StoryEditorOCM

TRI ODLIČNA RECEPTATko bi odolio marendi u masliniku? Gozba za prste polizati!

Piše Anamaria Mikulić/sponzorirani sadržaj
30. listopada 2024. - 10:53

Nakon napornog rada okupljene će oduševiti svaka spiza, ali uz samo malo truda možete prirediti gozbu o kojoj će se pričati do sljedeće berbe. Inspiraciju za recepte pronašli smo u neizostavnim sastojcima svake marende - Poli salami i Poli paté pašteti

U Dalmaciji su kraj listopada i početak studenog rezervirani za berbu maslina. Cijela obitelj već zna da će subotnja jutra provesti u masliniku, a oni s većim brojem stabala obvezno čuvaju slobodne dane za ovaj period. Kvaliteta ulja na prvom je mjestu, pa u to vrijeme sve ostalo pada u drugi plan.

Raspored posla dobro je poznat – buđenje u zoru, odlazak u maslinik čim se osuši jutarnja rosa, pauza za marendu, pa nastavak branja sve do popodnevnih sati, obično do tri ili četiri ure. 

Od opreme za berbu nije potrebno mnogo, treba vam samo stara i udobna odjeća, drvene ljestve i gajbe za plodove. Svaki berač ima svoju taktiku za koju tvrdi da uz nju berba ide brže. Uglavnom su to stari maslinici ograđeni suhozidima, pa se berba odvija ručno, uz eventualnu pomoć češljeva kojima se brste plodovi maslina.

Iako je to naporan posao, svaka kap znoja zaboravi se u trenu kad u uljari poteče ekstra djevičansko maslinovo ulje. Osim članova obitelji, poziv za branje maslina nerijetko dobivaju i rođaci i prijatelji. Svi oni rado daju ruke, a kao nagradu za trud očekuje ih koja litra ulja i nezaobilazna marenda. 

Neizostavna pauza

Marenda je težački ritual koji se očuvao do današnjih dana. Iako vrijeme marende nije strogo definirano, svi znaju da je to obrok između doručka i ručka. U masliniku se obično jede na improviziranom stolu s bijelom tavajom, uz gajbe koje služe kao klupe.

Marendaje se ono što se ponijelo od kuće, a glavni je zadatak marende da beračima da dovoljno energije da izdrže do ručka. Uz marendavanje se ćakula i raspravlja o svemu i svačemu, a najčešće o onome što se upravo jede.

Za marendu je bitno da se lako jede i da ne zahtijeva puno pribora i filozofije. Nakon napornog rada okupljene će oduševiti svaka spiza, ali uz samo malo truda možete prirediti gozbu o kojoj će se pričati do sljedeće berbe.

Upravo zbog toga izdvojili smo nekoliko jednostavnih recepata koji su začas gotovi i za koje smo sigurni da će vam uspjeti iz prve. Inspiraciju za recepte pronašli smo u neizostavnim sastojcima svake marende – Poli kobasici i Poli Pate pašteti.

Uz malo truda, od standardnih marendaških sastojaka pripremit ćete ukusne zalogajčiće koji će se razgrabiti u trenu. Garantiramo da će svima omiljena Poli Pate odlično prijati uz kruh sa špinatom i jogurtom i da će svi od vas tražiti recept za friški panin s Poli. Ako je netko slučajno preskočio doručak, preporučujemo da pripremite i nekoliko sendviča s Poli salamom, kajganom i svježim povrćem koji će berače sigurno držati sitima do ručka. 

image
/Shutterstock

Sendvič s Poli salamom, kajganom i svježim povrćem

Sastojci:

220 g Poli salame
4 peciva sa sjemenkama
4 jaja
sol
mrvljena ljuta papričica
½ salatnog krastavca
1-2 rajčice
zelena salata
maslac
papar
klice i mikrozelenje (prema želji)

Priprema:

Prepolovite peciva i tanko ih premažite maslacem. Krastavce i rajčice narežite na tanke kolutove, a zelenu salatu operite i natrgajte na veće komade, tako da prekrivaju pecivo. U zdjeli razmutite jaja, dodajte sol, a po želji i malo mlijeka.

Na tavi zagrijte maslac i kad se rastopi, dodajte jaja. Na laganoj vatri polako miješajte špatulom. Maknite tavu s vatre malo prije nego su jaja potpuno pečena jer će se jaja ispeći do kraja u tavi. Gotova jaja po želji pospite paprom ili ljutim papričicama, pa ih podijelite na četiri porcije.

image

Talijanski panin s Poli

Talijanski panin s Poli

Sastojci:

rukola
mozzarella
rajčica
klasični pesto od bosiljka
salama Poli

Za tijesto focaccie:

500 g glatkog brašna
7 g suhog kvasca
10 g soli
1 žličica šećera
320–350 ml tople vode
malo maslinova ulja

Za preljev focaccie:

krupna sol
ružmarin
maslinovo ulje

Priprema:

Za pripremu tijesta, u zdjeli pomiješajte sve sastojke osim ulja. Tijesto pokrijte krpom i ostavite da se diže barem jedan sat. Nakon što se tijesto digne, dodajte malo ulja i ponovno ga umijesite. Potom ga vratite u zdjelu, pokrijte i stavite u hladnjak na nekoliko sati, idealno preko noći.

Prije nego što stavite peći focacciu, pustite tijesto da se zagrije na sobnu temperaturu. Razvucite ga po nauljenom limu, premažite maslinovim uljem, te pospite nasjeckanim ružmarinom i krupnom soli. Focacciu pecite 20 do 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 250 °C.

Nakon što se ispeče, ostavite je da se malo ohladi. Prerežite je po sredini i donji dio premažite pestom. Na pesto poslažite rukolu, mozzarellu, rajčicu i kriške Poli salame. Preklopite gornjim dijelom focaccie, narežite na željene komade i poslužite.

image

Poli Paté – brzi kruh sa špinatom i jogurtom

Poli Paté – brzi kruh sa špinatom i jogurtom

Sastojci:

500 g glatkog brašna
2 čajne žličice sode bikarbone
1 čajna žličica soli
100 g baby špinata
400 g jogurta
3 jušne žlice ulja

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 °C i obložite kalup za kruh papirom za pečenje. Operite listove špinata, osušite ih i stavite u blender zajedno s jogurtom. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.

U zdjelu prosijte brašno, sodu bikarbonu i sol. U sredini napravite udubinu, pa dodajte smjesu jogurta i ulja. Lagano miješajte špatulom ili kuhačom, tek toliko da se svi sastojci sjedine. Važno je ne mijesiti tijesto previše.

Na pobrašnjenoj podlozi oblikujte tijesto prema veličini kalupa, zatim ga prebacite unutra. Nožem napravite nekoliko zareza na površini. Pecite oko 30 minuta, ili dok čačkalica zabodena u kruh ne iziđe suha.

Prije rezanja i mazanja paštetom pustite kruh da se ohladi.

Ludi za Poli!

Vjerojatno nema kućanstva u Hrvatskoj koje ne poznaje brend Poli. Perutnina Ptuj ponosno stoji iza prve pileće kobasice, koja obogaćuje naše svakodnevne jelovnike od 1974. godine.

Prva kobasica postala je više od sendviča i od tada do danas obitelj Poli se proširila, pa tako odnedavno imamo i najukusniju Poli Paté paštetu, koja je postavila novi standard kvalitete pašteta. 

20. studeni 2024 20:10