StoryEditorOCM
NeretvaUSPJEŠAN PROJEKT

Osnovna škola Opuzen dobitnica certifikata europske mreže Plavih škola

Piše Ante Šunjić
21. lipnja 2024. - 17:34

 

Europska plava škola donosi ocean u učionicu. To je škola koja kroz projektno učenje uključuje učenike u teme vezane uz more i pomorstvo kako bi stvorili svijest i osjećaj odgovornosti za naš ocean.

Glavni ciljevi programa Europske plave škole su stvaranje društva koje je više pismeno o oceanima u kojem škole postaju pokretači promjena i održivosti, izgradnja mostova između stručnjaka za oceane i škola i postavljanje mreže na kojoj nastavnici mogu razmjenjivati iskustva i surađivati s drugim školama, nacionalno i međunarodno

Na putu da OŠ Opuzen postane Plava škola osmišljen je projekt Threatened and endangered marine species u sklopu tečaja Bring The Ocean into Your School koji se provodio na platformi European Schoolnet Academy. Autorica projekta je učiteljica Ivana Bašić, izvrsna savjetnica.

Cilj projekta je razvijati kod djece oceansku pismenost te senzibilizirati djecu prema okolišu i održivom razvoju i potaknuti njihovo kreativno izražavanje na temu mora. Posebni cilj projekta je upoznati zaštićene i ugrožene vrste u akvatoriju Jadranskog mora te istražiti uzroke i posljedice klimatskih promjena na izumiranje morskih vrsta i staništa, posebno mediteranskog endema Plemenite periske koja je krajem 2019. godine dospjela na Crveni popis ugroženih vrsta. Jadransko more jedno je od značajnih mediteranskih središta morske raznolikosti i jedinstveno je područje ekološke mreže Natura 2000 s visokom koncentracijom ugroženih i zaštićenih vrsta.

Trajanje projekta, čiji je autor i koordinator Ivana Bašić, je od 15. siječnja2024. do 14. lipnja 2024. Sudionici su učitelji Josipa Odak Filipović i Ante Čubranić, a razredni odjeli koji su sudjelovali u projektu: 3.B i 7.A

Da bi se postalo Europskom plavom školom i pridružilo se Mreži europskih plavih škola svaka je škola morala pronaći Plavi izazov – temu koja je primjerena učenicima te zajedničkim snagama osmisliti projekt poštujući pet obaveznih kriterija: Razviti projekt s međusobno povezanim aktivnostima, Navesti rezultate projekta, Uključiti sve učenike,Surađivati s lokalnom zajednicom i Javno predstaviti projekt.

Projektne aktivnosti su se odvijale tijekom čitavog drugog polugodište u korelaciji s nastavnim predmetima Priroda i društvo, TZK te međupredmetnom temom Održivi razvoj bile su: Istraživanje o moru i zaštićenim morskim vrstama, suradnja s Institutom za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, suradnja s Veterinarskim institutom iz Zagreba, suradnja s Javnom ustavom za očuvanje biljnog i životinjskog svijeta Dubrovačko – neretvanske županije, edukacije, kreativne radionice, obilježavanje ekoloških datuma, Plava čistka, Zaronimo zajedno i izložba dječjih radova

Radeći na projektu ostvarena je suradnja s visokim državnim i lokalnim institucijama pa tako i s Institutom za oceanografiju i ribarstvo iz Splita. Radionicu u OŠ Opuzen održala je dr.sc. Daria Ezgeta Balić kroz koju je približila procese koji se odvijaju u moru i podijelila razne zanimljivosti iz morskog svijeta. Nakon zanimljivog i interaktivnog predavanja o moru i stanovnicima mora, ali i o njegovim problemima poput zagađenja i pretjeranog izlova, učenici su imali priliku mikroskopom promatrati zooplankton i školjkaše iz Jadranskog mora.

Na Svjetski dan vlažnih (močvarnih) staništa učenici su se upoznali s važnosti, ugrozama i koristima vlažnih staništa i vrstama koje žive u njima. Edukaciju su održale djelatnice iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Prigodno na Dan planeta Zemlje, održane su edukacije koje su provodile stručne osobe. S Hrvatskog veterinarskog instituta iz Zagreba dr. sc. Željko Mihaljević te izv. prof. Ana Bratoš Cetinić sa Sveučilišta u Dubrovniku. Učenici 3.b razreda OŠ Opuzen i učenici područne škole iz Blaca imali su priliku čuti sve o plemenitoj perisci i važnosti njene zaštite, o zagađenju mora i očuvanju okoliša.

Također, upoznati su i s ronilačkom opremom i o eko akcijama koje vrijedni ronioci provode duž cijele jadranske obale. Edukaciju o ronjenju održala je instruktorica ronjenja dr. Jelena Soldo iz ERK Luet.

U sklopu projekta održala se eko akcija Plava čistka na ušću rijeke Neretve u more. U eko akciji sudjelovali su učenici 3.b i 7.a razreda u pratnji učitelja Ivane Bašić, Josipe Odak Filipović i Ante Čubranića. Eko akcija se odvijala uz suradnju s ERK Leut. Dok su učenici sakupljali otpad po obali ronioci su pristupili akciji čišćenja podmorja. Zajedničkim snagama dali su svoj doprinos u očuvanju Jadranskog mora i morskih vrsta.

Uz ostale projektne aktivnosti učenici su unaprijedili znanje o oceanskoj pismenosti te razvijali osjećaj odgovornosti prema našem zajedničkom planetu. Učenici i učitelji su unaprijedili „plava“ znanja, vještine i kompetencije u području zaštite obale, mora, klime, biološke raznolikosti i održivosti oceanskih - morskih ekosustava.

Tekst i slike:

21. lipanj 2024 17:35