StoryEditorOCM
Neretvado kada ovako ?

Mještani Krvavca u strahu: vlakovi jure, a rampe nema, samo je pitanje dana kada će se dogoditi tragedija

Piše Stanislav Soldo
17. rujna 2023. - 08:00

U naselju Krvavac, općina Kula Norinska dva su nezaštićena željeznička prijelaza. Lokalna cesta i željeznička pruga križaju se u samom središtu mjesta. Unatoč brojnim apelima lokalnih stanovnika brklja nikada nije postavljena premda se dogodilo više nesreća sa smrtnim ishodom. Osim što je pružni prijelaz nezaštićen stanovnici Krvavca se žale da teretni vlakovi prebrzo voze što ovaj prijelaz čini još opasnijim.

Još prije dvadeset godina HŽ je obećavao da će se urediti željeznički prijelazi u Krvavcu u sklopu rekonstrukcije željezničke pruge Ploče-Metković, no to se nije dogodilo. U međuvremenu je bilo nekoliko teških prometnih nesreća. Izdvajamo da je 2004 godine poginula vozač osobnog automobila na kojega je naletio vlak, 2011 godine teretni vlak je naletio na osobni automobil vozačica je na svu sreću prošla sa tjelesnim ozljedama.

- Općina Kula Norinska je do sada imala nekoliko tematskih sjednica ali dopisi i sastanci sa Upravom HŽ-a nikad nisu urodili plodom. Naime, njihov odgovor je bio da ta kategorija ceste (lokalna-nerazvrstana) ima zvučnu i svjetlosnu signalizaciju i po njihovom pravilniku je zadovoljena forma. Uzalud je bio naš apel da školska djeca tu prelaze svakodnevno, da je na tom prijelazu stradalo nekoliko ljudi, da je preglednost katastrofalna.... jednostavno nije se iznašla mogućnost za postavljanje polubranika.

S tim u vezi Općina je iznašla sredstva te je asfaltirala cestu od Krvavca do Kule Norinske te izgradila nogostup za djecu koja idu pješice u školu u Kulu Norinsku, a sve sa ciljem da nitko ne mora prelaziti preko tih prijelaza.

Općina će također ponovo tražiti sastanak po pitanju brzine kretanja vlakova i mogućnost njihovog nadzora, te prijevoza rasutog tereta kroz naselja, kazao je načelnik Kule Norinske, Nikola Krstičević. 

27. travanj 2024 00:47