StoryEditorOCM
KorčulaPREDSEZONA BOLJA I OD ONE IZ 2019.

Korčulani trče ususret rekordnom ljetu: Vraćaju se Vela setemana, Noć tvrđava i Izazov Marka Pola

Piše Dora Lozica
15. svibnja 2022. - 17:13

Korčulani bilježe izvrsnu predsezonu, u postocima bolju i od rekordne 2019. godine, sve jedinice lokalne samouprave na otoku bilježe porast, booking luduje, ugostitelji i iznajmljivači su zadovoljni, poručuju kako nas čeka paklena sezona.

Opravdala su se očekivanja za dobar početka predsezone u Gradu Korčuli, istaknula je direktorica TZG Korčule Hana Turudić. U odnosu na travanj i prvi tjedan svibnja 2019. godinu Korčula ostvaruje tk 25 posto manje dolazaka i noćenja što su jako dobre brojke i pokazatelji uspješne sezone, uvjerena je Hana Turudić. Najbrojniji su gosti i dalje iz Hrvatske i Slovenije, a slijede ih gosti iz SAD-a, Velike Britanije i Njemačke, tržišta koji su bila usporena posljednje dvije godine pa veseli njihov povratak. Ukidanje mjera otvorilo je mogućnost održavanja brojnih manifestacija koje su dvije godine čekale na realizaciju. Nakon tradicija glasovite, korčulanske Vele setemane, uspješno je održan 12. Izazov Marka Pola, ujedno i Prvenstvo Hrvatske u srednje dugom triatlonu kao i Šparogijada, Noć tvrđava i koncert klape Kumpanji kao dar za 1. maja.

Viteške igre i glazba

"Od velike važnosti su i završeni radovi u ACI marini Korčula koja s punim kapacitetom dočekuje ovu sezonu kao i brojne katamaranske linije koje svakodnevno povezuju grad Korčulu sa Splitom i Dubrovnikom te otocima Lastovom, Hvarom i Mljetom. Otvaranje Pelješkog mosta bit će prekretnica za daljnji razvoj turizma Grada i otoka Korčule. Najavljujemo brojna događanja, od Festivala viteških igara, koncerte klasične i zabavne glazbe, glazbene festivale Korčulanski barokni festival i Lost in the Renaissance, festival hrane i vina Korčulanske pjatance i mnoga druga događanja", najavila je direktorica Turudić.

image

Direktorica TZ Korčula Hana Turudić

Dora Lozica

I u Lumbardi odlične brojke, predsezona bilježi više od 175 posto noćenje nego prošle godine, ali i 3 posto više nego pretpandemijske 2019. godine. Kako doznajemo od direktora TZO Lumbarda, Anta Šestanovića, najbrojniji su Slovenci, a slijede ih Švicarci, Francuzi, Norvežani i Irci. Najveći dio turističkog prometa, više od 41 posto, odvijao se u privatnom smještaju, a lumbarajski gosti se i dalje najduže na otoku zadržavaju na odmoru, u predsezoni će i Lumbardi provesti gotovo cijeli tjedan.

Prva četiri mjeseca na području Općine Blato bilježe porast od 25 posto u broju dolazaka i noćenja u odnosu na 2019. godinu. U Blatu su najbrojniji Hrvati, a slijede ih Slovenci te gosti iz BIH i Poljske.

"Ono što svakako vrijedi napomenuti jest činjenica da posjetitelji percipiraju naš otok kao destinaciju ugodnog i kvalitetnog odmora te unatoč svim izazovima, očekivanja za nadolazeću sezonu svakako su pozitivna", najavila je drektorica TZO Blato Maja Šeparović.

image

Direktori svih otočnih TZ-a Tonko Pecotić, Maja Šeparović, Hana Turudić, Dorjan Dragojević i Ante Šestanović

Dora Lozica

Okusi i mirisi zavičaja

U ovom razdoblju predsezone na području Turističke zajednice Općine Blato planirano je i održano više tematskih tradicijskih manifestacija, počevši od uspješno održane tematsko-tradicijske gastro manifestacije Okusi i i mirisi zavičaja – Uskrsni sajam u Blatu, a od polovine svibnja očkeuju nas posebno osmišljene gastro tematske ture za posjetitelje, ali i domaće stanovništvo, kojima će prezentirati lokalne vinare i proizvođače tradicionalnog kolača lumblije.

Rezultatima je i više nego zadovoljan direktor TZO Vela Luka Dorjan Dragojević, pogotovo s noćenjima i dolascima u travnju koji su bolji za 65 posto u odnosu na prošlu godinu.

"Otvoren je Hotel Korkyra, a polako se puni i privatni smještaj. Obzirom na dobar booking, ubuduće očekujemo još bolje turističke brojke,koje za sad planiramo na razini ostvarenja iz 2019. godine", najavio je direktor Dragojević.

Iako je za Orebićane i prošlogodišnja sezona bila izvrsna, ove godine najavljuju još bolju, prvenstveno zbog otvaranja Pelješkog mosta, a to dokazuju i trenutne brojke.

image

Predsezona na Korčuli

Dora Lozica

Jose Cura, ribe i jedra...

Od početka godine do 30.travnja ostvareno je 117 posto više noćenja i 69 posto više dolazaka u odnosu na 2021."Turistička zajednica Općine Orebić je već započela s predsezonskim manifestacijama, pripreme za sezonu su u tijeku te možemo najaviti Festival peljeških kapetana, Pelješac Festival s Jose Curom te Natjecanje u lovu na veliku ribu Orebić Offshore 2022 u organizaciji P.Š.U. Peliška jedra." najavio je novi direktor TZO Orebić Mladen Đeldum.

16. lipanj 2024 00:54