StoryEditorOCM

LIPANJ I MASLINAI ovaj mjesec uđite u maslinik - kontrolirajte dolazak maslininog moljca i muhe, i obavezno obavite folijarnu prehranu

Piše MR.SC.MARIJAN TOMAC
10. lipnja 2024. - 09:58

Kultiviranje i košnja trave

Nakon svake kiše potrebno je svuda gdje se obrađuje tlo u masliniku, odnosno gdje je to zbog sastava tla moguće, obaviti plitku obradu – kultiviranje. Ako je maslinik zatravnjen, potrebno je redovito obavljati košenje trave kosilicom ili njezino malčiranje.

Navodnjavanje

Ako tijekom lipnja izostanu značajne količine oborina, a temperature postanu iznadprosječno visoke, kako bi se spriječio stres izazvan nedostatkom vode potrebno je obaviti navodnjavanje – zalijevanje maslina, prvenstveno introduciranih sorti koje slabo podnose sušu.

Potrebno je na vrijeme pregledati sustav za navodnjavanje i po potrebi popraviti kvarove i oštećenja. Preporuka je da se navodnjava redovito i često manjom količinom vode.

Zaštita od bolesti i štetnika

MASLININ MOLJAC

Kad je plod masline veličine zrna pšenice ili glavice šibice, ženka maslinina moljca polaže jaja na njega. Nakon šest dana iz jaja izlazi gusjenica, koja prodire u plod i smješta se između sjemenke i koštice. Nakon što pojede sadržaj koštice, gusjenica prestaje s razvojem i napušta košticu bušeći kanal blizu peteljke i izlazi van, a plod otpada.

Na većini naših područja opadanje zaraženih plodova započinje od druge polovine kolovoza, što mnogi maslinari pripisuju suši. U konvencionalnoj i integriranoj proizvodnji treba rabiti registrirane insekticide, uz korištenje propisane zaštitne opreme i vođenje evidencije o uporabi pesticida.

MASLININA MUHA

Zbog učestalih klimatskih promjena, let maslinine muhe na priobalju i otocima svake je godine sve raniji. Radi praćenja dinamike leta maslinine muhe potrebno je razmjestiti žute ljepljive ploče premazane atraktantom u maslinik već sredinom lipnja. Ako se tjedno na žutoj ploči uhvate dvije muhe, potrebno je početi s njezinim suzbijanjem. Za suzbijanje treba rabiti insekticide koji su registrirani za tu namjenu. Treba voditi evidenciju o uporabi pesticida, a praznu ambalažu sakupljati i predati u određeno vrijeme tvrtki koja je sakuplja i zbrinjava.

FOLIJARNA PREHRANA

Uz prskanje maslina insekticidima protiv maslinina moljca, treba obaviti i prskanje folijarnim gnojivima. Treba rabiti gnojiva s odgovarajućim odnosom biljnih hranjiva za fazu rasta i razvoja. Uz folijarna gnojiva, potrebno je rabiti i biostimulatore na bazi aminokiselina.

10. lipanj 2024 09:59