StoryEditorOCM
KorčulaFestival zmajevih čamaca

Bravo! ‘Marko Polo’ obranio titulu prvaka u veslačkoj utrci na Jarunu, kineskog veleposlanika okupali u šampanjcu

Piše Dora Lozica
22. lipnja 2024. - 19:04

Prošle subote korčulanski čamac “Marko Polo” uspješno je obranio titulu prvaka u sve popularnijoj veslačkoj utrci Zmajevih čamaca na zagrebačkom Jarunu i to u kineskoj godini zmaja! Više nema sumnje, po svemu sudeći Marko Polo je zaista Korčulanin!

Festivali zmajevih čamaca održavaju se diljem svijeta u čast velikog kineskog pjesnika i učenjaka Qu Yuana, a u Hrvatskoj simpatičnu i zabavnu veslačku utrku organizira Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu za sve ljubitelje kineske kulture i veslanja. Kad kažete Jarun, čamci i kineska godina zmaja, sigurno vam neće prvo napamet pasti Korčula, no ne zaboravite da je najpoznatiji svjetski putnik ipak rodom Korčulanin, a za sve je “kriv” kustos Vicko Marelić, zaljubljenik u sportove i voditelj Interpretacijskog centra Marko Polo. Želeći što više promovirati svoj grad i centar, Vicko je okupio posadu s kojom je pobijedio i prošle i ove godine!

Zaljubljenici u Korčulu

“Interpretacijski centar cijelu ovu godinu obilježava 700. godina smrti najvećeg svjetskog putnika. Imenovanje zmajevog čamca baš po njemu jedan je od načina kako ga oživjeti budući da je Marko Polo veliki dio svog povratka iz Kine putovao na brodu. Naša ekipa ‘ Zmajopolista’ sastavljena je od studenta i Korčulana sa zagrebačkom adresom, a cilj nije povezati samo Korčulu i Kinu, već i Zakrjan i Zagreb”, našalio se Vicko ističući veliku pomoć svog “kapa” Marija Klisure u sastavljanju posade.

Veslačka ekipa Korčule sastavljena od korčulanskih studenata, aktivnih i bivših sportaša, sportašica i zaljubljenika u Korčulu uvjerljivo je bila najbolja već u kvalifikacijskoj utrci usprkos kormilu koje je puklo pa su “Zmajopolisti” uletjeli u drugu prugu, priča nam Vicko smijući se, na isti način kako plivači zalutaju na KPK kad ih opeče meduza.

Prije finala, Vicko je održao nadahnuti, ali i praktični motivacijski govor napominjući kako je važno održati ritam, a ne mahnito veslati. Pripreme su urodile plodom, Korčulani su u cilj doveslali uvjerljivo prvi i to deset sekundi ispred drugoplasiranih.

“Mi jednostavno ne znamo bit’ drugi”, priznaje nam ozbiljno Mario Klisura, Korčulanin na privremenom radu u Zagrebu koji je još prošle godine prihvatio Vickovu ideju i preuzeo veliku odgovornost sastavljanja posade. Iako je utrka opuštenog i zabavnog karaktera, 250 metara ipak treba ozbiljno odveslati, a to nije lako otkriva nam Mario. Zmajev čamac ima 16 muških i ženskih veslača i jednog bubnjara, a ove se godine natjecalo gotovo 20 ekipa s čak 302 veslača.

“Ove smo godine imali čak i dva lijevaka i bili smo bolje posloženi, a 250 metara se možda čini malo, no utrka je prilično intenzivna. Prvenstveno treba čestitati curama u našoj ekipi kojima je bilo najteže pratiti ritam, ali i ostalim veslačima, dali smo sve od sebe. Treba čestitati i Vicku, njegova energija je zarazna, ne možeš mu reći ne! Slušao sam ga nedavno na predavanjima u sklopu Konfucijevog instituta, radi veliku i važnu promociju za naš grad i otok”, uvjeren je Mario.

Veleposlanik okupan šampanjcem

Pobjednički pehar i medalje Korčulanima je još jednom uručio kineski veleposlanik u Hrvatskoj Qi Qianjin. Osim što se i ove godine na podiju zaorila korčulanska himna Afrodita Korčula, kineski je veleposlanik okupan u šampanjcu, no kako doznajemo od Marija, nije se naljutio, dapače.

Zmajopolisti 2024 su: Mario Klisura,Anton Jeričević, Beris Peručić, Tin Fabris, Franko Fabris, Zrinka Fabris, Iva Žanetić, Wally Verzotti, Mirna Stipanović, Sanja Klisura, Vlaho Stanišić, Vedrana Pecotić, Vlaho Stanišić, Ana Silić Stanišić, Marko Demšar, Petar Bagarić, Bojan Susovski iVicko Marelić.

22. lipanj 2024 19:04