StoryEditorOCM
PelješacPOVJESNIČAR S PELJEŠCA IVAN PAMIĆ

Istražio sam obitelj koja je ‘nestala‘ s Pelješca, u svijetu su postali ministri i predsjednici država, a da se o njima kao potomcima Pelješčana nije znalo!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
23. svibnja 2024. - 10:07

U sklopu otvaranja Festivala peljeških kapetana i obilježavanja dana muzeja, u Pomorskom muzeju održano je predavanje Ivana Pamića pod nazivom ‘Obitelj Bijelić, peruanski ogranak‘, na kojem su prisutni upoznati s dosad nepoznatom granom ove obitelji. Prije više od dvjesto godina, član ove obitelji, Stjepan Bijelić iz Kućišta, zapovjednik brojnih dubrovačkih jedrenjaka, otišao je s Pelješca i nikada se više nije vratio u rodni kraj. Njegova sudbina ostala je nepoznata sve do danas.

DVA SINA MINISTRA

No, istraživanjem Ivana Pamića otkriveno je da se Stjepan nastanio u Livornu u Italiji, gdje se oženio Talijankom.

image

Ivan Pamić, pelješki povjesničar

Privatni Arhiv/

Iako je već imao 58 godina, s njom je dobio sina Adriana. Adriano je u ranoj dobi ostao bez roditelja te je otišao u Peru, gdje je postao uspješan poslovni čovjek zahvaljujući ulaganjima u željeznice, poljoprivredu i banke. Ženio se dvaput i imao 12 djece, od kojih su mnogi postali ugledni članovi društvenog i političkog života Perua. Čak dva njegova sina obnašala su funkciju ministara, a dvije su se kćerke udale za čileanske časnike, istražio je pelješki povjesničar Pamić.

image

Članovi obitelji Bijelić postali su poznati u svijetu

Ivan Pamić/

PERU, ČILE, SAD I ŠVICARSKA

Jedna od njih, Ester, udala se za heroja Pacifičkog rata, te mu rodila sina Vincenta Merina Bielicha, koji je tijekom Drugog svjetskog rata postao ministar unutrašnjih poslova i zapovjednik čileanske vojske. U jednom kratkom periodu obnašao je i funkciju predsjednika države (1946). Danas potomci peruanskih Bijelića osim u Peruu, žive u Čileu, SAD-u i Švicarskoj. Bijelići koji su ostali na Pelješcu osnovali su jako parobrodarsko društvo krajem 19. stoljeća, ali su u konačnici izumrli, otkrio je u svom istraživanju Ivan Pamić.

Zadnja članica ove obitelji, Violeta Bijelić, koja živi u Orebiću, prisustvovala je predavanju i u svojoj 93. godini života prvi put saznala da ima više od stotinjak rođaka u prekomorskim zemljama.

11. lipanj 2024 07:45