StoryEditorOCM
KorčulaKRIŽNI PUT I MOLITVA

Obitelji Korčulanskog i Pelješkog dekanata okupili se ovog vikenda na otoku, gostovali i brojni zanimljivi predavači

Piše Dora Lozica
3. ožujka 2024. - 20:59

Ovog vikenda održani su susreti obitelji Dubrovačke biskupije za svih šest dekanata. Drugi susret za obitelji Korčulanskog i Pelješkog dekanata održan je u subotu, 2. ožujka, u Pastoralnom centru sv. Antun u istoimenom Gradskom kotaru.

Brojne su obitelji dupkom napunile modernu, prozračnu i svečanu novu crkvu sv. Antuna u subotnje poslijepodne. Program susreta obuhvatio je križni put i molitvu kao i zanimljiva predavanja. Gosti predavači ove su godine bili dr.sc. don Josip Bošnjaković s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu i Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu te psihologinja Jelena Zadro iz Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Okupljene je na početku susreta pozdravio don Franko Kuraja, župnik Župe sv. Marka i dekan Korčulanskog dekanata te don Marinko Šljivić, predsjednik biskupskog Vijeća za život i obitelj u svoje ime kao i u ime biskupa Roka Glasnovića koji je bio spriječen doći.

Don Josip Bošnjaković održao je predavanje i radionicu na temu Biti suosjećajni parovi i roditelji - prednosti suosjećajne komunikacije istaknuvši važne procese koje živimo u odnosu s drugima, a to su praštanje, služenje, ljubav, milosrđe. Psihologinja Zadro održala je predavanje na temu Roditeljstvo - izazovi granica u odgoju naglasivši kako ne postoji savršen odgoj niti savršeno roditeljstvo. Snažan dojam na okupljene ostavio je citat Jaspera Juula kojim se navodi kako su najbolji roditelji oni koji ispravljaju svoje pogreške onda kad ih uoče.

Nakon predavanja don Frano je predvodio križni put, a opušteno i neformalno druženje nastavilo se u prostorijama Srednje škole Petar Šegedin uz nezaobilaznu zakusku.

Nakon druge duhovne obnove za mlade, koja je održana u prosincu za mlade s područja Korčulanskog i Pelješkog dekanata, ovo je još jedna uspješna organizacija u nizu za Korčulanski dekanat, župu sv. Marka i don Frana Kuraju, a po svemu sudeći, bit će ih još više.

"Cijeli dekanat sudjeluje u organizaciji, no najviše ipak podnese onaj kod kojeg se događaj organizira. Srećom imam dobre suradnike s kojima je organizacija lakša, a i obližnje prostorije srednje škole pogodne su za druženje i tratamenat. Ovogodišnje su predavačke teme bile zgodne, vjerujem da su potaknule roditelje da promisle. Ono što je dobro je i poticajno, a ono što je loše treba prepoznati i ispraviti. U svemu tome najvažnije da su roditelji vjerodostojni, a to znači da ono što govore djeci potkrepljuju i djelima", poručio je don Frano.

29. travanj 2024 07:30