StoryEditorOCM
NeretvaOGORČENI PLOČANI|

IZ LUČKIH STANOVA PORUČUJU: Dok smo mi ratovali, stanove ste 1994. prodavali za 20 do 40 tisuća kuna na 200 rata, a od nas tražite 60 tisuća eura!

Piše Ante Šunjić
17. prosinca 2020. - 12:12
- Ova ponuda je sramotno i nehumano ruganje u lice ljudima koji su čitav životni vijek proveli u Luci Ploče, ljudima koji su izigrani od strane bivše Uprave na čelu s Ivicom Pavlovićem, a sad to pokušava učiniti i aktualna Uprava - istaknulo je dvadesetak podstanara u lučkim stanovima na Trgu kralja Tomislava u Pločama, organiziranih u istoimenu udrugu, reagirajući na ponudu za otkup stanova od Luke Ploče d.d., čime drama oko stanova izgrađenih početkom i sredinom devedesetih godina prošloga stoljeća dostiže vrhunac.

image
Lučka zgrada na Trgu Kralja Tomislava u Pločama
Ante Šunjić

 

Vrijednost utvrdio sudski vještak


Naime, polovicom studenoga ove godine Nadzorni odbor tvrtke donio je Odluku o prodaji stanova u vlasništvu dioničkog društva Luka Ploče d.d., kojom je odlučeno da će prvotno biti ponuđeni na otkup dosadašnjim korisnicima. Pri tome ponuđen im je izbor da stanove u kojima žive plate jednokratno uz odobreni popust od deset posto ili obročno, uz plaćanje pune cijene, na rok od pet godina. U Luci su ustvrdili da je cijena stanova definirana na temelju procjene kojom je ovlašteni sudski vještak građevinske struke utvrdio tržišnu vrijednost svakog pojedinog stana, ovisno o starosti građevine, lokaciji i postojećem stanju, uz priznavanje troška investicijskih ulaganja.

Tako primjerice stan veličine oko 78 metara četvornih stoji nešto više od 59 tisuća eura ako se plaća jednokratno ili preko 65 tisuća eura uz obročno plaćanje na rok od pet godina. Korisnici stanova trebaju se o ponudi očitovati u roku od 30 dana, a dužnicima koji ne podmire dugovanja, stanovi se neće ponuditi na prodaju. Ta Odluka izazvala je bijes i ogorčenje stanara. Naglašavaju kako ponuda nije prihvatljiva jer nije po modelu prodaje stanova na kojima postoji stanarsko pravo, dakle uz povlaštenu cijenu prodaje uzimajući u obzir da je svim akterima ove priče to obećano još za vrijeme Domovinskoga rata. Zaboravlja se, kažu, da su među ovim ljudima i hrvatski branitelji koji su svoje vrijeme provedeno na ratištu itekako platili jer nisu imali prilike ni uvida u raspodjelu stanova kako se to mnogima osiguralo 1994. godine. Ističu kako su mnogi u to vrijeme stanove otkupljivali po cijeni između 20 i 40 tisuća kuna.

image
Lorita Ostojić i Branko Marević
Ante Šunjić


- Dobili su rješenja za vrijeme Domovinskoga rata, a članove naše udruge ostavili su s obećanjima, dok su itekako dobro bili upućeni u mijenjanje Zakona o prodaji stanova – ljuti su u Udruzi iz koje su nam predočili jedan ugovor iz kojeg je vidljivo da je cijena stana od šezdesetak 'kvadrata' oko 34 tisuće kuna, i to raspoređenih na više od 200 mjesečnih obroka od oko 167 kuna - Od nas je tražen i imovinski status, pa je i u tom smislu riječ o diskriminaciji onih lošega statusa. Povrijeđeno je naše pravo na dom, kao temeljno ljudsko pravo zaštićeno čl. 34 Ustava. Niste uzeli u obzir ni činjenicu da je riječ o osobama starije životne dobi, koje su u mirovini, većina lošeg zdravstvenog stanja i nisu kreditno sposobni- stoji u odgovoru Luci Ploče.
 

Od Luke Ploče dobili ključeve


Podsjetimo, prijepori oko lučkih stanova nastali su još u bivšoj državi kada su se izrađivale rang liste bodovanjem po raznim kriterijima, pa su stanarsko pravo dobivali oni koji su prvi na listi u skladu s brojem stanova. Nerijetko nije bilo tako, pa se događalo, kako kažu članovi Udruge, da stanarsko pravo, umjesto ljudi koji su bili među prvih deset, dobije osoba plasirana ispod 60. mjesta na listi.

Nakon gradnje stanova na Trgu kralja Tomislava, sadašnji stanari su, doduše samoinicijativno ušli u njih, očekujući povoljno rješenje o dodjeli stanarskog prava. No poslodavac im je, izvijestili su, službeno uručio ključeve a nakon toga i ugovore o najmu. U tim stanovima žive do današnjih dana očekujući povoljno rješenje, koje im je, kako tvrde, jamčila bivša Uprava Luka Ploče d.d. Dolaskom nove Uprave, poslani su im i novi ugovori o najmu za 2019. godinu s tri puta većom cijenom najma, umjesto dotadašnjih 8 kuna po metru četvornom tražilo se od njih da plaćaju 25 kuna po 'kvadratu', bez, istaknuli su, priznanja njihovih ulaganja u održavanje stanova, koja su, zbog proteka vremena, bila nužna.

image
Milena Dugandžić pokazuje u kakvom se stanju nalazi njezin stan
Ante Šunjić


Jedan od korisnika tvrdi da ima račune za gotovo 200 tisuća kuna potrošenih na stanarinu, pričuvu i održavanje stana tijekom proteklog razdoblja od 25 godina. Svi su odbili potpisati nove ugovore, a Luka Ploče d.d. im je tijekom cijele 2019. godine slala uplatnice po starim cijenama, koje su podmirivali. S obzirom na trenutačne pozicije dviju strana, teško je predvidjeti kako će se situacija razvijati. Korisnici stanova bezuspješno su kontaktirali DORH i USKOK.
Na rubu su psihičke izdržljivosti i tvrde da ništa ne žele besplatno nego samo platiti stanove po prihvatljivoj cijeni. Sada čekaju odgovor od Luke Ploče na njihov prijedlog da se,u međusobnoj suradnji, dogovore o uvjetima kupnje stanova i ističu kako su spremni braniti pravo na dom.
30. lipanj 2024 21:08