StoryEditorOCM
KorčulaZAPAŽEN REZULTAT

Upoznajte Mateja Portolana, županijskog prvaka iz povijesti. Ovo je njegova priča

Piše dora lozica
22. ožujka 2024. - 21:20

 

Test iz povijesti na Županijskom natjecanju, koje se nedavno održalo u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića u Pločama, 15-godišnji Matej Portolan iz Korčule riješio je s gotovo stopostotnim učinkom.

Ovo je drugi put da je Matej, inače učenik 8. razreda Osnovne škola Petar Kanavelić iz Korčule, postao županijski prvak iz povijesti, prošle je godine zabilježio jednak uspjeh. Na Državnom natjecanju u Vinkovcima bio je sedmi, test je riješio s postotkom većim od 80 posto. Sedmo se mjesto čini daleko od prvog, no radilo se radilo o nijansama.

„Ovaj mi uspjeh jako puno znači, nije me nitko nagovarao na prijavu, sam sam odlučio natjecati se i ponosan sam što sam uspio. Roditelji su bili jako sretni, pogotovo moja majka Mirjana, a i prijatelji su mi čestitali“, skromno nam priča Matej koji je povijest zavolio još kao dječak zahvaljujući svom ocu Peru.

„Od malih nogu otac me vodio u crkvu sv. Mihovila, pričao mi je o bratovštini Gospe od utjehe, na taj sam način upoznavao prošlost cijelog našeg naroda, ali i svijeta“, objašnjava nam Matej.

Da je Matej zaljubljenik u prošlost još u 5. razredu shvatila je i njegova mentorica, nastavnica povijesti Marija Šegedin. Isticao se čestim pitanjima, sve ga je zanimalo, uvijek je htio znati više. Kako do natjecanja iz povijesti treba čekati 7. razred, Matej je bio nestrpljiv, ali i brzoplet, priča nam nastavnica, prošle je godine na Državnom natjecanju ispit predao nakon pola sata iako je imalo još cijelih 60 minuta za pisanje. Početničke greške stajale su ga plasmana, zato je ove godine iskoristio to iskustvo pa mu je jedina zabilježena greška u Pločama bila krivo napisana riječ.

„Što se tiče podataka i činjenica, test je riješio bez greške, nevjerojatno je koliko ima informacija u glavi. To je bilo toliko interesantno drugim mentorima da su ga tražili nakon natjecanja kako bi mu čestitali“, pohvalila se Marija Šegedin ističući da je jako ponosna na svog učenika.

I ne samo ona, cijela škola i Korčula budući da se radi o iznimno zahtjevnom natjecanju. Da je bilo teško priznaje nam i sam Matej koji se pripremao učeći iz četiri različite knjige. Razdoblje koje je natjecanje obuhvatilo je Drugi svjetski rat i blokovska podjela svijeta, Matej nam tvrdi da se podaci moraju provjeravati iz različitih izvora je su pitanja puna trikova.

Na Državnom natjecanju, koje će biti u travnju, Mateja čeka još veći zalogaj, Druga Jugoslavija, Domovinski rat i Europska Unija. No baš je to dio prošlosti kojeg najviše voli, priznaje nam ozbiljno, turbulentna povijest Hrvatske izvlači iz njega maksimalnu koncentraciju.

Iako je zadovoljna Matejevim velikim uspjehom, nastavnica Marija nije zadovoljna načinom na koji se natjecanja provode kao ni i kurikulumom za taj nastavni predmet. Marija je nastavnica povijesti zahvaljujući učitelju u srednjoj školi, legendarnom Božiradu Miloviću čija su je predavanja nepovratno zaljubila u povijest čovječanstva. Takve romantike danas u učionicama nema.

„Ne slažem se s načinom ispitivanja učenika ni na natjecanjima, ni u razredu. Udžbenici su isti kao i prije tridesetak godina, a vremena su drugačija i djeca također, njihova koncentracija nije ista kakva je nekad bila. Koncept koji podrazumijeva učenje velike količine činjenica nimalo ne motivira učenike, čak ni one zainteresirane za povijest, dapače, odbija ih. Također, iz drugih predmeta se previše očekuje od djece, a s time se slažu i kolege, reforma zapravo ništa bitno nije promijenila“, ističe Marija Šegedin nadodajući kako djecu danas treba zainteresirati dodatnim sadržajem, najčešće digitalnim, ispričati im priču kako bi razvili logiku zaključivanja.

Baš je tako i Matej opisao povijest, za njega je povijest – logika, povezivanje informacija, a na kraju je ili voliš, ili ne voliš. Odlikaš je i u drugim predmetima, najteži mu je predmet tjelesni, priznaje smijući se, a ako baš inzistiramo, ne voli ni biologiju za koju kaže da nije dobro objašnjena u udžbenicima i da su testovi preteški. No zato mu se sviđa geografija, uskoro ga čeka Županijsko natjecanje i iz toga predmeta, a onda i srednja škola.

„Malo mi je draža povijest od geografije, rekao bih da je geografija malo teža, ali ta su dva predmeta jako povezana. Nadam se upisati gimnaziju u Korčuli, a onda i studirati jedan od ova dva predmeta. Što se tiče Državnog natjecanja iz povijesti, ne pucam na prvo mjesto, ali volio bih biti što bolji. Prošle sam godine probio led pa se nadam da ću ove biti manje nervozan“, priznaje nam iskreno.

Osim Mateja, nastavnica Marija pohvalila je i Ivana Silića, učenika 7. razreda koji se također natjecao u Pločama. Zauzeo je 11. mjesto što je vrlo dobar plasman za prvi put.

27. travanj 2024 23:13