Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Grada Zagreba udruga Zagrebački maslinarski institut organizira 8. Festival maslina u Zagrebu, koji će se održati u hotelu Westin 4. i 5. ožujka 2023.
Na ovom će festivalu dominirati četiri glavne aktivnosti:
- Analiza i ocjenjivanje kvalitete maslinovih ulja iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne gore. Na ocjenjivanje su pristigla ukupno 304 uzorka;
- Prodajna izložba maslinovih ulja iz hrvatskih OPG-ova, te prodaja proizvoda koji se koriste u maslinarstvu te drugih kvalitetnih proizvoda koji se lako sljubljuju s maslinovim uljem (sir, vino, lješnjaci, pršut, med isl.);
- Stručni skup s predavanjima iz područja maslinarstva, te zdravstvene i nutritivne vrijednosti maslinova ulja. Predavači na Stručnom skupu su uvaženi znanstvenici i stručnjaci sa sveučilišta i instituta iz Splita, Zadra i Zagreba;
- Radionice za edukaciju građana o načinu kušanja i prepoznavanja pozitivnih karakteristika ulja, ali i prepoznavanje potencijalnih mana. Nadalje, organiziramo radionice za izradu kozmetike i dijetetskih proizvoda na bazi maslinovog ulja i lista masline.
Početak manifestacije je u subotu 4. ožujka od 9.00 do 19.00 i u nedjelju 5. ožujka 9.00 – 18.00., ulaz je slobodan, a korist od posjeta je višestruka. Posjetitelji mogu saznati koja su najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova u Hrvatskoj 2023., kušati i kupiti prehrambene proizvode probrane kvalitetne, naučiti kako se prepoznaju poželjna svojstva maslinova ulja, saznati najnovija stručna i znanstvena dostignuća u maslinarstvu, nutricionizmu i ljekovitim svojstvima maslinova ulja, naučiti kako se pripravljaju jednostavni kozmetički i dijetetski proizvodi koji sadrže maslinovo ulje ili proizvode iz lista masline.
Na Stručnom skupu u okviru 8. Festivala maslina u Zagrebu brojni stručnjaci i znanstvenici održat će predavanja iz područja maslinarstva, ali i zdravstvene i nutritivne vrijednosti maslinova ulja. Potvrđena su sljedeća izlaganja: dr. sc. Dario Lasić i prof. dr. sc. Jasna Bošnir, NZJZ "dr. Andrija Štampar", Zagreb, Usporedba parametara kvalitete maslinovog ulja i tla s područja Istre i Dalmacije; prof. dr. sc. Dubravka Škevin, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu: Endogeni enzimi maslinova ulja; dr. sc. Predrag Vujević, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Zagreb: Intenzivni uzgoj masline u super gustom sklopu; dr. Ivica Vlatković, predsjednik udruge maslinara Zadarske županije Kako maslinovo ulje gubi ljekovita i kvalitetna svojstva ?; doc.dr.sc. Mirella Žanetić, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split Divlje masline u Hrvatskoj i njihovo maslinovo ulje; dr. sc. Krunoslav Kovačević, prvi predsjednik udruge i sadašnji član Upravnog odbora: 10 Godina djelovanja udruge Zagrebački maslinarski institut – predstavljanje monografije; prof. dr. sc Tea Bilušić, Kemijsko-tehnološki fakultet, Sveučilište u Splitu Fenoli iz maslinovog ulja kao epigenetski modulatori; dr. sc. Šime Marcelić, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru Utjecaj folijarno primijenjenog sumpora u ljetnom periodu na sastav i kvalitetu maslinova ulja