StoryEditorOCM

stručnjak za genetiku upozoravaSirova hrana može biti itekako opasna: gubitak težine je zajamčen, ali nakon šest mjeseci slijedi - smrt

7. lipnja 2017. - 21:11

Konzumiranje sirove hrane, kunu se brojne zvijezde poput Gwyneth Paltrow, Demi Moore, Megan Fox, Stinga i Madonne, odlično je za detoksikaciju organizma. Međutim, zamjenjivanje svih kuhanih obroka sirovim namirnicama (voće, povrće, alge, samoniklo bilje, orašasti plodovi, sjemenke) može biti smrtonosno, tvrdi prof. Steve Jones, svjetski stručnjak za genetiku, nekadašnji voditelj Odjela za genetiku, evoluciju i okoliš University Collegea u Londonu.

On kaže da sirova hrana jednostavno samo prođe kroz tijelo jer su ljudi evoluirali i više je nisu u stanju probavljati. Osobe koje jedu samo sirovu hranu garantirano će izgubiti na težini, ali će nakon oko šest mjeseci umrijeti od izgladnjelosti.

- Mi smo jedina životinja koja je ikad živjela koja bi se nasmrt izgladnjela ako bi jela samo sirovu hranu jer smo izgubili enzime i mehanizme absorpcije za probavu sirove hrane. Izgubili smo mišićnu snagu i još puno toga – tvrdi Jones, upozoravajući kako dugotrajna prehrana sirovom hranom može biti smrtonosna.

Prehrana sirovom hranom je ekstremnija verzija takozvane "čiste" prehrane koju su također popularizirale poznate osobe. Sirova hrana ne podrazumijeva samo konzumiranje više salate, radi se o tome da se jede nekuhana hrana. Sirova hrana je sve što nije prerađeno, konzervirano ili kemijski obrađeno, te nije zagrijavano iznad 48 stupnjeva Celzijevih.

Različiti su razlozi zbog kojih se ljudi odlučuju za prehranu sirovom hranom, uz mršavljenje tu je i uvjerenost kako će se u termički neobrađenoj hrani sačuvati vitamini i minerali, a tu je i ekološki aspekt.

Pobornici takve prehrane tvrde da sirova hrana ima niz pozitivnih zdravstvenih učinaka pa su na europskom Zapadu sve brojniji restorani i zalogajnice koji nude sirovu hranu.

No, osim što prof. Jones upozorava kako naša tijela više nisu u stanju probavljati samo sirovu hranu, i drugi stručnjaci upozoravaju da, premda se kuhanjem neki sastojci uništavaju, poboljšava se apsorpcija nekih drugih, poput likopena iz rajčica koji se u tijelu najbolje koristi kad je kuhan. Slično je sa špinatom koji je koristan sirov, ali se kuhanjem iz njega u tijelu iskorištava više željeza, kalcija i magnezija, pa ga je najbolje pripremati na pari...

15. studeni 2024 19:58