StoryEditorOCM
Korčula21. sjednica

Zasjedalo Gradsko vijeće Grada Korčule. Pročitajte najzanimljivije dijelove, bilo je čak i vrijeđanja...

Piše Dora Lozica
7. ožujka 2024. - 20:14

 

U srijedu 6. lipnja je u gradskoj vijećnici održana 21. sjednica Gradskog vijeća Korčule sa 17 točaka Dnevnog reda. Sjednica je trajala pet i pol sati sa samo jednom kraćom pauzom, gradske su institucije predale izvješća i programe, izglasane su važne odluke, a bilo je i vrijeđanja.

Aktualni sat

U aktualnom satu postavljeno je pitanje o spornim borovima na Puntinu vijećnika MOST-a Silvana Kapora o kojem smo pisali OVDJE. Gradonačelnica Nika Silić Maroević otkrila je trenutnu fazu projekta izgradnje POS stanova, trenutno se projektira pristupna cesta. U drugom krugu vijećnik Kapor postavio je za oporbu vrlo nezgodno pitanje o projektu uređenja Šetališta Tina Ujevića. Tražio je od gradonačelnice detalje o mogućem sukobu interesa budući da je stručni nadzor vršila tvrtka Alfa konzalting d.o.o. iz Korčule čiji je vlasnik trenutni vijećnik HDZ-a Kristo Cebalo i to za vrijeme mandata gradonačelnika Andrije Fabrisa, trenutnog vijećnika iste stranke. Gradonačelnica je najavila pismeni odgovor.

Potom je vijećnik SDP-a Tonči Žuvela postavio gradonačelnici pitanje o detaljima novog sistema gospodarenja otpadom u Gradu Korčuli te je izrazio svoje negodovanje što Korčula još uvijek nema reciklažno dvorište, dio otpada za recikliranje odlaže na Kokojevici što prilično i plaća ističući da je za taj propust odgovorna bivša vlast.

Vijećnik HDZ-a Andrija Fabris za čije vladavine se nije izgradilo reciklažno dvorište otvorio je polemiku, istaknula je gradonačelnica, u prepoznatljivom stilu - uvredama. Direktno je uvrijedio starijeg kolegu vijećnika Žuvelu navodeći kako je među najstarijim vijećnicima pa ga ne služi najbolje pamćenje. Iako je uvrijedio Žuvelu, za što se kasnije nekoliko puta ispričao, odmah je u sljedećoj rečenici napravio lapsus linguae. Pitao je gdje je bilo planirano reciklažno dvorište kad je donesen Urbanistički plan uređenja (UPU) za Česvinicu. Odgovarajući, gradonačelnica nije birala riječi.

„Mislite UPU za Lokvu, ne za Česvinicu, bili ste bezobrazni i to vam se odmah vratilo. Ovo je Gradsko vijeće donijelo odluku o izradi UPU Lokva pa smo kupili zemljište za reciklažno dvorište. Međutim, sjećam se vrlo dobro vaših HDZ-ovskih zastrašivanja kad se reciklažno dvorište trebalo izgraditi na Česvinici, sjećam se koje ste taktike koristili i kako ste interese grada stavili po strani. Stoga, nemojte suvišno govoriti. Činjenica je da smo u renti za reciklažu papira, ne trebamo se toga sramit. Neke ste stvari napravili dobro, neke niste. Ovu niste“, odgovorila je gradonačelnica vijećniku Fabrisu.

Uslijedili su izvještaji o radu i financijski izvještaji gradskih institucija za prošlu godinu te programi rada za 2024. godinu.

Centar za kulturu Korčula

Promjenom vlasti Korčulani primjećuju veliki iskorak u radu Centra za kulturu Korčula. Ravnateljica Lana Filippi Brkić prezentirala je sažeto, ali sadržajno, jezgrovito i dinamično izvješće o radu za prošlu godinu u kojoj je Centar za kulturu proslavio 20. rođendan. Brojke govore same za sebe, samo u prošloj godini organizirali su gotovo 500 događanja u samostalnoj organizaciji ili u suradnji, obnovili su multifunkcionalnu dvoranu koja je dala prostora, u prenesenom i doslovnom značenju, brojnim novim programima. Kino sala i mala dvorana koristili su se više od tisuću sati, a Centar je posjetilo gotovo 25 tisuća ljudi. Cjeloviti izvještaj o radu na više od sto stranica kao i plan rada za tekuću godinu mogu se pronaći na mrežnim stranicama Centra, vijeće je dokumente prihvatilo jednoglasno, a ravnateljici su upućene čestitke i pohvale od strane gradonačelnice i vijećnika. Gradonačelnica je istaknula kako je posebno veseli najava uređenja kino sale, trenutno se traže natječaji za prijavu projekta.

Gradska knjižnica Ivan Vidali

Korčulani su već navikli na fantastična izvješća o radu Gradske knjižnice koje profesionalno i ugodno iznosi ravnateljica Milojka Skokandić podižući ljestvicu svake godine sve više, ne samo za knjižnicu, već i druge gradske institucije, a posljednja sjednica nije bila iznimka. Iza korčulanske Gradske knjižnice jedna je od najuspješnijih godina u povijesti, brojke koje je ravnateljica prezentirala svjedoče povećanju od gotovo 50 posto u svim segmentima, aktivnosti, projekte, programe i radionice koje svakodnevno provode teško je i pratiti. Novi, uređeni prostori, kako je istaknuo vijećnik Fabris, djelatnicama je raširio krila pa je knjižnica danas središte kulturnih i društvenih događanja svih generacija. Izvješće kao i program rada za 2024. godinu prihvaćeni su jednoglasno, a gradonačelnica je istaknula da građani svake godine od knjižnice očekuju sve više, a djelatnice na čelu s ravnateljicom svake godine uspijevaju pozitivno iznenaditi.

Dječji vrtić Korčula

Izvješće o radu za dvije prošle pedagoške godine te godišnji plan i program rada za 2024. godinu prezentirala je nova ravnateljica Ingrid Marelić. Iako se u ovoj ulozi za vijećničkom govornicom našla prvi put, izvješće je iznijela smireno i koncizno osvrćući se tek kratko na brojne probleme rada najvažnije gradske institucije tijekom prošlih godina i rezultate prosvjetne inspekcije koja je definirala brojne proceduralne greške u radu prošle ravnateljice.

Istaknula je dobru suradnju s Upravnim vijećem Dječjeg vrtića i gradskom vlasti što je rezultiralo boljim prehrambenim uvjetima, boljom zdravstvenom skrbi, otvorenom komunikacijom s roditeljima i javnosti, više djelatnika za djecu s poteškoćama u razvoju, radovima na sanaciji, uređenju ili proširenju na svim objektima područnih vrtića te važnom činjenicom kako je otvoren i opremljen dodatni prostor kao privremeno rješenje pa su sva djeca upisana u vrtić, a lista čekanja ne postoji. Osim toga, unatoč poskupljenjima, inflaciji i energetskoj krizi, cijena vrtića ostala je nepromijenjena.

Vijećnica platforme Možemo! Ivana Pačić Unković i nekadašnja članica Upravnog vijeća vrtića istaknula je hrabrost ravnateljice da preuzme rukovoditeljsku poziciju u trenutku kad se vrtić suočavao s brojnim ozbiljnim problemima. Ingrid Marelić jednina je osoba koja se javila na natječaj za ravnateljicu, istaknula je vijećnica, a zahtjevan kolektiv vodi profesionalno i uspješno.

Marljivo tražeći zamjerku u radu nove ravnateljice, vijećnik Fabris pronašao je dva zatipka i to ne u materijalima koje je ravnateljica dostavila vijeću, već na stranicama Dječjeg vrtića u dokumentu koji uopće nije dio Dnevnog reda sjednice. Iz zatipaka koje je Fabris glasno isticao vidljivo je da se ravnateljica poslužila izvješćem nekog drugog vrtića kao okvirom za svoj. Vidno pod stresom, ravnateljica Marelić mirno je odgovorila kako se ne srami priznati da je potražila pomoć kolega budući da izvješće piše prvi put u životu.

Nakon vrlo dobrog izvješća o radu i neugodnog prozivanja vijećnika Fabrisa, u raspravu se uključio vijećnik Kapor jer među papirima izvješća nije mogao pronaći spomenute zatipke ističući kako je Fabris poznati pristaša bivše ravnateljice vrtića. Tek je onda predsjednica Gradskog vijeća Marija Šegedin shvatila da je izgubljeno gotovo deset minuta sjednice na prozivanje ravnateljice i to na temelju dokumenta koji nije predan vijećnicima nakon čega je se obratila Fabrisu.

„Puno se već puta dogodilo da smo primijetili propuste u izvješćima gradskih institucija. Dosadašnja je praksa bila ne prozivati ravnatelje i ravnateljice na vijeću, već ih kolegijalno upozoriti na pogreške, napravili smo to do sad mnogo puta npr. za ravnateljicu Centra za kulturu ili Gradskog muzeja. Nikad nismo na ovako uvredljiv način isticali pogreške ravnateljica, pogotovo ne mladih koje su imale hrabrosti stati na čelo kolektiva. I to govorimo o zatipcima! Što znači neki zatipak u odnosu na bolje uvjete za našu djecu?“, pitala je Fabrisa predsjednica vijeća. Izvješće te godišnji plan i program rada Dječjeg vrtića na koncu su usvojeni.

Gradski muzej Korčula

Ravnateljica Gradskog muzeja Korčula Marija Hajdić iznijela je izvješće o radu koje se ni rezultatima, ni načinom prezentacije nije moglo usporediti s radom i pristupom drugih gradskih institucija. Riječi upućene ravnateljici Hajdić od strane gradonačelnice i vijećnika nisu bile uvredljive, zapravo su pomno birane što Nika Silić Maroević pozdravlja ističući da se na toj način iskazuje poštovanje prema ravnateljici kao doktorici znanosti. Ipak, ne skriva svoje nezadovoljstvo radom Gradskog muzeja Korčula.

„Očekivali smo više. Obnovljena zgrada Gradskog muzeja, bolji radni uvjeti i otvaranje Interpretacijskog centra Marko Polo trebali su dati bolje rezultate, među ostalim i financijske. Imamo situaciju da je više ljudi ušlo u kulu Revelin nego u muzej, a to znači da posao nije dobro odrađen. Od ravnateljice očekujem da se ugleda na vođenje Centra za kulturu ili Gradsku knjižnicu te da se muzejom upravlja modernije kako bi na kraju imali i bolju promociju grada“, objasnila je gradonačelnica.

Vijećnica Pačić Unković postavila je pitanje o osnivanju Upravnog vijeća muzeja. Naime, prema Zakonu o muzejima, ustanova koja ima pet i više zaposlenih dužna je osnovati Upravno vijeće. Gradski muzej ima šest stalno zaposlenih više od četiri godine, istaknula je vijećnica Pačić Unković, a Upravnog vijeća nema ni danas. Ravnateljica Hajdić je odgovorila kako će je osnivanje Upravnog vijeća predviđeno novim Statum koji je također izglasan na sjednici u srijedu.

Gradonačelnica ne skriva kako je inzistiranje na osnivanju Upravnog vijeća naišlo na otpor ravnateljice Hajdić napominjući da dobra suradnja s članovima takvog vijeća može rezultirati uspješnijim i boljim radom institucije. Vijećnik HSS-a Marko Skokandić postavio je pitanje o statusu ravnatelja Interpretacijskog centra Marko Polo Vicka Marelića koji se predstavlja kao kustos. Zanimao ga je Marelićev rezultat na ispitu za kustosa kojeg je morao položiti najkasnije u siječnju ove godine. Ravnateljica Hajdić odgovorila je kako je Vicko Marelić kustos pripravnik, ispitu za kustosa nije pristupio zbog vremenskih neprilika i otkazivanja veza s kopnom te da će to svakako napraviti u svibnju. Izvješće, program rada i novi Statut Gradskog muzeja Korčula na kraju su usvojeni.

Športski objekti Korčula

Vijećnik Žuvela pohvalio je izvješće o radu ŠOK-a i ravnatelja Dalibora Antunovića, pogotovo zahtjevno upravljanje Gradskim bazenom Gojko Arneri na kojem sve funkcionira gotovo besprijekorno, no istaknuo je trenutno jedan od najvećih problema Grada Korčule i veliku prijetnju dvoranskim sportovima, a to je igralište Pod Balunom. Ravnatelj Antunović

istaknuo je kako bi za sanaciju postojećeg, dotrajalog igrališta koje nije niti legalno trebalo potrošiti više stotina tisuća eura što se ne isplati.

„Za te novce više nam se isplati postavit legalan objekt te za njega potraživati sufinanciranje. ŠOK je napravio dokument kojim pozivamo sve zainteresirane da nam prezentiraju objekte koji bi zadovoljili naše potrebe kako bi vidjeli što možemo napraviti. Treba nam dvodijelna dvorana, jedan dio za rukomet, mali nogomet i košarku, a drugi dio za borilačke sportove. Ne zaboravimo i fotonaponsku elektranu velike snage kako bi objekt bio samoodrživ“, najavio je ravnatelj Antunović.

Što izdvajamo od stalih točaka Dnevnog reda?

U ostalim točkama Dnevnog reda donesen je konačni prijedlog Plana upravljanja pomorskim dobrom koji će stupiti na snagu sutra nakon čega će se odmah raspisati natječaji za izdavanje dozvole rada i pružanja usluga na pomorskom dobru, nekadašnja koncesijska odobrenja, kako bi se zainteresirani mogli pripremiti za sezonu. Gradonačelnica napominje i velike izmjene u cjeniku za korištenje pomorskog dobra koji je rezultat uredbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

U posljednjoj, 17. točki Dnevnog reda donesen je Konačni prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na sklapanje Ugovora o međusobnim odnosima. Da skratimo, o mogućoj suradnji Grada Korčule i investitora za izgradnju novog autobusnog kolodvora pisali smo OVDJE. Do suradnje ipak neće doći, istaknula je gradonačelnica, budući da je tim pravnika procijenio kako se sklapanje takvog Ugovora može protumačiti kao zaobilaženje javne nabave, što nije bila namjera pa se Grad Korčula odlučuje na kupnju zemljišta po iznosu koji je odredio procjenitelj. Kako doznajemo, gradnja novog trgovačkog centra je izvjesna, investitor ne odustaje od planova, a Grad će autobusni kolodvor izgraditi sukladno mogućnostima. Prijedlog je prihvaćen sa sedam glasova ZA i četiri SUZDRŽANA.

 

27. travanj 2024 19:13