StoryEditorOCM
KonavleKobna prometna nesreća

Ovo su znali tek rijetki stariji mještani: U Konavlima je prije pedesetak godina poginula žena koja je prevela najpoznatiji roman našeg nobelovca Iva Andrića

Piše dv
23. srpnja 2022. - 19:14

Da su prometnice na krajnjem jugu opasne znaju svi koji se njima svakodnevno voze, a da su znale uzimati živote i prije pedesetak godina, potvrđuje objava na FB grupi Zavazda Konavle. U njoj se navodi malo poznat slučaj prometne nesreće u kojoj je poginula Šveđanka Gun Bergman, supruga jednog od najpoznatijih redatelja svih vremena Ingmara Bergmana, ujedno i prevoditeljica djela 'Na Drini ćuprija' nobelovca Iva Andrića.

image

Redatelj Ingmar Bergman 1955.

Folke Hellberg/dn/Tt News Agency Via Afp

54-godišnja prevoditeljica i novinarka smrtno je stradala 1. srpnja 1971. godina na Jadranskoj magistrali u blizini Komaja kad su se u punoj brzini sudarila Zastava 1300 novosadskih registracija kojom je upravljao Miloš Galić i Zastava 350 niških registracija, vozača Stanislava Todorovića, što su zabilježili tadašnji mediji.

Slijedom ove povijesne činjenice, Juraj Magud čiji post prenosi Zavazda Konavle smatra kako bi se u Konavlima u budućnosti mogao održati neki mali festival filmova Ingmara Bergmana, u spomen na njegovu preminulu suprugu.

25. travanj 2024 01:06