančasta boja beta-karoten je u mrkvi. U to doba vodio sam razvoj finalnih oblika u "Plivi", pa bio i direktor razvoja Cedevite. Okupio sam tim, profesor Štimac s Brodarskog instituta, dvoje suradnika iz "Plive" i ja patentirali smo poseban uređaj i tu metodu ekstrakcije beta-karotena iz mrkve.

I ja sam naivno zamišljao velika polja mrkve, PK Osijek će proizvoditi mrkvu na veliko, oni će tu mrkvu brati, naribati i u zaleđenim blokovima dovoziti u "Plivu". Mi smo onda već imali velika postrojenja za ultrazvučne ekstrakcije... Međutim, život i trgovina rade svoje, "Pliva" je kupila sintetski beta-karoten. A mogli smo imati velike plantaže mrkve, zaposliti tolike ljude, ali...

Vi ste rođeni Slavonac. Otkud vi u maslinarskoj priči?

– Ja sam ponajprije prirodnjak, završio sam farmaciju i vidio sam što sve u maslini ima, kakvi su to i koliki benefiti koje mi ne koristimo, a imamo ih. I zaljubio sam se u maslinu jer sam vidio što ona sve čovjeku može dati. Ta moja veza s maslinom traje 15-ak godina. Ja kao Slavonac, dok nisam došao na studij u Zagreb, gotovo da nisam znao za maslinu. Ali danas koristim isključivo maslinovo ulje u obitelji. I imam svoja tri maslinika.

U centralnoj Istri, u selu Smoljanci, imam 300-injak maslina. Bude ulja za sebe i svoje. Ne natječem se s tako malom količinom, mislim da bi bilo smiješno. Prije svega se bavim kemijom masline: što se sve može dobiti od masline. Kad govorim o maslini, uvijek podrazumijevam cijelo stablo masline, dakle i list, i plod, iz ploda i ulje, ali isto tako i košticu, i kominu, i drvo masline. Sve se to kod masline može kvalitetno iskoristiti.

Kako?

– Maslina i maslinovo ulje imaju tri grupe vrlo važnih spojeva koji su jako korisni. Jedno su nezasićene višemasne kiseline po kojima je maslinovo ulje vrlo kvalitetno. Zasićene kiseline su puno lošije jer djeluju na začepljenje krvnih žila. Druga grupa spojeva u maslinovu ulju su uljno topivi vitamini, prije svega vitamin A i vitamin E. A treća grupa spojeva su polifenoli. Njih ima 11, glavni polifenol je i dobio ime po maslini, zove se oleuropein.

Ti maslinini polifenoli su iznimno dobri antioksidansi, među najboljima u prirodi. Karakteristika tih spojeva je da su oni termostabilni, dakle njih prženjem nećete uništiti, to su oni spojevi kad kušate maslinovo ulje pa vam je gorko. Druga karakteristika tih spojeva je da su oni tisuću puta topiviji u vodi nego u ulju. Dakle, njih u ulju ima relativno malo zbog relativno male topivosti i tu činjenicu sam ja iskoristio da sam patentirao postupak ekstrakcije polifenola ultrazvukom iz lista masline polifenole. Jer su topljivi u vodi.

Napravili ste i pastile od lista masline...

– Pastile, koje su suhi ekstrakt lista masline, razvio sam prije više od 10 godina. Moj sin, koji sad vodi to naše društvo "Magdis", mislio je da to nema smisla stavljati na tržište i ja sam odustao. Sad sam pokrenuo svoj mali OPG pa ću nastaviti. Svi prijatelji koji su to probali i vidjeli koliko je to efikasno rekli su: daj to proizvodi. I sad je to u fazi izrade dokumentacije.

Kako ćete znati da su te pastile korisne? Kad osjetite grlobolju, osjetite da ćete dobiti virozu, uzmete jednu do dvije ove pastile i ubili ste viruse u početku i nema viroze. U svakoj toj pastili ima 100 miligrama oleuropeina. One jesu gorke, ali čovjek bi pojeo i kamen kad bi mu pomoglo da ne dobije virozu.

image

Pastile od lista masline

Što novo planirate?

– Meni je cilj da u ovoj našoj prekrasnoj maloj državi što kvalitetnije koristimo kominu od masline. Komina od masline je prekrasan izvor energije i korisnih supstancija...

Mi to bacamo i ne znamo gdje ćemo baciti i to je kao problematično smeće i velika muka...

– Istina, to nam je velika muka, čak je nesposobna administracija u ovoj zemlji jedno vrijeme kominu propisala kao opasni otpad. I formalno ste vi iz uljare kominu trebali voziti u centar Beča na spaljivanje! Ali onda su ipak taj pravilnik poništili, vidjeli su da su to gluposti. Onda su pametni trgovci uvezli norveške alge pa kad norveškim algama to razrijedite, onda je to puno bolje. Razrijedite sa svojom zemljom crvenicom, razrijedite s pijeskom; alge imaju određeno djelovanje, ali to je preskupo...

Ali mi strašno volimo uvoziti!

– Sve volimo uvoziti! Radim na jednom projektu s još troje maslinara. Projekt smo nazvali "Uljara 100", a to znači da se sto posto masline koristi. Nema bacanja. Kreće se na način da se plod masline prerađuje u farmaceutskim uvjetima, u čistim uvjetima. Zašto šljivu kad je prerađujemo u džem tretiramo drukčije nego maslinu? Napravimo to kao prava prehrambena industrija, u čistim sobama.

I kad izvučete ulje iz ploda masline, ostaje vam voda, šećer, razni spojevi iz bilja i od toga možemo raditi tapenade, ali moramo to raditi u higijenskim uvjetima. Ja sam napravio takve tapenade, i slatku, i slanu, i od crnih i od zelenih maslina, maslinu se može iskoristiti sto posto. Osim toga komina masline je, kad maknete krupne čestice, izvanredna za kupke. U spa centrima bi to trebali koristiti baš radi polifenola s kojima će vam sve manje lezije, oštećenja, bolje zarasti.

Što s košticom?

– Kozmetička industrija u Hrvatskoj je uvozila iz Italije koštice masline za piling. Ja sam kupio koštice masline u uljari, mljeo ih, sijao na različita sita, dobio tri različite frakcije, nakon toga sterilizirao i ugrađivao u gelove i kreme. Jedna je gel za lice, vrat i dekolte. Drugo su koštice koje su za bedra, protiv celulita, jer morate intenzivniju masažu. Dakle, za masažu je to fantastično.

Koštica masline je i izvanredan energetski potencijal. Danas se proizvode peći na koštice, na pelete, njih ne treba briketirati, treba samo napraviti pužni dozator koji će putem elektromotora dodavati u gorionik određenu količinu i vi na termostatu, kako povećate željenu temperaturu, tako ćete povećati broj okretaja elektromotora i on će brže donositi koštice u gorionik. Dakle, vrlo je jednostavno.

Školstvo nam je sigurno u financijskoj krizi, ajmo mu s košticama masline dati besplatnu energiju za grijanje. To nije komplicirano, imamo znanja, a to je energija koja je neusporedivo bolja od loživa ulja. Maslina nam puno toga daje na pladnju, a malo od toga koristimo.

S maslinovim uljem možemo napraviti čitav niz proizvoda. Ja sam dosta dugo eksperimentirao da napravim od maslinova ulja maslac. I uspio sam, kompletno je od maslinova ulja, nema dodataka, samo je ugrađeno znanje i tehnologija. Među ostalim sam za igru s mojim unucima napravio ptičje mlijeko.

Ptičje mlijeko?

– Da, sad samo trebam pravog trgovca koji će prodavati ptičje mlijeko. A napravite ga vrlo jednostavno: uzmete ptičju masnoću, vodu i emulgator i napravite mlijeko – ptičje mlijeko. Napravio sam mlijeko žene, dojilje od maslinova ulja, koje je inače najsličnije majčinu mlijeku. S proizvodima od masline samo nebo je granica, samo treba imati maštu, malo tehnologije, instrumenata, znanja i iskustva.

Polifenolima liječimo ribe

Vi ste farmaceut, znalac, što se događa s maslinama držanim u moru prije prerade?

– To što masline u moru ili vodi malo propadaju i trunu je manji problem. Veći problem je što more iz masline izvlači polifenole, dakle onaj njihov zdravi dio. Oni su u vodi topljiviji 1000 puta nego u ulju i onda mi s morskom vodom izvučemo polifenole, antioksidanse i zato su ta ulja blaža, nisu onako pikantna, nisu gorka, ali nemaju polifenola. A mi u moru liječimo ribe polifenolima na taj način, a polifenoli su lijek koji smo mi u ulju trebali konzumirati.

Maslinovo ulje za u venu uvozimo iz - Mađarske!

– Mene duša boli kad vidim da kupujemo i gdje kupujemo neutralizirano maslinovo ulje za korištenje u medicini. Kad trebate uljno topive spojeve staviti čovjeku u venu, koristi se neutralizirano maslinovo ulje. Što mislite, odakle Hrvatska uvozi to maslinovo ulje? Iz velesile za maslinarstvo – Mađarske!

– Otkud Mađarima neutralizirano maslinovo ulje?!

– Vjerojatno ga uvezu iz Italije, i to loše, dodaju tehnologije i prodaju ga nama. Tu tehnologiju sam ja radio kao mladi pripravnik tehnolog u "Plivi", znam postupak, propisan je u farmakopeji, dakle svaki farmaceut bi morao znati napraviti neutralizirano maslinovo ulje. Ne, mi ga kupujemo iz Mađarske!

*** Napomena: tekst je preuzet iz tiskanog izdanja Masline iz rujna 2021. godine

25. studeni 2024 23:25