StoryEditorOCM
PrimorjePREDSTAVLJANJE NOVOG ZBORNIKA DUBROVAČKOG PRIMORJA I OTOKA

Nekome sretan, nekome nesretan: 13. broj jedva je izašao, događaj je uveličao nastup Malog linđa OŠ Slano - pogledajte video

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
26. siječnja 2024. - 14:39

U prepunom, prekrasnom prostoru Kneževog dvora u Slanom, predstavljen je sretni, 13., Zbornik Dubrovačkog primorja i otoka, javila je Ivana Penjak Kasavica, školska pedagoginja i jedna od voditeljica Malog linđa OŠ Slano.

image

Mali linđo OŠ Slano uveličao je i predstavljanje Zbornika

Privatni Arhiv/

- Mali Linđo - OŠ Slano, naša divna velika i mala djeca, skupa s odraslima proslavila su zajedništvo, slogu i ljubav jednih prema drugima, prema najdražoj Majci Zemlji, čarobnoj slanskoj vali i čistom plavom moru, odlučni da svako od nas, na svoj način, doprinese da ih sačuvamo i za naše unuke i praunuke - poručila je.

Mali linđo Osnovne škole Slano ponovo je, nakon dvije godine prisilne pauze, zabalao na ljeto 2022. Velika je radost bila ponovno gledati učenike Osnovne škole Slano kako balaju tradicionalni narodni ples odjeveni u živopisne nošnje Dubrovačkog primorja. Kraj školske godine i prvi dan ljeta proslavljen je tada nastupom Malog Linđa, a odaziv je bio izuzetan.

Školska pedagoginja Ivana Penjak Kasavica je prije godinu i pol ponovo okupila plesni ansambl te je imala ‘čast i radost ponovno pokrenuti Mali Linđo‘, a divni rezultat zajedničkog entuzijazma bio je da se uključilo pola škole. Okupila je djecu, organzirala probe i pronašla učitelja Linđa, izvrsnog Nikšu Kraljića, a za suradnju je uvijek spreman Baldo Mihović, koji ih uči svirati lijericu. Ljudski pedagoški pristup Nikše Kraljića, njihovog ‘trenera‘, kako su ga učenici prozvali, bez zadrške je doprinio tome da se djeca vesele svakom novom susretu, a Ivana je dvojici muškaraca nedavno predala i vodstvo Malog linđa OŠ Slano.

Kad god imaju priliku, učenici iz Primorja koji pripadaju ovom divnom skupu ostave sve po strani, obuku svoje nošnje i pođu balati. Tako su uveselili i oplemenili i ovu priliku, koja se održavala u u Kneževom dvoru u Slanome u četvrtak navečer.

image

Mali linđo OŠ Slano uveličao je i predstavljanje Zbornika

Privatni Arhiv/

 

JEDVA JE IZAŠAO

 

Kako je objavljeno na fb stranici Turističke zajednice Općine Dubrovačko primorje, Zbornik Dubrovačkog primorja i otoka predstavili su njegova urednica Aida Cvjetković, te dr. sc. Zdravko Bazdan. Zbornik ima 326 stranica, podijeljen je na pet tematskih skupina, ima 24 priloga, 103 fotografije te mnoge preslike dokumenata, a ima i jednu specifičnost koju dosadašnji zbornici nisu imali.  

Na samom početku publici se obratio župan Nikola Dobroslavić:

image

Predstavljanje 13. Zbornika Dubrovačkog primorja i otoka

Tz Općine Dubrovačko Primorje/

- Ovdje sam ponajviše pridonio kao Primorac, a onda kao župan. Drago mi je da se nastavlja izdavanje Zbornika. To je jedan svjedok povijesti Dubrovačkog primorja i otoka, iznimno vrijedan i mogu samo zahvaliti onima koji su sudjelovali u svim izdanjima do sada. Trebamo učiniti sve da se održi izdavanje Zbornika te da on prati i svjedoči život u ovom dijelu naše Županije - rekao je.

Urednica Zbornika Aida Cvjetković pojasnila je koji su ih sve problemi i neugodnosti pratili dok Zbornik nije ugledao svjetlo dana:

image

Predstavljanje 13. Zbornika Dubrovačkog primorja i otoka

Tz Općine Dubrovačko Primorje/

- Držim Zbornik broj 13 u ruci i prisjećam se koliko je ovaj Zbornik bilo jako teško napraviti. Sve što je bilo vezano uz njega je pošlo po zlu, od prvoga dana. Rekla sam si, nisam praznovjerna, ali ovaj broj 13 će me doći glave. Kada smo već bili pri kraju, onda nam je došla korona i onda je opet sve stalo. Nemojte se čuditi što stoji kako je tiskan 2020., a mi smo u 2024. Ono što me najviše dirnulo je to što smo izgubili najvrjednije članove koji su uvijek bili spremni sa svojim prilogom za Zbornik, a nije lako doći do priloga. Ovaj 14. broj Zbornika koji je u pripremi će izaći, ja se nadam puno prije nego broj 13 - istaknula je Aida Cvjetković, pa otkrila po čemu je ovaj broj specifičan:

- Ima jedan tekst koji je tiskan i na engleskom jeziku. Pisao ga je baš Englez i to je čovjek koji je vezan za Dubrovnik, odnosno on je dubrovački zet. Njegova obitelj je na neki način sudjelovala u formiranju povijesti ovoga našeg podneblja. Ostavljen je originalan tekst, ali je preveden i na hrvatski jezik - rekla je Cvjetković. Zbornik otkriva da je riječ o dr. Steveu Lathainu.

Promociju i prestavljanje 13. Zbornika Dubrovačkog primorja i otoka organiziralo je Kulturno-prosvjetno društvo ‘Primorac‘.

21. travanj 2024 18:50