StoryEditorOCM
NeretvaDirektorica TZ Opuzen Magdalena Krvavac o sezoni

Više nismo usputna destinacija između Splita i Dubrovnika!

Piše Anđelka Kelava
19. srpnja 2024. - 11:21

U tijeku je kulturna manifestacija ‘Opuzensko lito’, kakav je ovogodišnji program i na kakav je interes naišao?

Manifestacijski program “Opuzensko lito 2024” započeo je 29.06. i trajat će sve do 19.08.2024. Sam program broji 38 manifestacija, a sufinanciran je sredstvima iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent u 2024. putem javnog poziva regionalne turističke zajednice u iznosu od 18.610,00 EUR. Jedan dio programa je iza nas, te je održano 10. izdanje “Street Art Festival - Zen Opuzen”, nekoliko glazbenih nastupa poput koncerta klape Iskon i klape Šufit, dječji glazbeni festival “Zvjezdice pod zvijezdama”, prvi svečani koncert novoosnovanog Kulturno-umjetničkog društva “Sveti Stipan” Opuzen. Osim bogatog glazbenog repertoara, za najmlađe svakog ponedjeljka tijekom srpnja na sceni gradskog parka održava se ljetno kino na otvorenom, svakog utorka lutkarski mjuzikli i veliki magični show pod nazivom “Svijet čarolije”. Pred nama su još sportske i gastronomske manifestacije, predstave, tradicionalne manifestacije poput XXII Neretvanske brudetijade, 31. Melodije hrvatskog juga, blagdan Sv. Stjepana Prvomučenika i dan Grada Opuzena kada će nas zabavljati Matko i Brane, brzinske utrke za startnu poziciju 27. Maratona lađa na Neretvi, XI. Maraton lađarica. Dosadašnji dio programa naišao je na veliki interes ne samo od lokalnog stanovništva nego i od gostiju koji borave na području doline Neretve. Svi detalji o nadolazećim manifestacijama mogu se pratiti putem službenih stranica Grada Opuzena i Turističke zajednice Grada Opuzena te putem naših društvenih mreža.

image

Magdalena Krvavac, direktorica Turističke zajednice Opuzena

Ante Šunjić/

Koliko ova kulturna manifestacija doprinosi promidžbi Opuzena i koliko se to očituje u povećanju turističkih brojki.

“Opuzensko lito” ove godine broji 35 godina svog postojanja. Iz godine u godinu ulažemo velike napore za održavanje već postavljenog standarda, te nadograđujemo program inovativnim idejama kako bi Opuzen pozicionirali kao atraktivnu i prepoznatljivu turističku destinaciju u dolini Neretve. Manifestacijski program “Opuzensko lito” samo je jedan dio turističke ponude. Iako je ljetna sezona ključna za sva obalna područja, od 2022., odnosno od mog imenovanja uvedene su i brojne druge manifestacije tijekom cijele godine. Jedna od njih je i program “Jesen u Mistu” za kojeg je odobreno 10.235,50 EUR iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent u 2024. Manifestacijski programi izvan ljetne sezone imaju za cilj pozicionirati Opuzen kao cjelogodišnju turističku destinaciju. Sukladno turističkim pokazateljima i statističkim rezultatima iz sustava eVisitor u 2023. u odnosu na 2022. godinu broj noćenja povećao se za 22,08 posto, dok se broj dolazaka povećao za 24,01 posto.

image

Broj noćenja u Opuzenu stalno se povećava

Denis Jerkovic/Cropix/Cropix

Kako ocjenjujete ovogodišnju turističku sezonu na području Opuzena?

Prema podacima iz sustava eVisitor, od 1. siječnja do 15. srpnja u odnosu na isto razdoblje 2023. godine ostvareno je 56,3 posto više dolazaka i 22,3 posto više noćenja. Trenutno ostvareni turistički rezultati su izvrsni. Važno je za napomenuti kako se lokalno stanovništvo sve više okreće turizmu, broj smještajnih kapaciteta je znatno povećan u odnosu na prošlu godinu, a gastronomska turistička ponuda dodatno je obogaćena otvaranjem još jednog restorana i slastičarne u centru Opuzena.

Kakva su vam predviđanja za cjelokupnu sezonu?

Ako je suditi po dosadašnjim turističkim pokazateljima i službenoj statistici, očekujem da će 2024. biti izvrsna turistička godina za Opuzen, te će nadmašiti sve prethodne godine. Ipak, treba pričekati kraj godine i ponovno sagledati turističke pokazatelje.

Ciljana destinacija

Koliko je Pelješki most koji je približio Dubrovnik Opuzenu utjecao na turizam u vašem mjestu?

Pelješki most je značajno utjecao na razvoj turizma u Opuzenu. Opuzen više nije samo “usputna” destinacija između Splita i Dubrovnika nego je postao ciljana destinacija kako stranim gostima koji borave na području Dubrovnika, tako i domaćim gostima s područja Pelješca. Prosjek boravka gostiju u Opuzenu tijekom prošle godine iznosio je prosječno u danima 7,6. Osim toga, od 2022. na području Opuzena evidentirano je povećanje kruzing turizma. Tijekom prošle godine na opuzensku rivu ulovilo je 30 mini kruzera, dok je za ovu godinu predviđeno uplovljavanje 35 mini kruzera.

 

 

18. rujan 2024 15:56