StoryEditorOCM
NeretvaNa Neretvu misečina pala|

ZDRAVKO OBRADOVIĆ POZIVA METKOVCE Dođite na Trg pozdravite folkloraše

Piše D.V.
14. listopada 2021. - 22:58
image

Foto: Denis Jerkovic/CROPIX
HANZA MEDIA
Više od 40 folklornih skupina iz šest europskih država boravilo je u Metkoviću u svibnju 2019. godine. Svoja folklorna umijeća, narodne nošnje te kulturnu baštinu skupine su pokazale na 35. Smotri folklora ‘Na Neretvu misečina pala’.

Upravo je 35. Smotra folklora bila posebna po mnogočemu. Uz neke nove sadržaje u programu, Smotru je obilježila i promjena u službenome nazivu. Naime, tendencija KUD-a Metković, organizatora Smotre, je kontinuirano je podizati na višu i kvalitetniju razinu. Tako je od te godine jedna od najvećih i najstarijih kulturnih manifestacija u DNŽ nazvana Smotra folklora jadranske Hrvatske ‘Na Neretvu misečina pala’. Organizatori su tada imali jasan cilj – željeli su da metkovska Smotra postane Smotra Jadransko- jonske regije te povezuje zemlje koje joj pripadaju. Na Smotri 2019. tako su sudjelovale skupine iz nekih od tih zemalja, a organizacijski dvojac, prof. Vidoslav Bagur i Zdravko Obradović, već su po završetku manifestacije počeli razmišljati o idućoj, 36. Smotri koja se trebala održati tradicionalno, u svibnju 2020. godine. Međutim, nitko tada nije mogao niti zamisliti da će već za nekoliko mjeseci svijet promijeniti pandemija koronavirusa te da ćemo u folklornim nastupima moći uživati tek dvije i pol godine kasnije – u listopadu 2021. Ovogodišnja, 36. Smotra folklora jadranske Hrvatske ‘Na Neretvu misečina pala’ održava se ovoga vikenda. Gradski portal Metković, donosi razgovor s organizacijskim tajnikom Zdravkom Obradovićem, ujedno i tajnikom KUD-a Metković.

image
Zdravko Obradović, tajnik KUD-a Metković
foto: www.metkovic.hr

Posljednje veliko okupljanje folkloraša u našemu gradu održano je u svibnju 2019. godine. Zbog pandemije koronavirusa 36. Smotra folkora jadranske Hrvatske ‘Na Neretvu misečina pala’ održava se tek sada u listopadu 2021. Svim građanima Metkovića nedostajali su folkloraši, ali kako je vama iz KUD-a Metković ‘palo’ neodržavanje Smotre?

- Zadnje naše veliko okupljanje bilo je na 35. Smotri folklora u svibnju 2019. godine. Mi smo već tada počeli razmišljati o 36. Smotri te odredili datume. Društva su vježbala, baš kao i naše, ali već za zimu 2019. svjetski mediji su počeli nagovještavat da dolazi jedna velika pandemije. Ušli smo u 2020. godinu i nitko tada još nije znao što nas čeka. U 2020. posljednje probe odradili smo početkom ožujka, a zadnje okupljanje bio je odlazak u Šibenik na promociju filma u kojem su sudjelovale naše veteranke. To je bilo 12. ožujka i nakon pola putovanja javili su nam da je promocija otkazana te da se moramo vratiti kući. To je bio znak da se nešto događa. Iz dana u dan mjere su postajale sve strože i postalo nam je jasno da Smotre neće biti. Ipak, u svibnju smo se odlučili simbolično pojaviti na Trgu i otpjevati našu himnu, a tada smo bili mišljenja kako ćemo Smotru održati u ljetnim mjesecima. Zbog jednako lošega stanja po pitanju brojki novozaraženih, Smotra se ipak nije održala, ali naš simbolični nastup ponovili smo i u svibnju 2021. Osim na Trgu kralja Tomislava, otplesali smo i ispred Doma zdravlja Metković kako bi pružili potporu svim zdravstvenim djelatnicima iz Hrvatske koji su nesebično pomagali oboljelima. Napokon, sada u listopadu, nakon dvije i pol godine došlo je vrijeme da se Smotra održi.

image

Foto: Denis Jerkovic/CROPIX
HANZA MEDIA

Ovogodišnja, 36. Smotra folklora održat će se pod epidemioloških mjerama. Koliko će skupina nastupiti, odakle dolaze te kakav je program manifestacije?

- Poštujući mjere, nismo željeli masovno okupljanje. Zadržali smo se samo sa skupinama iz naše županije kojih će biti desetak. Naša DNŽ broji 26 folklornih skupina, međutim veliki broj KUD-ova još uvijek ne radi probe. Pa možemo reći da smo se i mi iz KUD-a Metković tek sada opustili te počeli vježbati prije 15-ak dana na Ljetnoj sceni GKS-a. Prije toga imali smo samo jednu skupinu koja nas je predstavljala na Festivalu djeteta u Šibeniku i oni su na neki način ‘probili led’. Mjere su i dalje oštre, međutim volja da održimo Smotru je jača i tako smo prilagodili ovogodišnji program. Započinjemo s našim poznatim ciljem njegovanja nematerijalnoga dobra i tradicijske baštine, odnosno s izložbom slika te predstavljanjem knjige o linđu. Izložba ‘Mati rodila, za linđa gojila’ te promocija folklorno-etnološke studije ‘Kolo, poskočica linđo’ održat će se u petak, 15. listopada u Galeriji GKS-a s početkom od 19 sati. U subotu je na Trgu kralja Tomislava nastup folklornih skupina, a Smotra završava u nedjelju, 17. listopada u crkvi sv. Ilije koncertom Marijanskih pučkih napjeva na kojem će sudjelovati skupine neretvanskoga kraja koje gravitiraju našim župama.

Pandemija koronavirusa te mjere koje su donesene u cilju zaštite zdravlja bitno su utjecale na kulturu kao djelatnost, a posebice na kulturni amaterizam. Znamo da kulturni amateri do prošloga ljeta nisu mogli održavati probe, niti nastupati. Također, 2019. godine javnosti ste predstavili vaš plan da manifestacija postane Smotra Jadransko-jonske regije. Koliko je pandemija utjecala za taj vaš plan?

image

Foto: Denis Jerkovic/CROPIX
HANZA MEDIA

- Tako je, pandemija je znatno utjecala na kulturni amaterizam. Kulturnom amaterizmu, a posebno folklornom bile su određene stroge mjere, što je normalno jer mi ne možemo poštivati distancu. Vrijeme od dvije godine je dugo razdoblje. Društva nisu mogla vježbati i to je utjecalo na kvalitetu u izvedbama. Za primjer, mi smo od izuzetno kvalitetne skupine prve postave s deset muškaraca ostali na dvojici jer su ostali otišli na studije, a nismo uspjeli pripremiti nove koje imamo u nižim skupinama. Također, pandemija je znatno utjecala i na naš plan da Smotra postane Smotra Jadransko-jonske regije. Iako smo mi 2019. godine imali sudionike iz tih zemalja, upravo je ta Jadransko-jonska zona bila jako izložena pandemiji. Te zemlje su iz dana u dan mijenjale i pooštravale svoje mjere, nije bilo nastupa, niti putovanja. Međutim, naš plan stoji i dalje. Mi iz KUD-a Metković nastojimo obučavati nove generacije kako bi one nastavile čuvati kulturnu baštinu. Protekli tjedan smo u našem gradu imali jednu lijepu radionicu starih plesova i napjeva kojoj je cilj bio osposobiti nove voditelje, a predavači prof. Ćaleta i prof. Bagur izvukli su dosta novih koreografija, tj. novih pjesama i plesnih elemenata koji odavno nisu bili postavljeni na scenu, a tiču se tradicijske baštine juga Hrvatske. Cilj te radionice i sličnih seminara je da se educiraju novi ljudi, a idući ćemo održati već na proljeće 2022.

image

Foto: Denis Jerkovic/CROPIX
HANZA MEDIA

Nadamo se da će se i iduća Smotra folklora održati s većih brojem sudionika koji će tradicionalno šetati našim gradom, ali predivni prizori očekuju nas zasigurno i ovoga vikenda. Možete pozvati naše sugrađane da dođu podržati folkloraše u njihovim nastupima.

- Pozivamo sve one koji to žele da nakon skoro dvije i pol godine dođu Trg kralja Tomislava i pozdrave folkloraše. Svmi skupinama je najljepše kad dobiju pljesak od ljudi koji se nađu na Trgu. Nadamo se da će nas poslužiti lijepo vrijeme, poštovat ćemo sve epidemiološke mjere i distancu te uživati u folklornim nastupima i narodnim nošnjama. Pandemija koronavirusa jednom će doći svome kraju, ali ono što nikada neće proći je kulturni amaterizam, posebice folklorni koji čuva i njeguje tu vrstu kulturne baštine. Dosta je toga sačuvano, a doći će nove snage koje će našu tradiciju nastaviti čuvati i dalje.

24. travanj 2024 14:52