StoryEditorOCM

MASLINANovi broj časopisa na kioscima - žuta ploča prigodni dar

Piše Meri Šilović
5. rujna 2023. - 09:00

Tko će koga, tko će bolje, tko će prije – o tome govori u svojim udarnim temama ovaj rujanski broj Masline. O čemu je riječ? Kao i uvijek u ovo doba, u finišu sezone pred berbu, riječ je o velikom boju između maslinara i maslinove muhe, najvećeg štetnika masline. Hoće li se maslinari izboriti s muhom na vrijeme, sačuvati od vrućeg, vlažnog ljeta dobrano odebljale plodove (nikad sočnijih, većih i jedrijih maslina u kolovozu!)? Kako bi bolje detektirali prisutnost maslinine muhe uz novi broj prigodni dar žuta ploča Bio Plantella.

image

Žuta ploča prigodni dar uz novu Maslinu

Kolega Nedjeljko Jusup raspitao se po svijetu kako se po Španjolskoj, Grčkoj i kod nas uspješno bore s maslinovom muhom na razne ekološke načine, od mikseva s konjskom mokraćom, do mikseva s kvascima ili – slanim srdelama. Muha toliko voli slane srdele da je u maslinicima redovito dođu glave!

Naš znalac Edi Družetić podučit će vas kako izabrati najbolji trenutak za berbu. Svi znaju da je to kad plodovi prošaraju, kad promijene boju, ali nije to baš tako i malo je previše otprilike, uopćeno. A šta ako plodovi ne prošaraju? Ima i takvih sorti, a ima i sorti koje pocrne prije nakupljanja zadovoljavajuće količine ulja. Na idućim stranicama saznajte kako sami možete za svoj maslinik odrediti pravi moment za berbu po španjolskoj formuli iz Jaena. Ujedno i koje su prednosti, a koje mane kasne ili rane berbe.

U ovom broju nastavljamo raspravu je li potrebno naplaćivati vrhunska maslinova ulja u restoranima. Pročitajte kako su to riješili diljem Mediterana. Problem je i tamo toliki da je recimo u Grčkoj sada na snazi zabrana refužo maslinovih ulja na stolovima, pa u ovoj velikoj maslinarskoj zemlji maslinovih ulja po restoranima – nema.

Donosimo i najnovija znanstvena saznanja o posebnoj ljubavi maslinova ulja i crnog vina, o tome kako maslinovo ulje pomaže u preveniranju bolesti prostate, a kuriozitet je priča iz Španjolske. Znate li gdje tamo završava otpad od prerade maslina? U asfaltu, vjerovali ili ne! Požurite na tisak po novi broj Masline!

29. travanj 2024 11:02