Najbolja ulja prerađena u Uljari Nadin vlasnika Željka Vrsaljka. Tko su dobitnici posebnih priznanja?
Na zadarskom Vitrenjaku ispred JK Uskok, uz prigodan program, proglašena najbolja maslinova ulja od ukupno njih 137, koliko ih je iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gote te Španjolske pristiglo na ovogodišnje 26. međunarodne Dane maslina.
Najbolja otvorena ulja i pakovine
U kategoriji otvorenih ulja šampion je OPG Drago Malić iz Sukošana. Njegov blend od Oblice (90 posto) i Pendolina (10 posto) ocjenjen je sa 99,80 od mogućih 100 bodova. U ovoj kategoriji među pet najboljih plasirali su se Dalma Oleum, Pakoštane, 99,75 bodova, Peter Pucer, Grožnjan, 99,75, OPG Čelini, Pakoštane, 99,70, Davor Buterin, Novigrad, 99, 65 i Karmela Gulan, Galovac, 99,60 bodova. Spomenimo još da su od ukupno 84 ulja u ovoj kategoriji njih 60 osvojila zlata, 13 srebra i 4 bronce. Bez medalje ostalo je 6 ulja. U kategoriji pakovina tj. ulja na tržištu šampion je Dalma Oleum, u vlasništvu obitelji Vinka Lalina iz Pakoštana. Njihovo monosortno ulje od čiste Oblice, osvojilo je 99,90 bodova. – Isto kao i lani, kaže Lalin i podsjeća da su i prošle
godine na Danima masline bili šampioni. U kategoriji pakovina među TOP-5 plasirala su se ulja OPG Lupić, Bale, 99, 80 bodova, Lisjak d.o.o. Koper (SLO), 99,60, OPG Lupić, Bale, 99,55, OPG Čelini, Pakoštane, 99,45, i OPG Ante Vulin, Pakoštane, 99,45 bodova.
Pakovine su iz godine u godinu sve kvalitetnije, potvrđuje Filip Erceg, voditelj Profesionalnog panela certificiranih senzoričara zadarskog Zavoda za javno zdravstvo. Potkrijepljuje to i rezultatima. Od 53 pakovine njih 45 osvojilo je zlato, 3 srebro, 3 broncu, a samo dva ulja ostala su bez nagrade. Dodajmo još da su oba šampionska ulja prerađena u Uljari Nadin vlasnika Željka Vrsaljka.
Nakon proglašenja šampiona i dodjele nagrada sudionici Dana masline nastavili su druženje na prigodnim domjenku uz srdele, inćune, domaća vina i pjesmu Vokalne supine Kantalice.
Priznanja za postignuća u maslinarstvu i uljarstvu
Krešendu na Vitrenjaku predhodilo je svečano otvaranje manifestacije uz prigodne riječi Benita Pucara i županijskog pročelnika Daniela Segarića koji je i otvorio ovogodišnje 26. po redu međunarodne Dane masline. U sklopu otvaranja dodijeljene su i posebna priznanja pojedincima koji su ostvarili važna postignuća u maslinarstvu i uljarstvu. Priznanje "Stanko Ožanić" za znanstveni doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva zaslužio je dr. sc. Slavko Perica iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša. Priznanje Uzorni maslinar dobio je Nikša Ivanac iz Ugljana, a Maslinarsko srce za osobito postignuće u
maslinarstvu i uljarstvu Tomislav Čudina iz Pakoštana. Maslinarska nada Zadarske županije je Pellegrin Kurtin iz Kali koji prednjači u praktičnom maslinarstvu i studiju na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučililišta u Zadru. Prema kriterijima Ocjenjivačkog suda Dana masline nagradu Zlatno maslinarsko pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva zaslužila je Željka Rački – Kristić, glavna urednica portala Agroklub.
Posthumno je dodijeljeno i prošlogodišnje priznanje Stanko Ožanić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu prof. dr. sc. Ivi Miljkoviću. Laureat 2023. i doajen hrvatskog voćarstva, lani nažalost nije mogao nazočiti dodjeli. U međuvremenu je preminuo, a priznanje je sada preuzeo njegov sin Dubravko Miljković.
Maslinarski kalendar i kako smanjiti stres kod maslina?
Nakon nagrada laureatima, uslijedio okrugli stol na temu: Kako umanjiti stres kod maslina izazvan klimatskim promjenama. Uz voditelja mr. sc. Marijan Tomac, a o temi su govorili i na pitanja zainteresiranih maslinara odgovarati znanstvenici i stručnjaci doc. dr. sc. Slavko Perica, dr. sc. Andrija Finka, dr. sc. Tomislav Kos i Marko Dobrić, dipl. ing. agr.
Istom prigodom predstavljen je su Veliki maslinarski kalendar autora mr. sc. Marijana Tomca i Ivana Tomac Talajić, dipl. ing. Radi se zapravo o plakatu zapravo plakat dimenzija 80 x 60 cm na kojemu su putem ilustracija, slika i kratkih opisa prikazani najvažniji radovi u maslinarstvu tijekom godine počevši od rezidbe, obnove starih i zapuštenih maslina, navodnjavanja, gnojidbe,
zaštite od bolesti i štetnika do berbe maslina i čuvanja ulja.
Niz događanja u Poljani
Dani maslina nastavljeni su sutradan, u subotu, nizom zanimljivih događanja na otoku Ugljanu u mjestu Poljana. Domaćini, Turistička zajednica općine Preko u suradnji s Udrugom Pojonsko srce priredili su svim sudionicima i gostima Dana masline druženje uz obilje hrane, pića i zabave za sve je i sajam Hrvatskog otočkog proizvoda. U maslinicima odvijala se pokazna
rezidba i nacjepljivanje maslina na otpornije i rodnije sorte. Sve to brojnim sudionicima prezentirao je dr. sc. Šime Marcelić. Nije izostalo ni tradicionalno natjecanja u pripremi jela "žgvacet" (mlada janjetina s bižima) i niz drugih zanimljivih događanja. Sve u prirodnom okruženju što je posebnost Dana masline po kojima se razlikuju od većine drugih maslinarskih manifestacija.
U nastavku donosimo sve rezultate u kategorijama otvorenih ulja i pakovina.