StoryEditorOCM

MINISTRICA NA ŠKOJUPropada simbol Dalmacije, na otoku koji drži gotovo polovicu hrvatske proizvodnje rijetki još drže do lavande. Ima li šanse za njezin spas?

Piše Mirko Crnčević
9. siječnja 2022. - 20:04

U Domu Matija Ivanića u Vrbanju na otoku Hvaru ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima - Goranom Lipavićem, ravnateljem Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju, Sandrom Zokić, ravnateljicom Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište, te Darjom Sokolić, čelnicom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu - održala je sastanak s predstavnicima lokalnih vlasti, Konzervatorskog odjela u Splitu i Agencije za upravljanje Starogradskim poljem.

Znakovito je da je skup upriličen upravo u prostorijama koje su obnovljene višemilijunskom potporom iz Programa ruralnog razvoja kojim upravlja Ministarstvo poljoprivrede, a tema je bila revitalizacija Starogradskog polja (Faroske hore), ali i učinkovitije korištenje poljoprivrednih potencijala na škoju.

- Vidimo da otočani jako dobro koriste mjere ruralnog razvoja koje su namijenjene poljoprivredi i ribarstvu. Spomenula bih da je samo u Općini Jelsa odobreno gotovo 90 potpora za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, a na području Grada Staroga Grada nešto više od 40.

Kada je riječ o Splitsko-dalmatinskoj županiji do sada je ugovoreno projekata te odobreno potpora poljoprivrednicima u vrijednosti većoj od 740 milijuna kuna, s tim da je do sada isplaćeno 540 milijuna kuna – kazala je Vučković.

image
Mirko Crnčević

- Što se tiče Starogradskog polja, Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Ministarstvom kulture pokreće prvi program potpore male vrijednosti za poljoprivrednike koji ne odustaju ili imaju namjeru baviti se poljoprivrednom proizvodnjom na poljoprivrednom zemljištu koje je istodobno i zaštićeno kulturno dobro.

Do sada je ta činjenica za razvoj poljoprivrede ponekad predstavljala i ograničenje, smanjivala je mogućnosti, no mi to ograničenje zajednički s jedinicama lokalne samouprave i Ministarstvom kulture želimo i hoćemo pretvoriti u prednost, pa ćemo se već idući tjedan posavjetovati s javnošću i pokrenuti program potpora male vrijednosti čiji smo nacrt ovih dana već pripremili – najavila je ministrica.

Program se odnosi na financiranje geodetskih elaborata zbog usitnjenosti parcela, na nabavu odgovarajuće mehanizacije za posebnu obradu tala, kao i za promjenu namjene terena s obzirom na određena ograničenja arheoloških lokaliteta te za financiranje obnove i sadnje na sada zapuštenim poljoprivrednim površinama.

Također je bilo govora o mogućnosti navodnjavanja koje je nešto kompleksnije, lokalni čelnici su ministricu izvjestili o statusu do sada pripremljene dokumentacije, a ona sa svojim timom njih o mjerama iz Programa ruralnog razvoja, oko čega će se još razgovarati na sastanku u Zagrebu.

image
Mirko Crnčević

- Bit će to dobra prilika da bismo do sada pripremljenu dokumentaciju i određene prijedloge vezane za korištenje geotermalnih izvora energije mogli unaprijediti, vidjeti u kojem se vremenu i što točno može realizirati u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatskim vodama.

Upoznati smo s uznapredovalim propadanjem lavande, a vrlo vrijedno je reći da na Hvaru imamo 40 posto ukupne hrvatske proizvodnje, pa ćemo stoga već idućeg tjedna na otok poslati timove Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu da bi pružili stručnu podršku pri izradi akcijskog plana za unapređenje uzgoja lavande, ali i pri uspostavi znanstveno-istraživačke infrastrukture za poljoprivredu otoka Hvara – poručila je Vučković.

29. travanj 2024 04:43