StoryEditorOCM

75 000 EURA POTPORAAko ste poljoprivrednik mlađi od 41. godinu ovaj tekst morate pročitati. Saznajte sve što treba znati o natječaju za mlade

Piše dr.sc. Marin Kukoč, dipl.ing.agr.
12. rujna 2024. - 17:56

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju samo osam dana nakon završetka natječaja namijenjenog malim poljoprivrednicima, objavila je inicijalne rang-liste na temelju broja bodova koje su korisnici ili njihovi konzultanti sami sebi dodjeljivali u postupku prijave.

Ukupno je pristiglo 2110 prijava, od čega 248 za ekološke proizvođače, a čak 1862 za one koji proizvode u konvencionalnom uzgoju. S obzirom na to da je za dio prijava tražen iznos manji od maksimalno prihvatljivih 30.000 eura, broj onih koji inicijalno ostvaruju pravo na potporu je 571, od čega 516 u konvencionalnoj proizvodnji, a kod ekoloških proizvođača njih 55.

U postupku obrade prijave može doći i do korekcije broja inicijalno dodijeljenih bodova i to iz raznih razloga. Primjerice, moguće je netko sebi dodijelio veći broj bodova po nekom kriteriju, pa će AP sada izvršiti korekciju naniže. Do korekcije može doći i nakon kontrole provedbe postupka javne nabave za ulaganja koja doprinose digitalizaciji ili klimi i okolišu, uslijed čega korisnik može izgubiti 3 ili 6 bodova. Ono što treba naglasiti jest da se korekcija bodova može izvršiti naniže u odnosu na dodijeljene bodove, dok porast bodova, ako ste neki slučajno izostavili, nije moguć.

U svakom slučaju, objavljena lista će se sigurno mijenjati, kako se bude napredovalo u obradi pristiglih prijava.

Uskoro za mlade poljoprivrednike

Iako je prema indikativnom planu objave natječaja iz SPZPP-a za 2024. godinu, natječaj za mlade poljoprivrednike bio predviđen za 2. kvartal 2024. godine, isti nije objavljen u predviđenom roku, odnosno njegova je objava, neslužbeno, prebačena za 3. kvartal, dakle za razdoblje do 30. rujna. Pravilnik o provedbi intervencije bio je u e-savjetovanju tijekom ožujka ove godine, a na njega je pristiglo dosta komentara, od kojih su tek neki prihvaćeni.

Po objavi Pravilnika, objavit će se i natječaj, a na temelju iskustva s prijašnjih natječaja kada je po objavi, najčešće, ostavljano razdoblje od 30 dana za pripremu dokumentacije, sasvim je izgledno da će se prijave podnositi do duboko u jesen.

Osnovni uvjet koji poljoprivrednik treba zadovoljiti da bi bio prihvatljiv za prijavu na natječaju jest da prijavu podnese do dana u kojem slavi 41. rođendan (ispravnija definicija osobe mlađe od 40 godina) te da OPG nije osnovao ili preuzeo u razdoblju koje je duže od pet godina prije prijave na natječaj. Prihvatljiv je i onaj mladi poljoprivrednik koji će preuzeti postojeći OPG (u slučaju prolaska na natječaju), najkasnije do trenutka podnošenja prvog zahtjeva za isplatu, odnosno ne kasnije od devet mjeseci nakon sklapanja ugovora o financiranju. Ipak, svi oni koji će u trenutku prijave već biti nositelji OPG-a dobit će vrlo vrijedna 3 boda.

Potpora od 75.000 eura

Drugi važan uvjet je ekonomska veličina poljoprivrednoga gospodarstva (EVPG) koja u natječaju za mlade mora biti u rasponu od 10.000 do 100.000 eura. Pravilnik propisuje kako se ova vrijednost računa na temelju zadnjeg dostupnog Jedinstvenog zahtjeva za potporu, dakle onog za 2024. godinu, s obzirom na to da je rok za njegovo podnošenje bio 10. lipnja ove godine. Ako raspolažete resursima koji se ne upisuju u Upisnik, odnosno Jedinstveni zahtjev, u izračunu će se koristiti podaci o prosječnom broju životinja iz Jedinstvenog registra domaćih životinja, odnosno podaci o prosječnom broju pčelinjih zajednica iz Evidencije pčelara i pčelinjaka tijekom dvanaest mjeseci koji prethode danu objave natječaja.

Iako je mnogima poznato, vrijedi ponoviti kako je u ovom programskom razdoblju potpora za mlade poljoprivrednike podignuta s 50.000 na čak 75.000 eura, što je značajan iznos kojim mladi poljoprivrednik može unaprijediti poslovanje OPG-a koji je osnovao ili preuzeo.

Za ovaj je natječaj, prema podacima iz Plana objave natječaja, predviđeno 25,5 milijuna eura, što je iznos dostatan za 340 mladih poljoprivrednika. Toliko ih je otprilike dobivalo sredstva i u prethodnim natječajima za podmjeru 6.3 iz PRR-a, izuzev trećeg natječaja kada je potporu dobilo čak 864 mladih poljoprivrednika.

I ovog će puta od presudne važnosti biti svaki bod, a oni će se dodjeljivati na osnovu EVPG-a (što je veća, veći je i broj bodova), indeksu razvijenosti JLS-a te stručnoj spremi nositelja. Ekološki proizvođači će biti "nagrađeni" s visokih 7 bodova, a oni koji sudjeluju u sustavu "Dokazana kvaliteta" ostvaruju 5 bodova. Bodovat će se i ulaganje u automatizaciju ili robotizaciju proizvodnog procesa, a najveći broj bodova nosi sektoru ulaganja. Ulaganja u voćarstvo/maslinarstvo/vinogradarstvo/povrćarstvo nose 20 bodova, ostali sektori po 3 manje. Spomenimo na kraju kako je u ovom natječaju uz ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, moguće ulagati i u preradu poljoprivrednih proizvoda.

Sretno svima koji u niskom startu s nestrpljenjem iščekuju ovaj natječaj.                 

12. rujan 2024 17:58