StoryEditorOCM

ostvario mu se sanVeliki hajdukovac Miroslav Draković šampion Pule: Sretan sam zbog neočekivanog uspjeha, najviše zbog svojih sinova

Piše Branka Žužić
6. kolovoza 2022. - 08:03

"Ostvario mi se potajni san, da se jednog dana nađem u vašem redovito čitanom i cijenjenom časopisu Maslina, što je san svakog maslinara. Da nije bilo mog šefa poslovnice vodnjanske tvrtke u kojoj radim, Igora Šimca, koji je dvije boce mog ulja, za koje zna da je vrhunsko, prijavio bez mog znanja na II. Smotru maslinova ulja pulske Agroudruge Maslina, ne bih osvojio, kako rekoše, 'olimpijsko' zlato za višesortno ulje. I izašao u javnost! Zato sam mu zahvalan, kao i spomenutoj Udruzi na čelu s predsjednikom Dragom Klibom. Inače se nisam do sada javljao na natjecanja jer mi nije bilo potrebno eksponiranje, nemam vremena, a svjestan sam kvalitete svog ulja."

Tako nam govori zlatni "olimpijac" iz Peroja, nedaleko od Pule, Miroslav Draković, iznimno drag, skroman i simpatičan maslinar. Vlasnik je istoimenog OPG-a, a maslinarstvom se bavi 30-ak godina.

A da je riječ o ozbiljnom i profesionalnom maslinaru i uljaru, govori podatak da je od svojih 250 stabala maslina proizveo lani 500 litara visoko kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinova ulja, od gotovo tri tone maslina. Masline redovito prerađuje u uljari Emanuela Grubića u Balama, od kojeg je, kaže, puno (na)učio.

image

Šampion Miro Draković

Goran Šebelić/Cropix

Pri tome ističe da se Perojština može podičiti visokim randmanom, koji se kreće od 16 do 20, te će za svoj rodni kraj reći "čaroban je to kraj i mikrolokacija". Masline, od kojih neke stare više od stoljeća, rasprostiru se na tri lokacije starih naziva Ponta, Balička i Šperuca. Po tim lokacijama je "krstio" svoje ulje.

Po njegovim riječima, Perojština je karakteristična po svojim sortama maslina, gdje prevladava žutica, "sestra" rosinjole, zatim lombardiška, slična buži, potom karbonaca, istarska bjelica, leccino i pendolino. Od njih Draković "miksa" svoje tekuće zlato, koje je na pulskoj smotri osvojilo respektabilnih 95 bodova, dostojnih visokih međunarodnih standarda.

Svoje ulje naš sugovornik prodaje manjim dijelom svojim višegodišnjim, vjernim kupcima, na kućnom pragu te u Sloveniji. Veći dio koristi za vlastite potrebe, a značajan dio poklanja prijateljima te onima kojima vraća usluge.

- Sretan sam zbog ovog neočekivanog uspjeha i priznanja, najviše zbog svojih sinova, starijeg Davida i mlađeg Luke, koji su, poput mene, rođeni s maslinama te se nadam da će preuzeti kormilo za promociju i brendiranje našeg tekućeg zlata.

image

Uzorci ulja za ocjenjivanje

Goran Šebelić/Cropix

To govori s obzirom na to da njegovi sinovi žive s njim, nakon razvoda od supruge Jasmine, za koju kaže da su u super odnosu. Ona mu je, veli Draković, glavni promotor i distributer ulja za Sloveniju.

- Zahvaljujući upravo njoj, pola Slovenije je bilo ponosno na ovaj naš uspjeh, nakon što su mediji objavili da sam osvojio šampionsku titulu - kroz smijeh ističe ovaj Perojac.

Ljubav prema maslinama, koje cijeli život gleda kada pogleda kroz prozor, naslijedio je od bake i djeda te roditelja, posebno majke, koja ga je od malih nogu "inficirala" ljubavlju prema maslini i za maslinu.

Budući da će mu ovaj uspjeh značiti neosporno vjetar u maslinarska jedra, po pitanju brendiranja njegova vrhunskog ulja i planiranja budućih natjecanja, uvjereni smo da će ime Miroslava Drakovića biti ispisano zlatnim slovima na maslinarskoj karti ne samo Hrvatske, već i izvan nje.

A još jedno šampionsko zlato, i to za monosortno ulje istarske bjelice, osvojio je naš najnagrađivaniji maslinar, čije je ulje San Antonio "poharalo" svjetske metropole, kao i domaća natjecanja, Marjan Marjanović, vlasnik Stancije San Antonio iz Vodnjana.

image

Marjan Marjanović sa svojom djecom

Goran Šebelić/Cropix

O njemu smo pisali prije dva broja, a nazočne na ovoj pulskoj smotri oduševio je i svojom obitelji, suprugom i malom djecom, koja su kulturno prišla Miroslavu Drakoviću te mu čestitala na njegovu šampionskoj medalji. Svaka čast!

Pulska Agroudruga Maslina, koja postoji tek tri godine, sjajnom organizacijom ove druge smotre maslinova ulja Puljštine, kojom je mikrofonom dirigirala poznata i među Istrijanima omiljena voditeljica Vesna Petrović Foškera, a harmonikom i pjesmom sudionike zabavljao popularni Sergio Valić, pokazala je kako se brine za svoje članove, njih stotinjak, te kako im se pomaže i potiče ih u promociji maslinova ulja.

Na smotri je govorio stručni suradnik časopisa Maslina, agronom Edi Družetić, koji je upozorio maslinare na najčešće pogreške tijekom pretakanja ulja, spremno odgovarajući na pitanja i dileme nekih od njih.

Smotru je pozdravio i pročelnik za poljoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan, koji je s razlogom izrazio ponos što je Istra već sedmu godinu najbolja svjetska maslinarska regija, kao i pulski dogradonačelnik Bruno Cergnul.

Predsjednik pulske Agroudruge Masline Drago Kliba ima razloga biti (pre)zadovoljan organizacijom 2. Smotre maslinovih ulja Puljštine, kao i odazivom maslinara, te brojem uzoraka ulja.

Iza ove mlade udruge već su itekako hvale vrijedni rezultati, jer su u tri godine postojanja posadili oko tisuću stabala maslina na području Puljštine, a u iduće dvije do tri godine planiraju i više od novih tisuću.

Po njegovim riječima, dok je prosjek EU-a 350 stabala maslina po glavi stanovnika, u Puli je prosjek jedno stablo po stanovniku, u Istarskoj županiji 10, s time što, napominje Drago Kliba, naše je ekstra djevičansko maslinovo ulje po kvaliteti neusporedivo s onim iz EU-a i njezinih članica, gdje se vodi računa o kvantiteti, budući da se radi o plantažama maslina i industrijskoj proizvodnji, nauštrb kvalitete.

Drakovići torcidaši

Za svoje sinove Miroslav Draković navodi da su dušom i tijelom torcidaši, zbog čega više vremena provode u Splitu nego u maslinicima. Ljubav prema Hajduku, veli on, naslijedili su od đeda iz Peroja, koji je bio vatreni hajdukovac.

Ocjenjivanje

Na II. Smotru maslinova ulja Puljštine pristiglo je 35 uzoraka ulja, od kojih je 10 proglašeno zlatnima, 15 srebrnima i 4 brončanima, uz navedena dva šampiona. Ulja su pod šiframa, dakle anonimna, kemijski analizirana u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, dok je organoleptičku stranu, dakle okus, miris, boju i teksturu, ocjenjivao Edi Družetić.

image

Svi nagrađeni maslinari

Goran Šebelić/Cropix
22. studeni 2024 22:39