StoryEditorOCM
Neretvavrsne žene

Željka Bulić Petrović, glumica amaterka i profesionalna kozmetičarka: Neokrunjena kraljica MAK-a obožava glumiti, s ljubavlju priprema predstave za velike i male

Piše Stanislav Soldo
Foto: metkovic.hr i Privatni album
4. listopada 2024. - 19:24

Rođena je Metkovka, po zanimanju kozmetičarka. Dugo je godina živjela u Pločama, bolje rečeno na relaciji Ploče-Metković. Glumica je amaterka, unatrag dvije godine i voditeljica Metkovskog amaterskog kazališta popularnog MAK-a, koji svojim predstavama uveseljava Metkovce i Neretvane. Posebno voli raditi dječje predstave one su joj pravi izazov. Na kazališnim daskama se snalazi kao u dnevnom boravku. Iza nje je 25 odigranih predstava.

Buba u uhu

Željka Bulić Petrović (59) prve kazališne korake napravila je daleke 1991 godine. U kazalište je doveo Metkovac, redatelj, Matko Brljević namijenivši joj jednu manju ulogu Antoanete u komadu “Buba u uhu”. Ali, zbog svakodnevnih bombardiranja i početka ratnih djelovanja rad na predstavi su morali prekinuti.

Ljubav koja se tada rodila prema glumi u kazalištu traje i danas, gotovo bez prekida. Nije bilo godine da Željka sa svojim MAK-ovcima nije “izbacila” predstavu za koju se tražila karta više. Metkovski kazalištarci igrali su na daskama brojnih dalmatinskih gradova, sudjelovali su na smotrama kazališta diljem Lijepe naše.

image

MAK-ovci na okupu

Nakon “Bube u uhu” već iduće godine postavljen je komad “Kratki kurs dugog propadanja”, Ive Brešana u režiji Tonija Pehara. Od tada do danas Željka je neprekidno članica MAK-a te glumi u gotovo svim predstavama. Dugi niz godina bila je tajnica kazališta, a od 2016 je njegova predsjednica i voditeljica. Jednom riječju “Katica za sve”, od pripremanja predstava, izrade kostima, vožnje na nastupe, rada sa najmlađim skupinama. Iako je u jednoj životnoj fazi napustila Metković preselivši se u Ploče, s MAK-ovcima se nikada nije rastala. Iz Ploča je uvijek dolazila u Metković na probe i predstave, uvijek u svom trošku. Njezin angažman u Metkovskom amaterskom kazalištu je volonterski, pokreće je i motivira isključivo ljubav prema glumi i “daskama koje život znače”. Paralelno je sa djecom u Pločama radila osam godina, što je okrunjeno odlaskom učenika na državno natjecanje Lidrano gdje su izveli predstavu Ratka Bijelčića “Lice”.

Posebno joj je zadovoljstvo bilo glumiti i surađivati sa udrugom radost i njezini štićenicima, koja okuplja djecu i odrasle osobe sa invaliditetom.

- Rad sa svim dobnim skupinama me ispunjava, ali moram naglasiti da najviše volim raditi sa djecom, otkriva nam Željka danas majka odraslog sina Borne. Nije joj problem upaliti automobil, otići po djecu, dovesti ih na probu i vratiti kući, posebno ako je zima ili loše vrijeme. Ima fantastičnu suradnju sa roditeljima, koji je vole i cijeni.

image

Željka Bulić Petrović

Program za najmlađe

Službeno je i voditeljica malog MAK-a, sa kojim je režirala predstavu “Majčino srce”.

-Volim igrati uloge sa karakterom u predstavama koje gledatelje znaju nasmijati do suza, ali i poslati im čvrstu poruku, kazuje nam Željka, kojoj je posebno zadovoljstvo sudjelovati u obilježavanju obljetnice pada Vukovara, kada sa učenicima metkovskih škola sudjeluje u obilježavanju obljetnice pada Vukovara. U predstavi “Da nije ljubavi” nominirana je za najbolju sporednu ulogu u Vodicama na smotri dramskih amatera Hrvatske. Pod njezinim vodstvom metkovski glumci amateri svake godine sudjeluju u maškaranim svečanostima u Metkoviću pa njihove živopisne kreacije u pravilu donose prve nagrade i budu proglašene najboljim maskama karnevala.

S obzirom da je po struci kozmetičarka nije joj stran ni šminkeraj pa uglavnom šminka glumce za predstave a okušala se i kao koreograf u predstavi “Posljednji Zrinski”.

-Nastojim dovesti mlade ljude koji su zainteresirani za kazalište, kazuje Željka, posebno ponosna na priznanje Hrvatskog sabora kulture koje joj je uručeno na smotri kazališnih amatera u Vodicama za trideset godina kontinuiranog rada u MAK-u.

image

Na kazališnim daskama

U našim, pogotovo amaterski uvjetima, baviti se kazalištem i ustrajavati u tome i uspjeti pomalo je “Don Kihotovski” pothvat.

-Za kazališta su uvijek vremena teška. Nedostaje novca, snalazimo se kako znamo i umijemo uz potporu lokalne zajednice, posebno grada Metkovića, ističe Željka, koja svojim trideset petogodišnjim angažmanom daje nesebičan doprinos scenskom životu Metkovića.

Kakvi su planovi ?

- Sa djecom u listopadu planiram raditi predstavu koju za mali MAK piše poznati dječji pisac Ratko Bjelčić. Veliki MAK radi predstavu “Šjora Filu” najizvođeniju splitsku predstavu-za sada ću vam otkriti toliko i još samo za kraj dogodine Metkovsko amatersko kazalište slavi 150 godina djelovanja i ono što sigrno znam obilježavanje će potrajati nekoliko dana-zaključuje Željka Bulić Petrović.

04. listopad 2024 19:26