Kraj je kolovoza i početak berbe krivaje, po svemu posebne sorte koja krasi mnoge odrine konavoskog kraja. Prvim sočnim grozdovima pohvalio se Andrija Grgurin iz Mikulića, a njegovu objavu s radošću su prenijeli na Facebook grupi Zavazda Konavle.
Krivaja je grožđe koje su mnogi degustirali, ali se malo zna o njezinu podrijetlu:
- Krivaja najvjerojatnije potječe iz azijskog dijela, oko Turske, možda čak i iz regija oko Crnog mora. Osim kod nas u Hrvatskoj, ima je i drugdje u Sredozemlju, posebno na jugu Italije u Pugliji, redovito na pergolama jer ne rađa dobro na niskim područjima. Nazvana je krivaja jer ima izduženu, srpastu bobicu. Dob dozrijevanja joj je od rujna do studenog, a kako ima čvrstu potkožicu, može se dobro očuvati sve do Božića. U prošlosti je krivaja bila zastupljena na odrinama vlastelinskih ljetnikovaca Dubrovačke Republike, služila je kao ‘domaćica‘ za konzumaciju i stavljanje u rakiju. Dolazila je najčešće u kombinaciji s malvasijom i tzv. trojkom, sortom koja je, kako joj samo ime govori, rađala triput godišnje – istaknuo je konavoski vinar i diplomirani inženjer agronomije Antun Karaman koji je početkom ljeta istaknuo potrebu da se ova ukusna sorta bolje napokon detaljno stručno istaži i valorizira.