StoryEditorOCM

Kapja o‘zlataImaju što i slaviti: Zlatna Šoltanka na vrhu svijeta po kvaliteti maslinovog ulja, a posađeno je još 30 tisuća stabala

Piše Sandra Barčot
17. srpnja 2024. - 09:35
Denis Bezić, pobjednik u kategoriji monosortnih maslinovih ulja od sorte Levantinka, Nena Aljinović, pobjednica u kategoriji soltanskih maslinovih ulja i Ivan Vicenco Pensa, pobjednik u kategoriji ekoloških monosortnih maslinovih ulja od hrvatskih sorti  Božidar Vukičević/Cropix

Šoltanski maslinari samo nižu uspjeh do uspjeha, vitrine su im već i postale „tisne” za sve one nagrade koje diljem svijeta osvajaju kvalitetom njihova ulja.

S onim naglaskom – ekološka!

- To je naš ponos budući kako je upravo naš škoj na putu da ostane ekološki raj. Na našoj Šolti više od 20 posto maslinika se obrađuje na ekološki način, a svaki peti OPG je u sustavu ekološke proizvodnje! Što vam je daleko više od prosjeka u Splitsko dalmatinskoj županiji, daleko ispred najmaslinarskije regije Istre i iznad Hrvatskog prosjeka – kazuju nam iz "Zlatne Šoltanke", udruge maslina koja je prva potakla, bolje reći okupila zaljubljenike u prozvodnju najkvalitetnijeg maslinovog ulja.

Pregršt priznanja

A kako su na dobrom putu potvrđuje naravno i "more" priznanja koja pristižu na nihovu adresu, od svjetskih nadmetanja u New Yorku, Tokiju, Ateni, Dubaiju, Milanu, ... a zadnje je stiglo i sa "Noćnjaka 2024." održanog u Zadru.

- Kao Općina Šolta nagrađeni smo priznanjem "Zlatna amfora Noćnjaka" za doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva na svom području. Još jedno prepoznavanje našeg rada od strane stručnjaka koji se bave maslinastvom, što nas posebno raduje – otkriva nam Nikola Cecić Karuzić, načelnik Općine Šolta, i sam uspješan maslinar i sam član "Zlatne Šoltanke", i sam nagrađivani maslinar za top-ulja, te ne čudi kako su svi objeručke prihvatili i organizaciju još jednog važnog događnja za Šoltu i maslinare:

image

Nikola Cecić Karuzić: Broj stanovnika je u 10 godina povećan za 18,3 posto, a kako je više djece, krećemo u gradnju novog vrtića

Božidar Vukičević/Cropix

- Šoltanski dani maslinova ulja! Bolje reći naša "Kapja o‘zlata"! Organizirali smo dvodnevnu manifestaciju u Maslinici, u prerasnom dvorcu Martinis Marchi.

Dvodnevna manifestacija

Naime, članovi udruge Zlatna Šoltanka predvođeni Zlatkom Burićem, te aktualnim predsjednikom Alenom Jakupčevićem, a sve uz podršku Turističke zajednice Općine Šolta i Općine Šolta, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Splitsko-dalmatinske županije, bili su domaćini dvodnevnog druženja u sklopu kojeg su održane brojne radionice, edukacije, ali i nadmetanje toj zlatnoj kaplji ulja – u čast!

- Tribalo je proslavit tu kapju koja je zlato skupila na svim stranama svita! Mirita promovirati medalje osvojena za kvalitetu maslinog ulja od naših oblica i levatinki! - dočekali su nas domaćini dok je predsjednik Jakupčević pobrojao i rezultate:

- Berbom 2023. proizveli smo 3000 litara izvornog, zaštićenog, šoltanskog ulja, a potencijal je puno veći. U posljednjih nekoliko godina posadilo se više od 30 tisuća stabala, a kada za 5-6 godina ona rode masline, doći ćemo do potencijala za graditi priču na višoj razini.

image

Manifestacija Šoltanski dani maslinovog ulja - Kapja o zlata u dvorcu Martinis Marchi

 

Božidar Vukičević/Cropix

Sve se ovo provodi u nadi obnove starih maslinika, uređenju zapuštenih parcela, jer upravo sa Šolte se rasprostranila levantinka, jedna od najboljih domaćih sorti maslina. Te sada uz poticaje i Općine Šolta i Splitsko-dalmatinske županije, kao i sredstvima kroz projekte Europske unije, raste i sadnja stabala, uz kvalitetnu preradu maslina što je sve na kraju rezultiralo - vrhunskim proizvodom.

Brendiranje domaćih sorti

Budući da su kemijska i senzorska svojstva monosortnih maslinovih ulja od domaćih sorti, prepoznata diljem svijeta kao najbolja ulja u klasi, treba sada na tom očuvanu i daljnjem brendiranja i – raditi!

- Naš otok se vraća izvornim postavkama. U posljednjih 17 godina broj loza je udeseterostručen, sada ih je oko 300 tisuća. Za maslinovo ulje smo dobili prestižne nagrade osvojene u New Yorku, Tokiju, Londonu, Parizu, Milanu, Berlinu, Dubaiju... Potičemo mlade da ostanu živjeti na otoku, a uz masline i turizam, smatram kako se mogu osigurati pristojni prihodi. Broj stanovnika je u 10 godina povećan za 18,3 posto, a kako je više djece, krećemo u gradnju novog vrtića. Mlade obitelji žele ostati živjeti na Šolti, nalaze interes kroz turizam i poljoprivredu.

image

Manifestacija Šoltanski dani maslinovog ulja - Kapja o zlata u dvorcu Martinis Marchi
 

Božidar Vukičević/Cropix

Ujedno je nautički turizam napravio veliki preokret na Šolti, restorani rade po 7-8 mjeseci godišnje, tako da radnici dobiju ugovore na cijelu godinu, što je također značajno kod odluke za život na otoku – naglašava otočni čelnik Cecić-Karuzić, smatrajući kako otoku nedostaje još nekoliko kušaonica, jer je sve više gostiju koji žele Šoltu doživjeti i kroz delicije, kušanje top ulja, ispijanju vrhunskog vina i nepcima osigurati odličan šoltanski med.

Imaju otočani što za ponudi, a rad na podizanju kvalitete, a ne samo kvantitete podržava i regionalna uprava, što je istaknuo i Martin Bućan, voditelj Odsjeka za poljoprivredu u Splitsko-dalmatinskoj županiji:

- Našim programima pratimo poljoprivredne proizvođače, ali i jedinice lokalne uprave i samouprave u podizanju svojih kapaciteta - višegodišnjih trajnih nasada i drugih oblika poljoprivredne proizvodnje. Imamo problem klimatskih promjena i suše, te ćemo kroz programe sufinanciranja izgradnje jednostavnih akumulacija kao i ozbiljnijih sustava navodnjavanja nastaviti podupirati proizvođače u ekološkoj proizvodnji, zatim podizanju novih nasada financirajući sadni materijal, ali i u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa. Vrlo nam je važna i marketinška priprema kako bi neupitno vrijedni proizvodi bili kvalitetno predstavljeni i u vizualnom smislu.

Otočki trio: ulje, vino i med

U cijeloj ovoj priči brendiranja jednog otoka, škoja nadomak Splita koji je sada poznat i u dalekim New Yorku i Tokiju te Dubaiju kada se izgovara ime "Zlatna Šoltanka" tijekom ceremonije dodjela nagrada za najbolje ulje na svijetu, vezan je još jedan kuriozitet:

- Na Šolti je osnovana prva pčelarska zadruga u Hrvatskoj, što je dodatan motiv da se revitalizira i proizvodnja meda. Stoga u svim našim manifestacijama povezujemo čarobni trio, tri otočka proizvoda vino, maslinovo ulje i med – pozvala je goste na Šoltu i prva dama Turističke zajednice Šolta Maja Radman.

image

Predavanja na temu maslinarstva i uljarstva - Mirella Žanetić

Božidar Vukičević/Cropix

Jer ima se itekako što degustirati, uživati u delicijama na Šolti, pa članovi "Zlatne Šoltanke" koji su i započeli sa ovom pričom 2011. godine, osnivanjem udruge, nam skromno pojašnjavaju:

- Super je to sorta, ta naša šoltanka. Pa nisu stari uludo govorili: "Ispoštuj pravila pri uzgoju, branju i preradi i imat ćeš kvalitetu. I ne boj se za rezultate, sve najbolje će ti dati naša šoltanka".

Kao da nam pričaju o božanstvu, a ne o stablima masline, recitiraju nam članovi Udruge “Zlatna Šoltanka”, koji imaju i razloga za sve to – njihovo je ulje najbolje u klasi ekološkog monosortnog ulja srednjeg intenziteta, među 20-tak takvih u svijetu, jer oni su vlasnici epiteta najboljeg maslinova ulja “Best in Class”.

REZULTATI

U sklopu "Kapja o‘zlata", održano je i nadmetanje te dodjela medalja laureatima.

Natjecanje monosortnih maslinovih ulja od sorte levatinka (šoltanka):

1. Denis Bezić

2. Ivan Vicenco Pensa

3. Damir Vidan

Natjecanje ekoloških monosortnih maslinovih ulja od hrvatskih sorti:

1. Ivan Vicenco Pensa

2. Alen Jakupčević

3. Zlatko Burić

Natjecanje šoltanskih maslinovih ulja:

1. Nena Aljinović

2. Filip Marinković

3. Tomislav Purtić

 

27. rujan 2024 10:37