StoryEditorOCM

NOĆNJAK 2020.Likeri od masline nisu više u điru, ali zato jesu - čajevi

Piše Sandra Barčot
21. veljače 2020. - 13:03

Novi “Noćnjak” odnosno 22. po redu “Međunarodna manifestacija maslinara i uljara” održat će se ove godine na “škoju od maslina”, na Braču.

Supetar će ugostiti i domaće i strane maslinare od 19. do 22. ožujka, gdje će se u kompleksu “Svpetrvs hotela” tri dana održavati brojne radionice, predavanja, tribine, kušaonice, skupovi, ali i “Sajam opreme, alata i repromaterijala za maslinarstvo” te proglašenje najboljih ulja, onih otvorenih i pakovina. Sve u znaku masline, ulja i drugih raznih delicija napravljenih od ove mediteranske biljke, provodi se u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, gdje je u četvrtak održana najavna konferencija za medije.

Ocjene za 413 uzoraka

- Ovogodišnja berba je bila odlična, a na našem “Noćnjaku” u natjecateljskom dijelu ocjenjujemo 413 uzoraka, od toga 86 pakovina, 269 otvorenih ulja, uz novitadu da imamo čak 58 uzoraka proizvoda od maslinova ulja. To su sirevi, kolači, peciva, namazi, riba, sve s okusom masline uz jedan kuriozitet, najmanje imamo prijavljenih likera koji su minulih godina bili hit, no ove godine su ih izgurali čajevi od maslina.


Ujedno imamo 20 posto novih proizvođača u natjecateljskom dijelu - upoznao je novinare s detaljima Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, dok je Sandra Petričević s Prehrambeno-biološkog fakulteta u Zagrebu pojasnila ocjenjivanje kvalitete maslinova ulja, a Miranda Žitko Vulić, voditeljica projekata u Zadružnom savezu, bila je zadužena za predstavljanje trodnevnog programa gdje se uz brojne edukacije slijedi i trend, te će prvi put biti održan okrugli stol “Maslina i klimatske promjene”.
- Maslina je kao kit, sve se iskoristi od nje - prisnažio je cijeloj priči o hraniteljici brojnih dalmatinskih obitelji i simbolu Mediterana Želimir Bašić, naš poznati vinski stručnjak, dok je Ivana Svetić predstavila delicije s okusom maslina, a poziv na otok Brač svima je uputio Ive Cvitanić, direktor Turističke zajednice Supetra u ime gradonačelnice Ivane Marković i “Svpetrvs hotela”:


- Brač je kolijevka maslinarstva, proizvodimo puno, sadimo i imamo odlična ulja, a dodatna promocija maslinarstvu je svakako i “Noćnjak” koji po drugi put ugošćujemo u Supetru, a treći put na otoku. Već po tradiciji, uoči samog “Noćnjaka” posadit će se i jedno stablo masline kao poklon organizatora Zadružnog saveza Dalmacije domaćinima Supetranima. •

Predstavljen projekt zaštite izvornosti vina

Ljubenkov je predstavio i projekt vrijedan 250.000 kuna u 80 postotnom iznosu sufinaciran iz EU fondova kojem je cilj zaštita izvornosti vina, ali i odgovorna konzumacija svima drage kapljice.


- U projektu sudjeluju sve četiri dalmatinske županije, a trenutno 16 vinara ima “Zaštićenu oznaku izvornosti” (ZOI). Markica je alat kojom kupci imaju potvrdu tradicije, kvalitete, održive proizvodnje tog vina koje im se nudi. U cijeloj priči kako je vino i hrana i lijek, u umjerenoj konzumaciji naravno, radimo i na smanjenju uvoza koji je sedam puta veći nego što izvezemo svoga vina - iznio je Ljubenkov činjenice o projektu koji se provodi od 2019. do 2023. godine.

18. travanj 2024 15:30