StoryEditorOCM
KorčulaNeizbježan korak

Pravedniji obračun, korigirana cijena: Korčula prelazi na novi način prikupljanja otpada, otočanima će trebati korisničke kartice

Piše Dora Lozica
26. studenog 2022. - 17:47

Ono što gradonačelnica Nika Silić Maroević već neko vrijeme ponavlja, uskoro će postati stvarnost, Korčulane u 2023. godini čeka bolan prelazak na novi način prikupljanja otpada, iako će biti pravedniji i ekološki prihvatljiviji.

Pripreme za novi način sakupljanja otpada traju već mjesecima, gradonačelnica u suradnji s KTD-om Hober nabavlja potrebnu opremu. Nabavljeno je već 2200 kanti od 120 i 140 litara za sakupljanje miješanog komunalnog otpada ispred vrata koje će biti čipirane, a za kućanstva kojima to iz tehničkih razloga to nije moguće, nabavljeni su spremnici od 1100 litara s otpadomjerima koji će se otvarati pomoću korisničkih kartica.

image

Hoberova kartica za korištenje otpadomjera

Grad Korčula

Cijena ove opreme je nešto malo manje od 900 tisuća kuna s PDV-om, Hober financira 40 posto, a ostatak Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Dosad po kvadraturi

No, kao što je i gradonačelnica Silić Maroević istaknula, svaka se JLS može prijaviti na natječaj Fonda, treba donijeti logične i pravedne odluke vezane za prikupljanje otpada koje su sukladne zakonu. U Korčuli se odvoz otpada se naplaćuje po kvadraturi objekta, a ne prema količini otpada, smeće se baca u kontejnere na javnim mjestima koji su često zapušteni i neugodnih mirisa, a onda se sve skupa nosi u susjednu općinu na Kokojevicu što se, usput, i masno plaća.

Sve će to promijeniti nova Odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. Svako će kućanstvo dobiti, i to besplatno, kantu za komunalni miješani otpad, a u fiksnu cijenu računa bit će uračunata tri pražnjenja tjedno, sva dodatna pražnjenja naplaćivat će se dodatno. Budući da su kante čipirane, svatko će biti odgovaran za svoje smeće, ističe gradonačelnica, a drugi otpad poput papira ili plastike Korčulani će morati odvajati doma i nositi samostalno na tzv. zelene otoke s kontejnerima za odvajanje koji su postavljeni još ranije.

image

Gradonačelnica
Korčule Nika Silić Maroević

Marko Sitar

Gradonačelnica je svjesna, istaknula je, kako zeleni otoci nisu idealno rješenje, u budućnosti je cilj da svi građani ispred kuće imaju sve potrebne kante za odvajanje otpada. Komunalni miješani otpad je prvi korak, a jednom kad se izgradi reciklažno dvorište Korčulani će nositi otpad na reciklažu bez naknade.

Uskoro kreću edukacije

Međutim, kad će to biti? Dok sve ostale JLS na otoku odavno imaju reciklažno dvorište, Korčula je još uvijek u fazi dobivanja građevinske dozvole za lokaciju na Lokvi. Gradonačelnica kaže da se nada završetku projekta za najviše dvije godine, projektira se na Lokvi i nova Hoberova zgrada. Svi su nas susjedi prešišali što se tiče gospodarenjem otpadom, Općina Lumbarda kante ispred kućnog praga je podijelila davno, doduše iz malu naknadu, a novi cjenik bit će isti kao u susjeda.

"Odluka je na doradi stručnih službi, čeka je e-savjetovanje, a onda i prihvaćanje na sjednici Gradskog vijeća. S novom odlukom dolazi i novi cjenik, pokušali smo pomiriti kućanstva i privredu što nije jednostavno, usporedili smo se s gradovima koji su slični nama i mislimo da će novi način naplaćivanja biti realan i pravedan. Fiksni dio računa za kućanstva iznosit će 70 kuna bez PDV-a, a za privredu 100 kuna, PDV je 13 posto. Nadamo se s novim načinom započeti u rano proljeće, želimo u sljedeću sezonu ući bez kontejnera na javnim površinama", poručila je gradonačelnica.

image

KTD Hober priprema prelazak na novi sustav zbrinjavanja otpada

Grad Korčula

"Moramo vratiti povjerenje ljudi, nije čudo da nisu motivirani za odvajanje, nismo donosili dobre odluke u prošlosti, ne možemo očekivati od nekoga da odvaja otpad, a onda ga bacati na divlji deponij na Dominče. Nadam se da ćemo s vremenom postati predvodnici promjena na otoku", poručila je gradonačelnica Silić Maroević.

Gradonačelnica ističe kako će uskoro krenuti i edukacije po svim mjestima Grada te priprema za novi način sakupljanja otpada. Za potrebe pražnjenja kanti u uskim ulicama, KTD Hober će uskoro kupiti manji kamion.

Hotelu i sobi ista cijena?

Novim načinom naplate nekima će račun biti veći, nekima manji, ali bit će pravedniji i sukladan zakonu. Ipak, i ovaj način naplate ima mane, fiksni dio prepoznaje samo dvije kategorije, kućanstva i nekućanstva. To znači da npr. hotel ima isti fiksni dio kao netko tko ima registriranu jednu sobu za iznajmljivanje. Razlika će se vidjeti u varijabilnom dijelu računa jer će hotel trebati češća pražnjenja, no kad varijabilni dio ozbiljno premaši fiksni, smeća bi moglo biti svugdje okolo. Ipak, komunalni standard u Korčuli je na niskima granama, svaki je pokušaj bolji od onoga što trenutno imamo.

17. travanj 2024 22:47