Izložba i radionica gdje će se moći kušati ponajbolja maslinova ulja Dalmacije održat će se na Bačvicama u elegantnom prostoru hotela ‘Park’, u utorak, 28. ožujka u 12 sati, i to u okviru konferencije ‘Odvažne u turizmu’
Putokazom istarskih ulja, koje Istarska županija koristi na najbolji mogući način – kao svoj barjak i vrhunski brend, kreću i dalmatinska maslinova ulja, koja su, svjetske nagrade su pokazale, u zaista velikom broju neupitno na vrhu svijeta po svojoj kvaliteti.
Na tom tragu Slobodna Dalmacija i njezin časopis “Maslina”, najutjecajniji i najprodavaniji maslinarski časopis u svim državama na istočnoj obali Jadrana, organiziraju posebnu promociju dalmatinskih maslinovih ulja kroz izložbu i radionicu naslovljenu “Maslinova ulja kao turistički brend”.
Izložba i radionica gdje će se moći kušati ponajbolja maslinova ulja Dalmacije održat će se na Bačvicama u elegantnom prostoru hotela “Park”, u utorak, 28. ožujka u 12 sati, i to u okviru konferencije “Odvažne u turizmu”.
Ulje s pršutom i sire
Slobodna Dalmacija i magazin “Maslina” organiziranjem izložbe maslinova ulja & radionice “Sljubljivanje ulja s hranom” imaju za cilj promovirati hrvatska maslinova ulja. Okupljanjem maslinara-autora vrhunskih maslinovih ulja, višestruko nagrađivanih na međunarodnim natjecanjima, kao i istaknutih pojedinaca u turističkom sektoru, pruža se izvrsna prilika za značajan doprinos brendiranju Dalmacije kao destinacije, dalmatinskog stila života i dalmatinskog maslinova ulja kao turističkog brenda.
U sklopu programa u hotelu “Park” će se održati i izložba ekstra djevičanskih maslinovih ulja i njihovih etiketa, a potom i radionica “Sljubljivanje maslinovih ulja sa hranom: pršutom, sirom i čokoladom”. Posjetitelji će moći kušati ponajbolja ulja iz dalmatinskih maslinika, a kroz edukaciju sljubljivanja maslinovih ulja u slanoj varijanti s pršutom i sirom te u slatkoj s čokoladom vodit će ih doc. dr. sc. Mirella Žanetić, znanstvenica i stručnjakinja za maslinova ulja iz splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, koja je bila članica panela najcjenjenijih svjetskih natjecanja maslinovih ulja.
Sponzori manifestacije “Orgula”, “Ribola”, “Nadalina” te Kuća sira i pršuta “Perajica” pobrinuli su se za vrhunske delicije s kojima će se sljubljivati vrhunska maslinova ulja. Doznat će se uz što najbolje ide oblica, a uz što levantinka, te s čime se najbolje ljube lastovka, drobnica, krvavica i još puno toga.
Na ovoj izložbi svoja ulja će predstaviti maslinari iz raznih krajeva Dalmacije, iz okolice Zadra, Šibenika, Splita, sa Hvara, Šolte…
Zajedničko im je da su svi autori vrhunskih maslinovih ulja, koja su osvojenim zlatnim medaljama na najcjenjenijim natjecanjima posljednjih godina u svijetu otkrili Dalmaciju kao hrvatsku regiju iznimnih maslinovih ulja i brojnih autohtonih sorti.
Svako maslinovo ulje je posebna priča o ponosnoj povijesti i ambicioznoj budućnosti maslinarske Dalmacije. Svako od njih se hrabro ogledalo s ponajboljim uljima svijeta na najcjenjenijim natjecanjima u New Yorku, Parizu, Japanu, Dubaiju, Berlinu, Milanu… I svako od njih je na tim prestižnim smotrama ponosno razvilo zastavu Dalmacije i vratilo se ovjenčano zlatnim i srebrnim medaljama za ulja od dalmatinskih autohtonih sorti oblice, lastovke, šoltanke…
Čija će se sve maslinova ulja moći kušati na izložbi u hotelu “Park”? Tamo će se predstaviti vrhunska ulja Uljare Bilaja iz Marine, značajne uljarske tvrtke “Orgula”, Udruge maslinara “Zlatna Šoltanka”, “Laurenta” mladog maslinara Domagoja Živkovića iz Rogoznice, OPG-a Buntić i Centra maslinova ulja “Sveti Ivan” obitelji Duvnjak, oboje iz Vodica, OPG Uroda iz Pirovca, “Stella Croatica” s Klisa, OPG Joško Veža iz Brista, PZ “Masline i vino” iz Polače u Ravnim kotarima, OPG-a Ivo Radojković s otoka Hvara, kao i maslinovo ulje "Atena" OPG -a Plenković iz maslinika u starogradskom polju pod zaštitom UNESCO-a, s Hvara stiže i ulje OPG „Eva Marija Čurin“, zatim OPG-a NU Martine Radovčić iz zaleđa Pirovca, “Ulje dida mog” iz maslinika u Nacionalnom parku Krka te Uljara Laća “Premium” iz Skradina.
Dalmacija kreće u jaču promociju svojih maslinovih ulja
Kao što se već nadaleko zna, dalmatinski maslinari su se prvi put snažno okupili prije dvije godine, potaknuti energijom mladog uljara i maslinara iz Vodica Tomislava Duvnjaka, te krenuli u “osvajanje” svijeta. I bogme su uspjeli. Nakon Istre, koja svoj maslinarski marketing združena oko jednog zajedničkog “štapa” odlično radi, i Dalmacija je krenula odlučno, po osvojenim medaljama na svjetskom šampionatu maslinovih ulja u New Yorku u posljednje dvije godine i pretekla Istrane, a zajedno s njima pozicionirala malu Hrvatsku kao svjetsku maslinarsku velesilu, treću na svijetu po osvojenim medaljama za maslinova ulja. Dio tog dalmatinskog blaga, pravo zlato u boci moći će se kušati u utorak u hotelu “Park”.