Krčko maslinovo ulje, prema specifikaciji o zaštiti njegove izvornosti, proizvodi se od sljedećih autohtonih krčkih sorti maslina: Debela (Lošinjka, Krčka krupna), Naška (Drobnica), Rošulja i Slatka (Plominka) koje moraju biti zastupljene pojedinačno ili zajedno u najmanjem udjelu od 80%.
Za proizvodnju Krčkog maslinovog ulja mogu se koristiti i sorte koje se nalaze na definiranom zemljopisnom području Krka, ali ne u udjelu većem od 20%.
Krčko maslinovo ulje ima miris po svježem plodu masline, voću i po lišću/travi. Mora imati okus na zdrav i svjež plod masline, prisutna gorčina i pikantnost.
Sve faze proizvodnje Krčkog maslinova ulja odvijaju se isključivo na području otoka Krka i manjih otočića koji se nalaze unutar administrativnih granica otočnih jedinica lokalne samouprave: Grad Krk i općine: Baška, Vrbnik, Punat, Dobrinj, Malinska-Dubašnica i Omišalj.