StoryEditorOCM
PrimorjeSlano Film Days

Filmski razgovori: četvrti dan u znaku ljepote kreativnog procesa stvaranja filmova

Piše dv
22. lipnja 2024. - 11:10

U razgovoru otvorenom za sve sudionike, kojim je započeo četvrti dan Slano Film Days, višestruko nagrađivani švedski redatelj Ruben Östlund govorio je o vlastitom procesu stvaranja filmova, pogotovo o razvoju koncepta te načinu na koji situacije iz stvarnog života koristi kao inspiraciju za stvaranje. Tom je prilikom prikazao i svoj kratki film Incident pored banke, temeljen na stvarnom iskustvu neuspjele pljačke kojoj je svjedočio zajedno sa svojim producentom. Redatelj je pričao i o svojim nadolazećim projektima, ističući važnost tuđih perspektiva u kreativnom procesu. “Dok sam išao u filmsku školu, i dalje je vladala era velikih redatelja poput Bergmana koji nisu s drugima dijelili na čemu rade. Tek sam kasnije shvatio kako mi transparentnost i kolaboracija pomažu da shvatim neke stvari o ritmu i strukturi svojih filmova, što ih na kraju čini boljima” zaključio je Östlund, dodavši: “Teško je vizualizirati ono što želiš bez da verbaliziraš ono što želiš.”

image

Slano Film Days

Slano Film Days/

Nakon Östlunda palestinski redatelj Elia Suleiman u razgovoru je s producentom i direktorom Sarajevo film festivala Jovanom Marjanovićem govorio o svojim početcima kao samoukom redatelju. “Govorio sam kako želim raditi filmove, ali bio sam svjestan da uopće nisam znao što to znači. Sada, godinama kasnije, moja laž samome sebi postala je istina,” ispričao je redatelj.  Suleiman je sudionicima opisao proširenje vidika s kojim se suočio nakon selidbe u New York, ali i o preprekama na koje je kao stranac nailazio kasnije u svojoj karijeri. Osim samog razgovora, publika je imala priliku vidjeti i niz isječaka iz različitih trenutaka Suleimanove karijere. “Cilj svih mojih filmova bio je osvrtati se na trenutak u kojemu zajedno živimo. Moj je protagonist oduvijek bio ambijent” zaključio je redatelj.

image

Slano Film Days

Slano Film Days/

Uslijedili su filmski razgovori rezervirani za sudionike po kategorijama. Redatelj Ruben Östlund, je uz dugogodišnjeg producenta svojih filmova Phillipea Bobera razgovarao s mladim redateljima Ivanom Bakračem, Blertom Basholli, Dinom Duma,  Uršom Menart i Vladimirom Tagićem, direktor fotografije Michael Seresin nastavio je razgovore sa snimateljicama Milicom Drakulić, Dubravkom Kurobasa i Majom Radošević, a talent agentica Jessica Kovacevic razgovarala je s mladim glumicama i glumcima Erom Balaj, Milicom Janevski, Saškom Kočevim, Anušom Kodelja, Lidijom Kordić, Borisom Lerom, Goranom Markovićem i Anitom Ognjanović.

image

Slano Film Days

Slano Film Days/

Kako su dio ovog specifičnog formata filmskog događaja i neformalna druženja, jedno je takvo održano i sinoć u gotovo pa obiteljskoj atmosferi, u Kneževom dvoru u Slanom, divnoj gotičko-renesansnoj palači sagrađenoj u 15. stoljeću.

U vrtu Ville Riva održana je projekcija filma Sjećanje, Michela Franca s Jessicom Chastain i Peterom Sarsgaardom u glavnim ulogama. Ova drama, koja je svjetsku premijeru imala na Venecijanskom filmskom festivalu, prati samohranu majku Sylviju, koja živi s kćeri tinejdžericom, zaokupljenu poslom i kućom. U uznemirujućem preokretu događaja njezin rutinski život pretvara se u kaos kada je do kuće počne uhoditi Saul, nakon proslave godišnjice mature. Film je najavio autor Michel Franco: ‘Volio bih da su večeras ovdje s nama Jessica i Peter, ali ja ću im prenijeti na kako divnom mjestu se naš film prikazivao. Peter je za ovaj film na Veneciji dobio nagradu, na što sam silno ponosan. Večeras ćete gledati film koji je za mene vrlo poseban jer je riječ o nezavisnim meksičkom filmu, snimljenom u New Yorku s puno ljubavi i pažnje‘.

image

Slano Film Days

Slano Film Days/

Održana je i druga posebna projekcija prvog izdanja Slano Film Days, i to filma I tvoju mamu također, Oscarovca Alfonsa Cuaróna.

Zadnju će večer Slano Film Days zaključiti dobitnik nagrade žirija na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, Palo lišće, koji je režirao slavni finski redatelj Aki Kaurismäki. Palo lišće priča je o dvoje usamljenih ljudi koji se slučajno susreću u helsinškoj noći i pokušavaju pronaći prvu, jedinu i najveću ljubav svojih života. Projekcija počinje u 21:30.

image

Slano Film Days

Slano Film Days/

Sudjelovanje filmskih umjetnika i studenata na Slano Film Days podržali su regionalni filmski centri i fondovi kroz partnerstvo sa Slano Film Days: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Slovenski filmski centar.

22. lipanj 2024 11:10