Središnji događaj ovogodišnjih „Gusta od kobasica“, u organizaciji Agroturizma Konavle, bila je izrada najduže kobasice dubrovačkog kraja.
- Imamo rekorderku! Napravili smo najdužu dubrovačku kobasicu, a ni u Hrvatskoj se dugo nije napravila ovolika. Cilj nam je bila kobasica od sto metara, a na kraju je ispalo 140 metara i 17 centimetara u jednom komadu - ponosno će Ivo Mujo, predsjednik udruge Agroturizam Konavle.
Članovi Agroturizma Konavle, 'rekordersku' su napravili u Domu kulture na Grudi uz pomoć sudionika Gusta od kobasica i uz stručno vodstvo dr. sc. Maria Bratulića, doktora znanosti iz područja biomedicine, veterine, javnog zdravstva i sigurnosti hrane. Za izradu su primijenili originalnu recepturu i mediteransko bilje ubrano na više lokacija u Konavlima.
- Dr.sc. Mario Bratulić nam je rekao da smo jedini u svijetu koji su kobasicu radili na ovaj način, inače se ona vrti kružno, pa smo se našalili, odnosno ustvrdili kako se mi Konavljani ne vrtimo u krug nego samo idemo naprijed - kaže Ivo Mujo.
Uz pripremu kobasice, danas su podijeljene nagrade i diplom natjecateljima ovogodišnjih Gusta od kobasica. U konkurenciji 42 uzorka, šampion ovogodišnje manifestacije Gusti od kobasica je Niko Đivanović. Predsjednik udruge Agroturizam Konavle kaže kako je kvaliteta proizvoda svake godine sve bolja, a osim konavoskih, na ovogodišnje natjecanje došlo je i šest uzoraka iz Dubrovačkog primorja, dvije iz Župe dubrovačke i jedna s Mljeta.
Nakon mjerenja, "kobasicu rekorderku" su ispekli i degustirali svi okupljeni u Domu kulture.