StoryEditorOCM
KorčulaPOVIJESNI DAN ZA OTOK KORČULU

U petak se otvara novi pomorsko-putnički terminal u Veloj Luci. Ravnatelj Žuvela je neumoran i najavljuje još jedan projekt. Evo koji

Piše Dora Lozica
11. siječnja 2024. - 16:24

U Petak 12. siječnja u 13,45 na novi Pomorsko-putnički terminal u Veloj Luci pristat će Jadrolinijin brod Petar Hektorović. Nakon što iskrca Velolučane, nastavit će dalje za Lastovo po prvi put u povijesti iz obale 5 s koje će mu mahati brojni politički dužnosnici, gosti i uzvanici kao i brojni otočani.

Svečano otvaranje gotovo 15 milijuna eura vrijednog terminala u Veloj Luci otočani čekaju skoro 20 godina. Lokacija je odabrana još 2006. godine, otkriva nam Boris Žuvela, ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka koja je nositelj projekta, nakon čega se pristupilo pripremi projektne dokumentacije. Radovi na izgradnji novog terminala započeli su 2014. godine, utrošeno je 22 milijuna kuna, no Velolučani nisu imali sreće, ističe Žuvela, tadašnji izvođač radova Viadukt d.d. završio je u stečaju nekoliko godina kasnije, točnije 2017. Žuvela je bio uporan, s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture dogovorena je prijava na EU natječaj iz Kohezijskog fonda, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Projekt je prihvaćen, odobrena sredstva iznosila su vrtoglavih 14.763.145,21 EUR/111.232.917,60 HRK, od čega se 10.245.100,37 EUR /77.191.708,72 HRK sufinancira bespovratnim sredstvima.

"Gradilište je ponovno otvoreno u svibnju 2021. godine, građevinski radovi su završeni u ožujku 2023. nakon čega smo pristupili nabavci opreme, signalizacije, postavili smo modularne objekte koji su u funkciji trajektne luke, osigurali smo prostorije za lučke operatere, prostor za prodaju putničkih karata i slično. Svi radovi završeni su u studenom prošle godine nakon čega je terminal dobio pravomoćnu uporabnu dozvolu", zadovoljno ističe Žuvela.

Novi terminal je čak 4 puta veći od prijašnjeg, ima 4 veza od čega je jedan dužine 150 metara, dva dužine 70 metara s rampama širine 22 metra te jedan vez od 40 metara. Dubine po trasi pristanišne obale su od 8 do 13,5 metara, a tu je i nešto manje od 19 kvadratnih metara zaobalne površine na kojoj su stajanke za čekanje za ukrcaj 350 automobila, 3 autobusna stajališta, 4 taksi stajališta te 20 parkirnih mjesta kao i potrebni manipulativni prostor. Terminal je opremljen prostorom za prodaju karata, čekaonicama, javnim WC-om, čak 2 ugostiteljska objekata te prostorom za lučke operatore. Vela Luka će tako već od sutra moći primiti brodove za kružna putovanja do 200 metara, ali i veliku flotu ribarskih brodica, u

ljetnim mjesecima rasteretit će iskrcajno mjesto za ribu kao i ukrcajno za brojne šlepere i kamione. Ako tome pridodamo izgradnju veloluške marine, luke za nautički turizam Korkyra i sve češća i brojnija uplovljavanja nautičara, Vela Luka će u punom smislu kako joj i ime navodi postati jedna od najvećih luka i sidrišta istočne obale Jadrana.

"Radi se o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata na otoku u 21. stoljeću, no nije riječ samo o izgradnji luke. Moji kolege i ja imali smo puno posla na premještanju luke na drugo mjesto, ucrtavanju novog iskrcajnog mjesta, morali smo paziti da svi budu obaviješteni, kako Agencija za obalni promet, tako i brodari, da putnici imaju uslugu prodaje karata... Jedini je problem što autobusna linija iz mjesta do novog terminala još nije osigurana", ističe ravnatelj.

Za razliku od dosadašnjeg terminala koji se nalazi u središtu mjesta, novi je udaljen gotovo kilometar i pol cestom što nije unutar razumne pješačke udaljenosti, upozorava Žuvela. Načelnica Vele Luke Katarina Gugić najavila je skoru uspostavu autobusne linije od Vele Luke do novog terminala, natječaj za komunalni linijski prijevoz je raspisan, a do tad će se Velolučani morati snaći. Ostalim otočanima ostaje sve isto kao i do sada, autobusne linije vozit će prema rasporedu na ili s novog terminala.

Iako je u Velu Luku sutra u 13 sati, kad započinje svečanost otvaranja novog Pomorsko-putničkog terminala, najavljen dolazak i premijera Plenkovića, ravnatelj Žuvela otkriva kako je premijer ipak spriječen. Terminal će otvoriti brojni drugi politički dužnosnici, ministri Bačić i Butković, župan Dobroslavić sa zamjenikom i pročelnicima, otočni načelnici, predstavnici raznih županijskih institucija kao i brojni Velolučani koje poziva da se pridruže velikom događaju za cijeli otok.

"Uzbuđen sam i pod stresom, veselim se svečanom trenutku, ali i jedva čekam da prođe, da otvorimo novi terminal i da započne s redovnim radom kako bi mogli nastaviti s poslom. Imamo dosta planova za 2024. godinu, upravo čekamo izdavanje građevinske dozvole za ribarsku luku koju ćemo graditi u nastavku novog terminala, bit će to druga ribarska luka u županiji, projekt je vrijedan nešto manje od pet milijuna eura. Osim toga, čeka nas i uređenje obale od osnovne škole, prema specijalnoj bolnici Kalos do hotela Posejdon. Radi se o 950 metara obale koja je uglavnom komunalni vez, vrijednost projekta je oko sedam milijuna eura", najavio je Žuvela.

26. travanj 2024 23:43