StoryEditorOCM
PelješacO HRVATSKOM ZAGORJU

U Muzej u Putniković dolazi zanimljiva izložba

Piše D. M. L.
27. rujna 2024. - 11:43

Iz Muzeja vinarstva i vinogradarstva u Putnikoviću na Pelješcu pozivaju na otvorenje izložbe "Tradicija vinarstva i vinogradarstva u Hrvatskom zagorju" koja će se otvoriti u Muzeju u srijedu, 2. listipada s početkom u 18:00 sati. Izložba će biti otvorena do 2. studenog.

Sama izložba ima za cilj ojačati međumuzejsku suradnju, povećati vidljivost muzeja i muzejske djelatnosti, a pritom istražiti bogatu tradiciju vinarstva i vinogradarstva u Hrvatskom zagorju, istaknuti važnost vina u kulturnom i gospodarskom kontekstu ove regije te educirati posjetitelje o povijesnim, tehnološkim i kulturnim aspektima vinskog svijeta. Kroz izložbu planiramo predstaviti širok spektar materijala, uključujući arhivsku građu, stare i recentne fotografije, reprodukcije i izvorne predmete kako bismo posjetiteljima pružili jedinstveno iskustvo i znanje o vinogradarstvu Hrvatskog zagorja.

Također, Muzej Radboa ugostit će i izložbu „Vino u tradicijskoj kulturi Pelješca“ Muzeja vinogradarstva i vinarstva- Putniković, koja će biti otvorena u Radoboju, u Hiži vinove loze, 15.10.2024., u 18:00 sati.

Suradnja dvaju muzeja; Muzeja vinogradarstva i vinarstva - Putniković i Muzeja Radboa dio je projekta "Tradicija vinarstva i vinogradarstva dviju hrvatskih regija" koja će se realizirati tijekom listopada ove godine. Izložbama želimo prikazati povijest vinarstva i vinogradarstva dviju Hrvatskih regija-Hrvatskog zagorja i Dalmacije, želimo ukazati na važnost vinske kulturu i tradiciju ovih krajeva, a posjetiteljima ponuditi nova, edukativna, živopisna, osjetilna i taktilna iskustva u povijesti vinogradarstva i kulture pravljena i ispijanja vina. Također, želimo ukazati na važnost najstarije okamine lista vinove loze u Hrvatskoj, pronađene u Radoboju, a i u ovom dijelu Europe, koja se ujedno vezuje na postav i eksponate Muzeja Radboa.

27. rujan 2024 11:43