StoryEditorOCM
Neretvaradost učenja

Ona je najinovativnija hrvatska učiteljica, svi je vole: "Želim motivirati učenike da radosno uče i razvijaju svoja znanja i sposobnosti "

Piše Stanislav Soldo
8. travnja 2022. - 18:56

Učiteljica iz Osnovne škole Stjepana Radića u Metkoviću, Marijana Curić nastavila je nizati zapažene uspjehe u odgojno obrazovnom radu. Ova učiteljica s dvadesetčetverogodišnjim radnim iskustvom nagrađena je dvjema prestižnim globalnim nagradama za postignuća u području obrazovanja koja dodjeljuje globalna obrazovna agencija AKS Education Awards iz Indije. U listopadu 2021. dobila je nagradu Global Teacher Award za koju je dodjela upriličena virtualnim putem. Osim toga dobila je i nagradu "Inovativni učitelj godine – Hrvatska", koja se dodjeljuje u okviru nagrada Global Education Awards u kategoriji Izvrsnost u poučavanju, individualnom nominacijom.

image

Marijana Curić sa prestižnom nagradom za najinovativniju učiteljicu

privatni album

Dodjela nagrada održana je na svjetskoj konferenciji 20. ožujka 2022.u Dubaiju, UAE. Upriličena je za sto najizvrsnijih učitelja svijeta a među nominiranima našla se i Marijana Curić, kojoj je tom prigodom dodijeljen mi i prestižni status ambasadora AKS Education kao poticaj daljnje, odgojno obrazovnom radu. Tijekom boravka u Dubaiju primio je i naš generalni konzul Jasmin Devlić.

- U nominaciji za ovu nagradu dobila sam podršku šire zajednice u obliku motivacijskih pisama kojima se svjedoči o doprinosu zajednici u kojoj djelujem. S učenicima volim provoditi projektnu nastavu te kao učiteljica razredne nastave radim na više područja jer imamo više predmetnih kurikuluma i kurikulume međupredmetnih tema. Osmišljavanjem aktivnosti želim motivirati učenike da im rad bude zanimljiv, da radosno uče i da razvijaju svoja znanja, vještine i sposobnosti-otkriva nam učiteljica Marijana koja je i autorica i suautorica više eTwinning međunarodnih projekata koji su nagrađeni nacionalnim i europskim oznakama kvalitete.

image

Dodjela nagrade u Dubaiju

Među njima su: Nature doesn't produce waste, Pjesme, igre i plesovi – od tradicijskog do suvremenog, Ljekovito bilje moga zavičaja, Matematika ujedinjuje i Detektivi kulturne baštine. Projekti sadrže mnoštvo aktivnosti kroz koje učenici na zabavan način uče sadržaje predviđene kurikulumima.

- Za edukaciju učenika u projektu Nature doesn't produce waste izabrala sam kratke videomaterijale s Youtuba i slikovnice prema kojima su učenici izrađivali pitanja za kvizove. Izradili su kolažna pisma, postere, umne mape, sudjelovali su u akcijama čišćenja okoliša, videokonferencijama, chat room, pisali su poeziju, uzgajali biljke itd., a zainteresirani učenici su koristili i web alate i postavljali svoje radove na TwinSpace. S ostalim sudionicima projekta izradili smo ekološki rječnik te napravili virtualne izložbe radova. Kroz projekt Pjesme, igre i plesovi – od tradicijskog do suvremenog, učenici su upoznali različite žanrove glazbe, izražavali se glasom, crtežom, pokretom; svirali su, igrali se tradicijskih i suvremenih igara, intervjuirali su svoje ukućane o igrama kojih su se oni igrali u djetinjstvu i istraživali su povijesnu povezanost, uspoređivali su sličnosti i razlike s današnjim igrama...-prepričava nam nagrađena učiteljica aktivnosti koje provodi sa svojim učenicima.

image

Prestižne nagrade

Izradili su svoje instrumente i zajedno s učiteljicom osmislili su himnu svog razreda. Učili su jedni od drugih te su na taj način upoznali europsku kulturnu baštinu. Organizirala sam međunarodni online festival pjesama, igara i plesova u kojem je sudjelovalo više učitelja iz desetak zemalja s oko stotinjak učenika tijekom kojeg su i moji učenici i učenici neretvanskih škola predstavili dio naše tradicije, a isto sam napravila i u suradnji s lokalnom zajednicom na Ljetnoj sceni u Metkoviću.

Kreativnosti u razredu Marijane Curić posljednje dvije godine ograničavala je pandemija Covida-19.

- Puno zajedništva i veselja u proteklom COVID vremenu zasigurno je dobro došlo malim prvašima da se u školi dobro osjećaju. U projektu Ljekovito bilje zavičaja istražili smo o zavičajnim biljkama i njihovoj ljekovitosti, primjeni i izgledu. Pripremali smo čaj u školskoj kuhinji i učili kako se suši bilje. Pronašli smo i umjetnička djela koja prikazuju ljekovito bilje našeg zavičaja. Izradili sam e-knjigu o našim razrednim aktivnostima. Trenutni projekti vezani za kulturnu baštinu i matematiku, jednim dijelom provode se tijekom izvannastavne aktivnosti Novinarske skupine i tijekom dodatne nastave Matematike, a u ostalim aktivnostima sudjeluje cijeli razred. Aktivnosti se integriraju kroz više predmeta i usklađene su s ishodima predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema. Obuhvaćaju istraživanja pretraživanjem internetskih stranica, bilježenje podataka, izdvajanje bitnih informacija, čitanje, prijenos teksta u digitalni oblik, uporabu web 2.0 alata i Power Pointa, razne radionice, suradničko učenje, vršnjačko vrednovanje.

image

Najučiteljicu je primio i gradonačelnik Metkovića, Dalibor MIlan

 

Kroz ovogodišnji projekt Matematika ujedinjuje drugaši uživaju u veselim zanimljivim aktivnostima koje se događaju i u učionici i na otvorenom. Marijana Curić sa svojim učenicima aktivna je u društvenoj zajednici gdje se posebno ističe višegodišnja suradnja s Arheološkim muzejom Narona. Učenici su tako sudjelovali na više radionica čiji su sadržaji integrirani u nastavu.

Učenici su sudjelovali u radionicama s forenzičarima, a prethodno su učenici Novinarske skupine pripremili pitanja te su intervjuirali forenzičare. Tijekom nastave napravili smo pokus "otisak prsta", obradili cjelinu ljudsko tijelo te na taj način došli pripremljeni za jednu takvu izvanučioničku nastavu. Smatram ovakav rad učinkovitim poticajnim za otkrivanje i razvijanje talenata, reći će naša sugovornica. Tijekom dvadesetčetverogodišnjeg rada više godina sam vodila i Plesnu skupinu i učenike poučavala tradicijske pjesme i plesove koje sam i sama naučila u folkloru. Škola je sašila dio narodne nošnje u kojoj su učenici više puta nastupali na školskim priredbama. Moj hobi je klapsko pjevanje koje me posebno veseli. Vrijeme provedeno u pjesmi za mene je način odmaranja I skupljanja pozitivne energije. Svoja znanja i ljubav prenosim učenicima. S njima gradim prijateljstvo. I nakon što ih prestanem učiti i dalje se družimo. Navrate u moju učionicu, dođu k meni kući, a ljeti ponekad idemo zajedno na more. Vjerujem da će tako biti i ubuduće i da će me njihovi zagrljaji i vesele oči i dalje susretati-zaključuje Marijana Curić.

image

Bivši i sadašnji učenici nagrađene učiteljice Marijane sa ravnateljicom škole, Boženom Nikoletić

29. lipanj 2024 08:53