StoryEditorOCM

snažan antioksidansOva moćna molekula zaustavlja razvoj tumora i brojnih opasnih bolesti te usporava starenje

Piše dr. Ivica Vlatković
20. svibnja 2017. - 16:24
iStock-521157633

Skvalen je polinezasićeni tekući ugljikovodik, snažan antioksidans, koji naše tijelo samo stvara. Tijekom života smanjuje se sposobnost za sintezu skvalena (nakon 25. godine blago se smanjuje, a nakon 40. godine ubrzano se gubi). 

Vidljive posljedice smanjene biosinteze očituju se starenjem kože, kao i u smanjenoj sposobnosti stanica da očuvaju ravnotežu antioksidans-oksidans, što dovodi do povećane sklonosti razvoju bolesti. 

Da bismo spriječili razvoj bolesti i usporili procese starenja, korisno je dodavati skvalen svakodnevnoj prehrani.

Prisutan je u biljnom i u životinjskom svijetu, a sadrže ga neke namirnice, kao što su maslinovo ulje, ulje pšeničnih klica, amarant,... Ime je dobio po najznačajnijem izvoru iz kojeg se dobiva - ulju iz jetre dubokomorskih pasa (Squalus spp.)

Po svojoj je strukturi izoprenoid sličan beta-karotenu, vitaminu A i vitaminu E, no za razliku od njih (koje u tijelo unosimo isključivo putem hrane i koji su u većim količinama dokazano toksični za ljudski organizam) skvalen se u ljudskom organizmu stvara tijekom normalnih fizioloških procesa i stoga nema štetnih djelovanja.

Skvalen se od davnina koristi u pučkoj medicini diljem svijeta. Tako japanski ribari koriste ulje morskog psa za snagu i dugovječnost nazivajući ga "samedawa" što znači "liječi sve". 

Maorski ratnici s Novoga Zelanda koristili su ga prije odlaska u važne bitke kako bi povećali izdržljivost i otpornost. Budući da se nalazi u maslinovu ulju, mediteranski narodi koriste ga u prehrani, koju nutricionisti smatraju najzdravijom.

Kako djeluje

U organizmu služi za neutralizaciju slobodnih radikala i očuvanje prirodne ravnoteže, spriječavajući oksidativni stres i njime uzrokovano oštećenje stanica i tkiva - podlogu za razvoj mnoštva različitih bolesti (autoimunih bolesti, šećerne bolesti, reumatizma, srčanog udara, dermatoloških poremećaja, neurodegenerativnih bolesti, karcinoma).

Primjerice, ovaj antioksidativni učinak važan je u neutralizaciji oksidiranog VLDL kolesterola - najznačajnijeg negativnog čimbenika za razvoj ateroskleroze. 

Klinička istraživanja pokazala su da se uzimanjem skvalena u prehrani može pojačati djelovanje lijeka za snižavanje kolesterola - pravastatina. Tako je u spomenutom, dvostruko slijepom, placebo kontroliranom istraživanju pokazano da postoji pojedinačni pozitivan učinak samog skvalena, kao i sinergijski učinak kombinirane terapije skvalena i pravastatina u snižavanju LDL kolesterola i triglicerida, i istodobnom povećavanju HDL kolesterola u starijih ljudi s povećanim masnoćama u krvi.

Ljudske stanice sintetiziraju dvije vrste izoprenoidnih antioksidansa - skvalen u membrani i koenzim Q10 u mitohondrijima. Uloga skvalena u staničnom metabolizmu je dvojaka. 

Dovodi kisik do svake pojedinačne stanice neovisno o hemoglobinu i time povećava njihovu aktivnost. Ovo je posebno važno kod kroničnih bolesnika s lošom cirkulacijom. Uz to, izravno povećava proizvodnju energije u stanici jer potiče proizvodnju vrlo važne energetske molekule - koenzima Q10.

Djeluje germicidno na različite mikrobne vrste - npr. koliformne bacile, stafilokoke, streptokoke i gljivice.

Skvalen od početka svijeta

Zanimljivo je da izoprenoidi imaju važnu ulogu u evoluciji živog svijeta na zemlji. Naime, arhebakterije, vrste drevnih bakterija koje potječu iz doba otprije 3,5 milijarde godina, imale su zaštitni omotač upravo od skvalena, koji im je omogućio da prežive drastične životne uvjete u kojima je temperatura prelazila i 100°C, a atmosfera je sadržavala samo neznatne količine kisika.

Mnogo kasnije, tijekom evolucije primata i nastanka čovjeka kao vrste, skvalen je također odigrao važnu ulogu. Poznato je da su se pojavom značajnijih koncentracija skvalena u koži primata (čovjek 12 posto, gorila 0,1 posto) stvorili uvjeti za nastanak vrste kojoj krzno i dlake nisu nužni za zaštitu od ultraljubičastih zraka i drugih čimbenika oksidativnog stresa iz okoliša. 

Uništavanje ozonskog omotača uzrokuje veći stres, oštećenja imunosnog sustava i genetskog materijala stanica. Na sličan način djeluju druga zračenja u okolišu (rentgensko zračenje, zračenje radarskih instalacija, računala i mobitela), kao i kemijski i drugi zagađivači.

Znanstvena istraživanja pokazala su da skvalen pruža učinkovitu prirodnu zaštitu od ultraljubičastog i ionizirajućeg zračenja, kao i različitih toksina iz hrane i okoliša (ksenobiotika). 

Tako je, na primjer, na modelu eksperimentalnih životinja dokazano da skvalen može učinkovito inhibirati kemijski inducirana oštećenja kože, crijeva i pluća, kao i nastanak tumora tijekom tretmana kancerogenima, mehanizam kojeg se intenzivno istražuje.

Maslinovo ulje jako dobro hidrira kožu, jer sadrži skvalen. Skvalen je vrlo efikasan sastojak koji pomaže lučenju masnoće iz kože.

U sjemenki masline ima više skvalena

Ulje sadržano u sjemenci ploda masline po svom se sastavu masnih kiselina i sterola djelomično razlikuje od ulja dobivenog iz pulpe maslina. Ulje sjemenke ima manji udio oleinske i veći udio linolne kiseline, te znatno veći maseni udio ukupnih sterola. 

Također sadrži više skvalena i alfa tokoferola, što ga čini interesantnim za farmaceutsku i kozmetičku industriju.

U preradi maslina moderne uljare imaju i tehničke mogućnosti otkoštavnja plodova maslina u svrhu postizanja veće kvalitete i bolje stabilnosti ulja (zbog smanjivanja masenih udjela peroksidaza iz sjemeniki). 

Nakon otkoštavanja preradom samih koštica maslina moguće je dobiti visokovrijedno ulje sjemenke masline za farmaceutsku i kozmetičku industriju zbog visokih masenih udjela skvalena i linolne kiseline.

Ovo potvrđuje samo jednu činjenicu: da za razliku od čovjeka priroda ne stvara otpad i kod nje sve ima svoju vrijednost, a na čovjeku je da je prepozna.

19. prosinac 2024 04:02