StoryEditorOCM

Požuri i – profitiraj!Zagrebački maslinarski institut poziva maslinare na 9. Festival maslina

Piše Nedjeljko Jusup
20. studenog 2023. - 11:10

Sada je najvažnije da maslinari pripreme i pošalju uzorke svježih ovogodišnjih ulja na ocjenjivanje. Prvi rok za slanje uzoraka (s nižom cijenom, 50 eura) je 15. prosinca 2023., a zadnji rok (puna cijena, 60 eura) je 15. siječnja 2024., poručuje Krunoslav Kovačević, član organizacijskog odbora

Zagrebački maslinarski institut poziva maslinare na 9. Festival maslina koji će se održati 9. i 10. ožujka u hotelu Sheraton u Zagrebu. Na svojim mrežnim stranicama www.zagreboliveinstitute.hr i na https://www.facebook.com/zagrebmaslinainstitut/, već su objavili Poziv za slanje uzoraka ulja na analizu i ocjenjivanje i Prijavni obrazac.

"Predlažemo maslinarima sa svoje uzorke pošalju što ranije kako se nebi stvarala gužva u zadnjim tjednima, poručuje Krunoslav Kovačević član organizacijskog odbora 9. Festivala maslina.

Ranije slanje uzoraka za maslinare je i financijski povoljnije. Cijena za uzorke primljene do 15.prosinca je 50 Eura, a cijena za uzorke koji stignu do zadnjeg roka, 15. siječnja 2024., je 60 eura. " Ranijim slanjem uzoraka ćemo olakšati rad panela

ispitivača u Zadru, kako bi na vrijeme mogli sve analizirati i pravovremeno nam dostaviti rezultate", ističe Kovačević. Očekuje se oko 300 uzoraka ulja iz Hrvatske i susjednih zemalja, a kao i posljednjih nekoliko godina, analiza ulja i ocjenjivanje povjereno je Ovlaštenom panelu senzorskih analitičara Olea-Zadar iz Zadra na čelu sa voditeljicom Anastasijom Milardović.

image

S jednog od Festivala maslina u Zagrebu prošlih godina

Osim natjecanja u kvaliteti maslinovih ulja organizatori festivala najavljuju i prodajne izložbe maslinovih ulja i drugih proizvoda maslinovih ulja i drugih proizvoda koji se sljubljuju s maslinama (sir, vino, suhomesnati proizvodi, med), te proizvoda za maslinarstvo (zaštita, gnojidba i oprema). U pripremi su i stručni skupovi s izlaganjima vrsnih predavača iz područja maslinarstva, naročito o zdravstvenoj i nutritivnoj vrijednosti ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Na vođenim degustacija posjetitelji će naučiti kako prepoznati poželjne karakteristike ekstra djevičanskih maslinovih ulja - prepoznavanje poželjnih karakteristika ulja, ali i mogućih mana. U planu su i radionice za izradu kozmetike na osnovi maslinovog ulja – izrada krema za zaštitu lica i tijela te niz drugih aktivnosti koji doprinose edukaciji potrošača, poručuje Krunoslav Kovačević.

Ovo je, ističe, prva informacija o 9. Festivalu, a kako pripreme budu napredovale, objavljivat ćemo znatno više podataka. Sada je najvažnije obavijestiti maslinare da pripreme i pošalju uzorke svježih ovogodišnjih ulja na ocjenjivanje (vidi plakat). Prvi rok za slanje uzoraka (s nižom cijenom, 50 eura) je 15. prosinca 2023., a zadnji rok (puna cijena, 60 eura) je 15. siječnja 2024. Detaljniji uvjeti se mogu vidjeti na priloženoj Prijavnici.

29. travanj 2024 02:42