Imotsko autohtono vino sorte kujundžuša dobilo je certifikat vrhunskog vina! Imoćani, a posebno brojni vinogradari diljem Imotske krajine, ponosni su na to.
Desetljećima su milijuni litara imotske kujundžuše protekli kroz bačve i bačve i grla tisuća ljubitelja dobre kapljice. Uvijek se govorilo da je to dobro vino, ali nikada se nije dobio certifikat da je i vrhunsko.
Istina, prije nekoliko godina jedan imotski proizvođač vina dobio je taj certifikat za kujundžušu surl lie, vino rađeno na talogu, odležano u drvenim bačvama, no ova kujundžuša je jednogodišnje svježe vino iz 2017. lepršavije i mirisnije, prava imotska kujundžuša.
Čast da dobije tu oznaku vrhunskog vina pripala je Podrumima Šimunović iz Glavine Donje kod Imotskog.
Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, odjel za promet proizvoda-certifikacijsko tijelo pod brojem 396-04-02-18 -000002 od 19. travnja ove godine donio je rješenje kojim se dopušta Nadi Šimunović, nositeljici obiteljskoga gospodarstva iz Glavine Donje kod Imotskog, da može staviti u promet vino i označiti ga: Zaštićena oznaka izvornosti “Dalmatinska zagora“ VRHUNSKO VINO KZP KUJUNDŽUŠA berba 2017.
Iskorak je ovo i u propagiranju turističke ponude u Imotskoj krajini, koja svakim danom dobiva sve više kvalitetnih sadržaja, koji će biti na usluzi sve većem broju gostiju koji hrle u Imotski i Imotsku krajinu.
I da ovaj uspjeh bude i kompletan, Tihomir i Nada, osim povijesnog uspjeha domaće kujundžuše, dobili su još tri certifikata vrhunskog vina za svoga "Crnog Šimuna", "Bilog vuka" i "Rose Šimun". Imotski se tako upisao u posebnu knjigu područja s vrhunskim vinima.
- Dakako da sam ponosan i ja i moja obitelj. Svi smo se dali u lozu i kvalitetu našega vina. S vrhunskim enologom Viktorom Zdilarom i uz naš trud, ovaj rezultat svakako nam daje vjetar u leđa da nastavimo i dalje proizvoditi imotsko vrhunsko vino - riječi su Tihomira Šimunovića.