StoryEditor
Kulturanema mira među sarkofazima

Ravnatelj Arheološkoga muzeja Damir Kliškić čeka smjenu od Ministarstva kulture, kao mogući razlozi navode se loši međuljudski odnosi, nepripremljena proslava dvjestote obljetnice muzeja, ali i odvajanje Salone

Piše Jasmina Parić
31. prosinca 2019. - 15:10

U Arheološkom muzeju Split gotovo sigurno će doći do smjene ravnatelja Damira Kliškića. Kliškić odrađuje drugu polovicu drugog mandata na čelu te najstarije muzejske ustanove u Hrvatskoj i očekuje da bi mu razrješenje iz Ministarstva kulture moglo stići ovih dana.

Prije no što dobije službeni dokument ne želi iznositi razloge, ali nam je potvrdio da je prijedlog za smjenu došao iz Zagreba. Muzej je, naime, državna ustanova, a ne gradska i zbog tog se pitanja sastalo Upravno vijeće koje se složilo – za smjenu.

Kliškić dodaje da je svoje argumente, obrazloženja i opravdanja sastavio na deset stranica i uputio u Ministarstvo kulture, no vjeruje da je stvar već riješena.

I to je sve što je rekao, premda se o ovoj smjeni već neko vrijeme raspravlja u muzejskim krugovima i njegovim kolegama nije nepoznata. Štoviše, spominje se da će ga zamijeniti kao vršitelj dužnosti jedan arheolog iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika.

O čemu je riječ? Navodno su razlozi, kako čujemo iz muzejskih krugova, u lošim međuljudskim odnosima, a spominjali su se i problemi oko obilježavanja dvjestote godišnjice muzeja.

Jedino je ovo Kliškić odlučno demantirao. Veli, s obilježavanjem se već i ove godine počelo, znanstvenim skupom i dvjema izložbama, a program za 2020. je spreman, između ostalog uključuje čak i izdavanje poštanskih maraka u čast muzeja, a možda i prigodnog novca, kovanice.

Drugi pak glasovi kažu da je problem puno opsežniji i da uključuje ideju o odvajanju Salone od matične ustanove u Splitu.

Takav potez navodno se već dulje vremena priprema, bez obzira na vezu staru 200 godina. Muzej je, takoreći, iznikao iz Salone i najviše se i bavio tamošnjim nalazištem.

Arheološki muzej u Splitu, najstarija muzejska ustanova u Hrvatskoj, osnovan je 1820. godine dekretom Dalmatinske vlade u Zadru. Poticaj za njegov osnutak bio je dolazak cara Franje I. u Dalmaciju 1818., kada je posjetio Split i solinske spomenike.

Prva zgrada muzeja podignuta je 1821. g. uz istočne zidine Dioklecijanove palače, ali je ubrzo postala pretijesna za sve veći broj spomenika. Za gradnju sadašnje zgrade Arheološkog muzeja, podignute 1914. godine, najviše je zaslužan don Frane Bulić, koji je bio dugogodišnji ravnatelj. Hoće li zbilja doći do odcjepljenja te kako bi se i zašto ono trebalo provesti, bit će jasnije vrlo skoro, čim muzej zagazi u svoju dvjestotu godinu.

#SALONA#ARHEOLOŠKI MUZEJ SPLIT#DAMIR KLIŠKIĆ

Izdvojeno

03. lipanj 2020 20:47