Ponedjeljak, 2. rujan
Kad se uruši suhozid teže ga je popraviti nego kad se radi novi. Dosta je posla dok se sve očisti do baze i izbaci sva škalja koja ce poslije služiti za popunu sredine i na neki način održavati statiku zida. Svemu se čovjek uči kad iskrsne problem. Nekad nije bilo dalmatinskog težaka koji nije znao pravila građe suhozida.
Danas mladi ljudi nisu zainteresirani niti za polje niti za gradnju suhozida jer nitko ne želi napustiti svoj komfor života sa što manje fizičkog rada. Kod mene, na poziciji mojih maslinika, postoje suhozidi visoki dva i široki jedan metar čiji su graditelji umrli davno u Americi. Dakle, traju više od stotinu godina.
Uhvati me sjeta kad vidim koliko su naraštaji težaka iskrčili kamena. Vadeći ga i čupajući odvajali su kamen od ono malo zemlje na kojoj su sadili vinograde i masline da bi danas rasla smreka i bor gdje god pogledam. Današnje generacije cijene djedovinu samo kad je trebaju prodati.
Mnogi znaju cijenu svačega ali vrijednost ničega. Zato s užitkom popravljam svaki dio suhozida koji se uruši, jer zaslužuje da ostane trag u ljepoti krajobraza ukrašen maslinama. Suhozid je međa ali i temelj na kojem su težaci gradili svoju budućnost za proizvodnju hrane ili za čuvanje stoke.
Suhozid je temelj jer je sprječavao eroziju (gubitak) tla ali i čuvao ono nešto vlage ispod koje su masline i vinogradi pružali svoje žile. Vrijednost suhozida je neprocjenjiva jer u njima opstaju mnogi korisni insekti. Mnoge solitarne pčele, gušterice i zelembaći imaju zaštitnu ulogu u zaštiti maslinika, zato je važno obnavljati ih.
U njihovom podnožju nasadio sam lavandu, kadulju i ružmarin da privlače uz pčele i populaciju korisnih osica. Suhozidi nisu samo spomenik rada naraštaja nego svjedočanstvo prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Oni su obaveza ali i iskušenje, znoj i žuljevi, ljepota i izazov. Oni su neprocjenjiva vrijednost Mediterana.
Subota, 14.rujan
Obilazim masline i uživam gledati plodonošenje mnogih sorti koje sam cijepio na oblice. Sve što sam cijepio puno je roda od chamlala, coratine, pisholena marocco do pendolina. Oblica je savršena podloga jer dobro podnosi sušu. Nacijepljeni pendolino na podlogu starih oblica je potpun uspjeh. Nacijepio sam ga na jednoj grani od tri primarne. Kad se tako uradi stablo oblice će dobiti 100 posto bolje oprašivanje na ostale dvije grane, a plodovi pendolina neće ostati sitni kao kad rode na vlastitom korijenu. Mnogi maslinari zbog sitnog ploda kojeg ima pendolino nisu ga prihvatili kao sortu.
Mnogi su ga prihvatili samo kao oprašivača u masliniku. Pendolino je po meni jedna od najproduktivnijih i uopće najkorisnijih sorti u intenzivnom maslinarstvu. Čak mu dajem prednost nad lecinom koji je najraširenija sorta maslina na svijetu. Sve ono što mu neki maslinari prepisuju kao manu ja vidim kao vrlinu. Krenimo od sitnog ploda. Sitni plod se dobiva jer pendolino, kao i sva stabla nastala iz reznica, zahtijevaju navodnjavanje jer su jako osjetljive na sušu.
Kada se pendolino nacijepi na starija stabla oblice ili bilo koje stare ukorijenjene autohtone sorte maslina onda mu nije potrebno navodnjavanje i njegovi plodovi ne ostaju maleni. Dovoljno je nacijepiti jednu ili više grana pa će i prinosi biti veći bez zalijevanja.
Rodnost pendolina je neupitna jer posebno kad je nacijepljen na starim podlogama gdje ima kontinuitet vlažnosti, tad daje izvrsne rezultate. Kad bi na većinu oblica Dalmacije nacijepili sortu pendolino - ulja bi bilo svake godine a uljare bi radile do prosinca. On ima obilje peluda i sigurno pomaže boljoj i dobroj oplodnji i sortama kao sto je oblica. Pendolino je otporan na paunovo oko i to mu daje veliku prednost pa će svako stablo oblice na kojem je barem jedna grana nacijepljena pendolinom redovito i dobro rađati. Uz to, otporan je na posolicu - uvjerio sam se na mojim maslinicima.
Na njegovim padajućim granama najlakše se otrese rod bilo češljevima, bilo tresačima što mu daje prednost u odnosu na sve druge sorte. Uvjet je da se lijepo formiraju primarne grane. Jednostavan je za rezidbu jer ne daje previse vodopija, a sam suši istrošene grane koje se u rezidbi uklone.
Jako je zahvalan kao sorta u naletu krupe ili grada. Zbog padajućih visećih grana štiti svoje plodove tako da je najmanje razbijenih i otpalih plodova ispod njega. Kad je riječ o njegovom ulju onda je ispred mnogih uljnih sorti. On je sorta koja ima negdje, ovisno o godini, oko 500 mg masenog udjela fenola na kg ulja, što mu daje prednost kao sorti kad se pomiješa prije prerade s bilo kojom stolnom sortom. Takva ulja onda imaju sve sto treba osjetiti u maslinovom ulju.
Ponedjeljak, 30. rujan
Puno je kiše palo za rujan i sada su masline povukle velike količine vode. Sada nedostaje sunca da bi se masline pred berbu rasteretile velike vlage i nastavile sintezu ulja. Nažalost po prognozama izgleda da će biti previše kiše što nije dobro. Mnoge masline su ovog ljeta, posebno one koje nisu navodnjavane, hibernirale i zaustavile sintezu ulja. Sada je došla druga krajnost u vidu velikih količina vode. Dakle, neće biti dobro po prognozama - kiše će biti više a sunca manje, što znači da ćemo ući u probleme berbe s malim udjelom ulja. Pokosio sam maslinike jer je košnja pred berbu nužna da se masline lakše rješavaju vlage i da berači ne smoče noge.
Subota,12. listopad
Krenuo sam u nikad raniju berbu ranih sorti svjestan da je velika vlažnost u tlu i plodovima. Po prognozama bit će još puno kišnih dana pa izbora nema. Berem među prvima našu najrodniju sortu Šoltanku jer je ona na mnogim mojim stablima prerodila. Kako je povukla vodu pomalo se posiplje od velike rodnosti pa je bolje da je ja poberem nego jugo. Uz nju berem sve sorte krupnog ploda. Uvijek je bolje što manje ostaviti maslinovoj muhi za napad. Očekivano mali randmani i blaga ulja. Zbog velikog udjela vegetabilne vode u ovogodišnjim uljima falit će gorčine i pikantnosti ali zbog toga oslobađat će se više voćnosti jer će biti manje masenih udjela fenolnih spojeva a time i manje blokiranja stvaranja mirisa ulja.
Nedjelja, 20.listopad
Jučer i danas vrijeme nas je pustilo bez kiše. Uspješno smo odradili drugu i treću berbu a ostalo je još puno posla. U ovakvoj kišnoj intradi ja sam zadovoljan ubranim jer je iznadprosječan urod. Uljara je odradila izvrstan posao kao i do sada. Ostaje mi da nas posluži dobro vrijeme za iduće berbe i da dovršimo posao. U ovakvim godinama kada su rujan i listopad izrazito kišni mjeseci dobro je imati u masliniku visokofenolne sorte maslina poput coratine, lastovke, morajola, piculje. Upravo udjeli plodova tih sorti omogućavaju da ulja ne ostanu blaga. Velika voda, posebno u maslinicima koji su na tlu koje se slabije drenira i oslobađa vlage, i dalje će puniti plodove vodom više nego sintezom ulja. Jutarnje rose su redovita pojava koji će sve više doprinositi tome. Čekanje za mnoge maslinare nije poželjno na takvim terenima koji se ne mogu dobro sušiti. Mnogi koji tradicionalno potapaju masline u more doći će na svoje i da ih ne potope ove godine. Mnoge su već potopljene od učestalih kiša tako da i kad budu brali u studenom, gorčina i pikantnost osjetit će se u tragovima.