StoryEditorOCM
NeretvaTUŽNA VIJEST

Preminuo Dario Bojić koji je u veličanstvenoj akciji oslobođenja prve neprijateljske vojarne u Hrvatskoj rekao povijesne rečenice: „Ovdje Hrvatska vojska. Predajte se“

Piše ANTE ŠUNJIĆ
11. ožujka 2024. - 16:53

Iznenada je preminuo Dario Bojić, djelatnik splitskoga Brodospasa, koji je stanovnicima Ploča ostao u nezaboravnom sjećanju.

Naime, u veličanstvenoj akciji „Zelena tabla – Mala Bara“ u Pločama je 14. rujna 1991. godine osvojena prva neprijateljska vojarna u Hrvatskoj i zaplijenjene ogromne količine naoružanja i vojne opreme koje su distribuirane na bojišta diljem Hrvatske.

U akciji, a tih se dana u pločanskome akvatoriju odigrala i prva pomorska bitka u Domovinskome ratu, na hrvatskoj strani sudjelovala su dva remorkera, Kastor i Trudbenik. Zapovjednik Kastora bio je Dario Bojić koji je pozvao neprijatelje na predaju riječima: „Ovdje Hrvatska vojska. Predajte se“.

Drugim remorkerom zapovijedao je njegov kolega Pero Macan, koji se prisjetio tih povijesnih trenutaka. „Pripremali smo se za akciju, na svakom je trajektu bilo po osam pripadnika ZNG-a, imali smo nešto naoružanja, uglavnom stare „tandžare“. Prije akcije, Dario mi je u šali rekao da će nakon mene, ako stvari krenu po zlu, ipak netko ostati, aludirajući na činjenicu da sam bio oženjen i otac dvoje djece, dok je on tada bio momak. Da, upravo je Dario izgovorio te povijesne riječi i pozvao neprijatelja na predaju. Bio je hrabar čovjek i u akciju je išao čista srca. Tijekom bitke moj je remorker pogođen nekoliko puta i dva su gardista bila ranjena. Nakon završetka Domovinskog rata nastavili smo obavljati svoje poslove, Darijo je često bio u Pločama. Tu su ga ljudi poznavali i voljeli. Bio je krasan čovjek, pomalo boemski tip sa veliko dušom i srcem. Rano je ostao bez oca, nije mu bilo lako u životu. Kasnije je brinuo o majci, skrbio o sestri i njenoj obitelji. Rijetko se rađaju takvi ljudi“, rekao nam je Pero Macan, koji nije skrivao tugu.

Dario je rođen u Drveniku Malom, a živio je u Splitu. Iza njega su ostali supruga i dvije kćerke.

17. lipanj 2024 09:04