StoryEditorOCM
NeretvaSigurnost maratona

Nakon lanjske havarije na Neretvi, lađare mogu pratiti samo brodice sa dozvolom, vodenim skuterima zabranjena plovidba

Piše Stanislav Soldo
28. srpnja 2023. - 08:07

Puno je sigurnosnih pitanja oko Maratona lađa, na kojem uz 350 lađara koji veslaju sudjeluje još više tisuća ljudi na vodi i na kopnu. Problem nastaje na trasi maratona kada stotine većih i manjih plovila ponesenih adrenalinom krene za lađarima. Veći brodovi uzburkaju Neretvu stvore se veliki valovi pa se često zna dogoditi da se nedugo nakon starta potope lađarske ekipe. Ali lađari su vješti i uigrani oni se vrlo brzo vrate u pogon i nastave natjecanje. Međutim prošle godine se dogodio sudar plovila koji su prate maraton i prava je sreća da nitko nije stradao.

Podsjetimo, kod Komina su se sudarila dva plovila, brodica registrirana u Pločama podletjela je pod veliki zapovjedni brod Nada, koji je prevozio uzvanike na Maratonu lađa.

Na sastanku organizacijskog odbora Maratona lađa kojim je presjedao župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić uz predstavnike gradova Metkovića, Opuzena i Ploča te Lučke kapetanije i policije. Između svih organizacijskih aktivnosti ove godine kao i ubuduće stavljen je akcent na sigurnost svih sudionika Maratona lađa, kako veslača tako i pratećih brodova. Udruga lađara Neretve radi naše i sigurnosti svih natjecatelja i sudionika ove godine ide u smjeru podizanja sigurnosti na jedan veći nivo sve u svrhu da se veslačima omoguće što regularniji uvjeti za nastup, a pratiteljima u brodicama sigurno praćenje uz poštivanje pravila. Iz udruge lađara napominju da je za dane 10.08.2023 kada je Maraton lađarica te za 12.08.2023 zabrana plovidbe svim plovilima rijekom Neretvom izuzev plovila koje dobiju dozvolu udruge lađara Neretve. Stoga mole sve zainteresirane da se jave udruzi lađara Neretve kako bi dobili dopuštenje za praćenje Maratona.

Dakle, brodovima, brodicama, jahtama, čamcima i drugim plovilima neće biti dopuštena plovidba Neretvom osim uz odobrenje udruge lađara. Vodenim skuterima (plovilima na vodomlazni pogon) neće se izdavati akreditacije za plovidbu Neretvom i praćenje maratona.

Naglašeno je da sva plovila moraju biti uredno registrirana i opremljena sukladno Pravilniku o brodicama, čamcima i jahtama te se posebno upozorava zapovjednike tih brodica da broj članova posade i putnika bude u okviru propisanog broja. Zapovjednici su obvezni tijekom praćenja maratona postupati po uputama organizatora 26. Maratona lađa na način da ne ometaju natjecatelje, stoji u obavijesti koju zajednički potpisuju predsjednik udruge lađara Neretve, Luka Oršulić i lučki kapetan Lučke kapetanije Ploče, Joško Nikolić.

05. svibanj 2024 20:44