StoryEditorOCM
PelješacČETIRI MJESECA NAKON TRAGEDIJE

Provjerili smo što se napravilo na prilazu trajektnog pristaništa u Prapratnom i hoće li splitski BMW u kojem se utopila žena biti posljednji koji je upao u more

Piše Ahmet Kalajdžić
31. srpnja 2023. - 19:37

Puna četiri mjeseca nakon što se u trajektnom pristaništu Prapratno na poluotoku Pelješcu dogodila teška prometna nesreća u kojoj je život izgubila jedna žena, posjetili smo Prapratno i uvjerili se kako to turističko mjesto diše punim plućima, a o tragediji se tek sporadično priča. 

image

Postavljeni treptač bljeskovima dodatno skreće pažnju vozačima

Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

Podsjetimo, 19. ožujka oko 23 sata BMW s četvero Splićana se velikom brzinom spustio od raskrižja Pelješke, odnosno državne ceste D-414 i odvojka za pristanište u Prapratnom i preko rampe za ukrcaj, odnosno iz ukrcaj u trajekta upalo u more. Očevidom na platou pristaništa nisu uopće uočeni nikakvi tragovi kočenja, što je uputilo na zaključak da je vozač  BMW-a vozio velikom brzinom, ali i to kako je nedovoljno poznavao prometnicu te je, umjesto da produži za Split, pogrešno skrenuo ka trajektnoj luci za Mljet.

image

Rijetki se danas žele sjećati tragedije na pristaništu

Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

Kako se moglo i očekivati, o događaju se još uvijek najviše priča među gostima pristanišnog caffea ”Morsko jaje”, vlasnika Eugena Uvodića. Ipak, uz odmahivanje rukom i priznanje kako na odmoru ne žele pričati o tužnim događajima nego se žele opustiti, putnici za Mljet koji i inače najčešće putuju tim trajektom, ističu kako je sad situacija vidljivo bolja:

-Imam dojam kako je cijelo pristanište osvijetljeno da ne može bolje. Ipak, mislim kako onog vozača, blago pripitog, ni rampa ne bi bila spriječila da s onakvom vožnjom ne završi u moru zajedno s troje suputnika. Svemu je presudila upravo velika brzina. Mislim da je Lučka uprava odradila svoje, ali da još trebaju i ostali. Jer, do danas iz smjera Splita uz suvremenu prometnicu još uvijek nema obavijesti da je riječ o trajektu za Mljet, dok iz smjera Dubrovnika ta obavijest postoji, na magistrali. Moguće da je tabla postavljena i da je mi otočani nismo vidjeli, ali ako već na tablama piše Korčula, Ston, Dubrovnik i ako su uredno navedena sva usputna mjesta po Pelješcu, zašto se nije zalijepio i naziv ”Mljet” ili postavila dodatna tabla?- vatreno i pomalo ”lokalpatriotski”, riječima punim ljubavi za rodni otok reče nam jedna Mljećka.

image

Rijetki se danas žele sjećati tragedije na pristaništu

Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

Za sve smo se obratili i ravnatelju Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije, kapetanu Antunu Banovcu koji nam je rekao:- Lokacije prometne signalizacije su određene prometnim projektom i ne mogu se mijenjati bez izrade novog prometnog projekta. Na mjestu postojećeg znaka opasnosti, upozorenja na blizinu morske obale je postavljen dodatni uređaj – treptač koji bljeskovima dodatno skreće pažnju na prometni znak. Plato pristaništa je osvijetljen javnom rasvjetom, tako da je iz vozila koja idu prema luci spuštajući se prilaznom cestom jasno vidljivo da se radi o luci i da ne postoji nastavak ceste. Svaku se večer, po isplovljenju zadnjeg trajekta, na početak platoa stavljaju mobilne ograde da se dodatno skrene pažnja na završetak ceste- rekao nam je kap Banovac i dodao:

image

Postavljen je dodatni uređaj – treptač koji bljeskovima dodatno skreće pažnju vozačima

Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

-Nažalost, bez obzira na sve mjere, uvijek se može dogoditi da se iste previde i da dođe do tragedije!

image

Vlasnik caffe bara "Morsko jaje" Eugen Uvodić

Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

Pristanište je sigurno

 

Vlasnik caffe bara ”Morsko jaje” Eugen Uvodić je Kominjanin koji već 20 godina živi i radi u luci Prapratno. O stanju danas i tijeku turističke sezone rekao nam je:- Most je svima nama donio sve najbolje: ljepšu egzistenciju, puno više gostiju i osjećaj da lakše dišemo. Sve nam je pristupačnije i svi brže stignu na cijeli Pelješac, lakše je svima koji radimo. Više je turista, a ove godine posebno iz zapadne Europe. Kod nas je ove godine znatno više Francuza, te Poljaka i Čeha, ali i Bosanaca iz Srednje Bosne. I dojam je da su kvalitetniji i bolji, a i cijene su pristupačne. Rekao bih da je upitnija visina primanja, a glede sigurnosti za ovo pristanište mogu reći da je ”Jadrolinija” postavila znakove upozorenja i obilježila trake, kao i da je ostvaren veliki napredak. Naravno, uvijek se može još i više. Ali, mi smo zadovoljni s ovim što imamo.

29. travanj 2024 14:50