StoryEditorOCM
KonavleNAJPOPULARNIJA KONAVOKA NA SVIJETU

Pitali smo načelnika Boža Lasića i direktora konavoske Turističke zajednice Frana Herendiju treba li tete Luce koja je završila u Vogueu postati dio turističke promidžbe Konavala

Piše Gabrijela Bijelić
18. srpnja 2022. - 21:33
Tete Luce ĐuratovićVogue.com/ Adam Spencer Young Instagram: @AdamSpencerYoung // @adam.shoots.film Website: adamspenceryoung.com

Treba li nasmiješeni lik tete Luce Đuratović, trenutačno najpopularnije Konavoke na svijetu, krasiti promidžbene materijale tamošnje turističke zajednice i plakate na Zračnoj luci Dubrovnik, kako to predlaže Kim Lucia Butigan, rođakinja Adama Spencera Younga, britanskog fotografa koji je 95-godišnju tetu Lucu snimio za kultni magazin Vogue? Ako je suditi po reakcijama nadležnih, malo je vjerojatno da bi ideja pod sloganom 'Konavle dodaju život vašim godinama' mogla zaživjeti u stvarnosti:

- Nisam čuo da tu ideju, ali mislim da znam zašto je naša tete Luce osvojila tolike simpatije. Krucijalan je njezin osmijeh koji zrači optimizmom i osvaja iskrenošću. Živimo u nekim čudnim i nakaradnim vremenima kad se rijetko tko smije, većina nas sliči na pokisle kokoši. I onda se pojavi netko tko jednostavnošću života privuče cijelu javnost i natjera nas ostale da se zamislimo: zašto stalno jurimo i tražimo previše, zašto smo se zaboravili radovati životu? – ističe načelnik Konavala Božo Lasić koji smatra kako heroina iz Vitaljine nije zaslužila biti dijelom turističke propagande najjužnije općine:

- Mislim da tetu Lucu sad treba pustiti na miru, da živi i uživa u vremenu što joj je preostalo. Njezin nasmiješeni lik ne treba komercijalizirati, mislim da bi to bila zlouporaba njezine individualnosti – ocijenio je načelnik Lasić.

Sličnog je mišljenja i direktor Turističke zajednice Konavala Frano Herendija:

- Inicijativa je uvijek dobrodošla, tete Luce u Vogueu je lijepa sličica i detalj koji je Konavlima donio širu medijsku prepoznatljivost. Ali kad govorimo o promidžbi destinacije i o tome kakvu poruku šaljemo svijetu, treba reći da to nisu stvari koje se rade ad hoc, već rezultat šireg promišljanja, nikako nešto što nastaje na temelju trenutačne impresije – izjavio je Frano Herendija kojega inače veseli što je tete Luce u Vogueu prenijela pozitivnu reklamu i poruku koja je i izvan nacionalnih okvira ovih dana dobila golemu medijsku pozornost. Napominje kako je u smislu promidžbe TZ Konavle na ulazu u Cavtat nedavno u suradnji s Muzejima i galerijama Konavala postavila informativnu tablu o Vlahu Bukovcu, dok na izlasku iz Cavtata ista tabla promovira folklor u Čilipima.

Podsjetimo, popularna tete Luce je, prema vlastitim riječima, cijeli život proboravila u Vitaljini koju je nakratko napustila samo jednom, i to u Drugom svjetskom ratu kad su tamo došli Talijani.

Autor fotografija, Adam Spencer Young iz Manchestera tetu Lucu je snimao u sklopu projekta “Refleksije”, koji Young opisuje ovako:

– Svrha projekta je moja želja da snimim tradicionalnu fotografiju čovjeka na prirodnom svjetlu, u njegovom okruženju ili na mjestu koje je njemu u životu važno ili koje vizualno predstavlja njegov karakter - kazao je autor kojega je fascinirala mještanka u konavoskog tradicijskoj nošnji i njezina priča o teškom, ali za nju sretnom životu:

- Otkrila je i tajnu te sreće. Rekla je kako u životu treba biti zahvalan na onome što se ima, treba biti zahvalan Bogu i ne treba uzimati ništa zdravo za gotovo. Odlučio sam snimiti njezin portret u njezinom stražnjem vrtu pokraj stabla masline i to se jako svidjelo teti Luci. Navodno je maslina jedno od najomiljenijih i najsvetijih stabala, te simbol mira i prijateljstva. Zatim je opisala kako je za nju osobno ovo stablo predstavljalo obitelj i snagu – prisjetio se susreta s Konavokom britanski fotograf.

18. travanj 2024 14:46