Ovog tjedna održan je seminar koji je ujedno i završna radionica projekta Stonska kamenica-suvremeni gastronomski izazov.
U sklopu seminara održano je Međužupanijsko stručno vijeće nastavnika kuharstva, ugostiteljskog posluživanja i voditelja praktične nastave iz četiri dalmatinske županije radi predstavljanja kako bi rezultati projekta imali održivost kroz nastavu ugostiteljskog kuharstva i posluživanja.
Voditeljica projekta-Marija Bazdan goste je upoznala s kamenicama i njihovim uzgojem, a Luka Šimunović je održao prezentaciju o vinima i njihovim sljubljivanjima s jelima.
U međuvremenu se u kabinetu kuharstva pripremala jela od kamenica te su poslužena s odgovarajućim vinima proizvedenim u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Izrađena je „Mala kuharica jela od Stonske kamenice“ uz preporučena vina s prijevodom na engleski jezik. Uvod u „Kuharicu“ je povijesni, znanstveni i kulturološki pristup fenomenu kamenice prožet anegdotama i humorom.
Nakon radionice gosti su pošli u posjet Stonu, gdje ih je dočekao vlasnik solane u Stonu Sveto Pejić i gostima objasnio postupak uzgoja i branja soli.
Nakon obilaska stonskih zidina, organiziran je posjet obiteljskom uzgajalištu kamenica gdje je obitelj Bazdan upoznala goste sa svim etapama uzgoja kamenica i mušula.
StoryEditorOCM
seminar i radionicaStonska kamenica pravi je gastronomski izazov
9. lipnja 2017. - 14:59